Slovenija
7437 ogledov

Krek: "O karanteni se že pogovarjamo"

Milan Krek
Direktor NIJZ Milan Krek je potrdil, da se že pogovarjajo o uvedbi karantene za povratnike iz Hrvaške.

Po tem, ko se je v zadnjih dneh število okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem skokovito povzpelo tako visoko, kot še ni bilo, se slovenska vlada že pripravljana na nove ukrepe. "Nihče, ne otroci, dijaki ne starši in učitelji ne bodo talci neodgovornih (nočnih) zabav," je zapisal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. 

Vodja svetovalne skupine dr. Bojana Beović meni, da je stanje, kakršno je, na Hrvaškem trenutno nemogoče popraviti. "Jasno je, da je treba nekaj narediti na meji s Hrvaško," je dejala za 24ur. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je ob robu obiska v Anhovem za Primorske novice dejal, da je bilo do včeraj pri nas potrjenih devetnajst okužb, ki so jih mladi prinesli iz Zrć. "Možnost je, da bi vsi, ki se vračajo v Slovenijo, morali pokazati negativen test ali da bi se za vse uvedla 14-dnevna karantena," je dejal Krek. 

Svet Hrvati objavili uradno, rekordno številko in pozvali mlade

Po vrnitvi s Hrvaške omejite stike

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) vse, ki dopustujejo na Hrvaškem, pozivajo, naj po vrnitvi iz Hrvaške čim bolj omejijo svoje stike. Odsvetujejo tudi obiskovanje zabav v nočnih klubih, kjer so zelo ugodni pogoji za širjenje novega koronavirusa s človeka na človeka. 

"Pozivamo vse, ki so se zabavali v klubih in diskotekah, da 14 dni od zadnjega obiska kluba pozorno opazujejo svoje zdravstveno stanje in v kolikor se pojavijo tipični znaki, kot so vročina, slabo počutje, kašelj, kihanje, izcedki iz nosu, vnete oči, prebavne težave in drugo, da takoj pokličejo svojega zdravnika in se dogovorijo za odvzem vzorca na prisotnost virusa ter upoštevajo njegova nadaljnja navodila," pravijo na NIJZ.

Vse, ki se vračajo z dopusta, pozivajo, da se prvih 14 dni po vrnitvi v državo čim bolj izolirajo in ne obiskujejo svojcev in znancev, ki spadajo v ranljivejše skupine, kot so ostareli, ljudje z rakavimi obolenji, kronični bolniki in podobni. To pomaga pri zamejitvi širjenja virusa. 

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Zdravje Zaskrbljujoče napovedi, kako se bo prihodnji teden gibalo število okužb

Število okužb se hitro povečuje

Epidemiološka slika na področju okužb z novim koronavirusom se v Sloveniji v zadnjih dneh slabša, število okužb se namreč hitro povečuje, opozarjajo na NIJZ. Podatki jasno kažejo, da se povečuje predvsem število okuženih v mlajših starostnih skupinah, predvsem pri osebah, starih do 34 let, izpostavljajo. "Ob 97 primerih v zadnjih treh dneh jih je kar 63 iz teh starostnih skupin. V večini primerov gre za vnos iz Hrvaške in za povezavo z nočnimi klubi in diskotekami, ki so jih v času bivanja na Hrvaškem obiskali," so izpostavili.

Glede na navedeno odsvetujejo obiskovanje zabav v nočnih klubih, kjer so po njihovih navedbah izrazito ugodni pogoji za širjenje virusa s človeka na človeka, kar povečuje tudi tveganje za okužbo z virusom. Vse tiste, ki so se v času dopusta zabavali v nočnih lokalih, pa opozarjajo, da so izpostavljeni večjemu tveganju, da bodo zboleli za covidom-19.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Avatar Leon
    Leon 15:59 15.avgust 2020.

    KREK bi ločil pijane od drogiranih . Terapija sledi ustrezno od porabe posameznika . Enim 60% alkohol,drugim metadon .

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 12:54 15.avgust 2020.

    prodane satanistične duše pripravljajo septembra oziroma oktobra razglasitev pandemije, obvezno nošenje mask ves čas in ponovno karanteno za vse slovenske državljane.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:26 15.avgust 2020.

    če hočeš narediti otroka ,moraš sexat z žensko vendar se moraš zaščititi pred okužbo (aids itd) in moraš uporabiti kondom,seveda otroka potem ne bo nikoli.Tako se na vladi obnašajo,oni bi pa bolje da ne ampak je spet tako bolje oz.zakaj ...prikaži več pa ne tako itd .Skratka nehat jih poslušat pa zanesite se na sebe in nobenega drugega