Slovenija
1978 ogledov

Hojs še enkrat o protestih. "Tako so vzklikali fašisti"

Aleš Hojs
Včeraj skozi ves dan so se vrstile obsodbe zoper nasilje na sredinih protestih v Ljubljani. Notranji minister je šel še korak dlje.

Po sredinem protestnem shodu na ljubljanskem Trgu republike so se včeraj vrstile obsodbe nasilja. Čeprav so organizatorji pozivali k mirnemu shodu, je med protestom prišlo do incidentov, povzročena je bila materialna škoda tako na poslopju parlamenta kot na ljubljanskih ulicah na mestni infrastrukturi. 

Policisti so po nasilnih izgredih zaenkrat pridržali devet ljudi, kriminalistična preiskava pa še intenzivno poteka. "Vesel sem, da je policija nekaj od njih, najbolj srborite, pridržala," je pri tem v sinočnjih Odmevih povedal notranji minister Aleš Hojs. Dodal je, da so bili že vzeti vzorci vseh tistih predmetov, ki so bili zalučani v parlament, tako da bo možno tudi po DNK-ju odkrivati, kdo je bil ta storilec. "Verjamem, da bo preiskava kar nekaj časa trajala, a da bodo storilci razkriti," je menil Hojs. 

Policija ugotavlja, da je šlo za organizirano skupino nasilnežev. "Organizator hoda danes govori, da so dobivali informacije, da bodo prišli nasilneži. Teh informacij policija ni dobila, on bi jih - v kolikor jih je prejel - bil dolžan sporočiti policiji," je pri tem izpostavil Hojs. 

Poljska protesti | Avtor: Epa Epa

Notranji minister je dodal, da je več kot očitno, da je bilo na shodu verjetno res tudi veliko mirljubljnih protestnikov, ki so "pač protestirali proti kaj jaz vem čemu, proti znanosti, če sem bolj iskren". Po njegovem mnenju gre za posledico vsega tega, kar se že 70 petkov odvija na ljubljanskih ulicah. 

"To, da so petkovi protesti moriljubni, lahko govorijo zgolj naivneži. Petkovi protesti so pravzaprav replika tistih protestov, ki so jih izvajali v sredini oziroma v prvi polovici prejšnjega stoletja fašisti. Fašisti so začeli z vzkliki 'ulice so naše', 'ne rabimo volitev', 'razpustite parlament' in tako naprej. Obenem pa so ti petkovi protesti, kar je zelo dobro zapisal akademik Gantar, pravzaprav zelo simbolično enaki temu, kar so počeli nacisti pred drugo svetovno vojno v Celju, ko so terorizirali slovenski narod," je še za Odmeve razmišljal notranji minister.  

protest pred DZ | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Hojs je sicer že včeraj čez dan obsodil nasilje na protestih, menil je, da gre za nov škandal za demokratično družbo, po njegovem mnenju bi morali vsi pozivati k temu, da se kaj takega ne ponovi. Proteste je že čez dan povezal s t. i. levim fašizmom, ob tem pa priznal, da je tovrstne povezave težko dokazati.

protest pred DZ Slovenija Policija: Vsi, ki hujskajo in pozivajo k shodom, se morajo zavedati ... po protestu pred DZ Po nasilnih protestih Slovenija Poškodbe na stavbi parlamenta: "Pretreseni smo"

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 28
  • rd2dmk2 17:16 17.september 2021.

    minister hojs in vsi ostali preberite tole delo ( diplomska naloga iz leta 2006 ) prepišem del naloge :In prav v italijanskih skvadristih, strankinih udarnih enotah, je Svetozar Pribičević, vodja Samostojne demokratske stranke (SDS), ki je bila najradikalnejša zagovornica centralizma ...prikaži veča centralizma in unitarizma v Kraljevini SHS, našel zgled za ustanovitev Organizacije jugoslovanskih nacionalistov (ORJUNE) kot strankarske vojske SDS.. ostalo berete tule :http://dk.fdv.uni-lj.si/

  • Stane Adamič 13:30 17.september 2021.

    Kakšna pa je razlika med fašisti in komunisti. Oboji so pustili pogrom nad svojim narodom. Naši pa so nas še okradli in iztočasno tulijo primite tatu(Janšo). Res so pokvarjeni.

  • sam1 13:21 17.september 2021.

    V celem svetu so poznani po fašizmu le desni skrajneži-to so Janševci,Hojsovci in njim enaki in sedaj poskušati svoje vrednote s strani Hojsa na druge,je skrajno maloumno in bebavo,vendar na nivoju njegove komunikacije......