Slovenija
31927 ogledov

Hrvaška ministrica odgovarja Kacinu na njegove kritike

Jelko Kacin posnetek zaslona
Hrvaška ministrica za turizem navaja številke in zavrača slovenske navedbe.

Uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je ob današnji napovedi umestitve Hrvaške na rdeči seznam in uvedbe 14-dnevne karantene dejal, da so epidemiološke razmere na Hrvaškem dramatične.

Hrvaška obala jim bo uspelo? Popotnik Tako želijo Hrvati zadržati turiste

"Ampak zaenkrat moramo biti realni in ugotoviti, da svojih razmer ne obvladujejo več, da epidemiološka služba tega ne zmore in se bodo težave pojavile tudi v njihovem zdravstvenem sistemu," je po srečanju vlade na Brdu pri Kranju dejal Kacin. "Tudi če obljubljajo, da bodo našim turistom morda plačali testiranje, tega več ne bodo zmogli. Številke so take, da zahtevajo zelo trezno glavo in odločne in hitre poteze."

Kacin: Številke so zaskrbljujoče

Kacin je ob tem spomnil na najnovejše hrvaške številke, ki so po njegovem zaskrbljujoče, saj naši južni sosedje danes poročajo o novem rekordu. "Hrvaška se bo sama uvrstila na rdeči seznam. Ali bo to danes ali jutri - govorim o številkah, ki jo bodo tja uvrstile - je v tem trenutku manj pomembno," je poudaril.

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Covid-19 Slovenija Zdaj je jasno, karantena za Hrvaško od petka naprej

Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac se je odzvala na Kacinove navedbe in jih zavrnila. "Zavračamo zadnje navedbe predstavnika vlade RS Slovenije, da so razmere na Hrvaškem dramatične," je poudarila in pri tem spomnila, da so slovenski turisti na vrhu hrvaškega turističnega trga. 

"Slovenci se tu počutjo varne"

Navedla je podatke, da so junija zabeležili 307 tisoč prihodov (1,1 milijona nočitev), julija 382 (3,4 milijona nočitev), avgusta do 18. v mesecu pa približno 238 (2,2 milijona nočitev) Slovencev. "Od tega jih je bilo 71,4 odstotka v Istri, Kvarnerju in Liki, kjer so v zadnjih 24 urah odkrili skupno deset novih primerov okužb," je poudarila ministrica. "Dojemanje Hrvaške je za večino slovenskih turistov izredno dobro, na Hrvaškem se počutijo varne, saj jo dobro poznajo in so lastniki številnih nepremičnin - več kot 100 tisoč." 

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Črn dan na Hrvaškem, tako slabo še ni bilo

Poudarila je, da je ministrstvo v stalnih stikih s predstavniki turističnih združenj, da skrbijo za izvajanje epidemioloških ukrepov v turističnih objektih ter tudi možnost testiranja za tuje turiste. 

"Hrvaška bo še naprej naredila vse, kar je v njeni moči, da bi pristojne tuje institucije imele točne podatke in informacije, na podlagi katerih sprejemajo odločitve o vključitvi držav na sezname varnih in tveganih držav," je zaključila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • miroslav7 20:03 20.avgust 2020.

    Kje je ta ženska dobila podatek o številu okuženih, ko pa njihov zavod navaja številko 22 samo za Istro.Veliki lažnivci,popolnoma zapreti mejo-tako vstop kod istop.

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 16:05 20.avgust 2020.

    Ni čudno, da je nastal rek, da hrvaška mati ne verjame niti lastnemu sinu. Vse je podrejeno Umazanemu Kapitalu, kar je danes na seji njihove vlade priznal tudi Plenky. Sicer pa vsakdo naj gre kamor hoče. Če se bo vrni ...prikaži več bolan, naj pa zdravljenje plača iz lasnega žepa. In nadomestilo za čas bolezni naj mu vzamejo. Med nami je namreč kar precej Narcisoidnežev in Bebcev!!!!

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 01:37 20.avgust 2020.

    Men je bla najbolj močna,ko je "zubati" prišel s štumfo na glavi pred kapetana,v filmu "oblegani"... .Pol je pa razlagal Tomi Lee Jonesu kakšno grdo psihološko poročilo je admiral napisal o njemu... .Vem,da je glavna vloga bil Steven Seagal,ampak od ...prikaži več tega igralca pa še danes ne vem imena...,pa je igral v Peklenski Val... .