Slovenija
127 ogledov

Hrvati nas poskušajo namerno diskreditirati

begunci Anže Petkovšek
Hrvati organizirano otežujejo naše delo z begunci, saj organizirano migrante pošiljajo razpršeno in nenapovedano, niso jim niti povedali, da je čez Sotlo most.

"Dejstvo je, da Republika Hrvaška na izjemno organiziran, prefinjen način pošilja številne migrante proti Republiki Sloveniji, samo včeraj preko 12 tisoč. Nenajavljeno, razpršeno, jaz v tem ne vidim nobenega sočutja do teh migrantov. Med njimi so bile nosečnice, otroci, starejši, ljudje v poletnih oblačilih. Zavestno so pustili, da so šlil proti reki, da so plavali, da so bili pri teh temperaturah premraženi," je na novinarski konferenci dejal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, ki je sicer vedno umirjen, tokrat pa je bil vidno jezen. 

Prihod posneli s termo kamero

"V času nočne izmene je naš helikopter s termovizijo in iskalno lučjo opravil redni prelet. Ob 21.50 so v bližini Dobove, na železniški postaji Sutla na hrvaški strani opazili nenajavljen potniški vlak. Potnike so izkrcali in z manjšim spremstvom hrvaške policije so jih napotili peš proti državni meji. Tam so se zadržali pred reko Sotlo, kjer so nekaj časa čakali, del se je odločil, da jo preplava. Njihove namere hrvaški varnostni organi niso preprečili, niso pokazali namere, da bi to želeli, niti jih niso usmerili na primerno mesto za prečkanje. Slovenski helikopter jih je s svetlobnim snopom usmeril na pravo pot, da so do slovenskih enot prišli po kopnem," je komentiral posnetek, ki so ga objavili. 

 


"Mi smo se odločili, da ta posnetek objavimo, ker je ta farsa, ki se odvija s hrvaške strani, češ da smo mi nehumani, da slabo skrbimo, da ne znamo organizirati zadeve. Ta posnetek govori sam zase. Gre za nenapovedan prehod, neznano območje, z rekami, ki je lahko nevarno, sploh za tiste, ki so slabo obuti, oblečeni, so mokri in jih moramo oskrbeti. Kritike, da ne poskrbimo dovolj za migrante, prihajajo tudi z druge strani in dobivamo jih tudi doma. Videli ste, v kakšnih okoliščinah smo jih sprejeli. Upam, da bo posnetek prispeval k pravemu razumevanju celotne zgodbe,"
 je povedal.

V medijih so se pojavili izredno pretresljivi posnetki brodenja čez reko, s slovenske strani pa se potem prevajalec zadere, da je sto metrov stran most. 

Hrvati nas poskušajo diskreditirati v domači in tuji javnosti

"Iz tega posnetka je jasno, da počnejo to namerno, zato, da v Slovenijo pošljejo nekontroliran tok migrantov, s čimer poskušajo vso odgovornost za njihovo stanje prenesti na Republiko Slovenijo. Gre za ravnanje države članice EU, s katero smo se skupaj zavezali za vrednote EU, za sodelovanje, za delitev bremen. Takšno ravnanje je neodgovorno in nedopustno. Poskuša nas diskreditirati v domači in tuji javnosti. Verjamem, da bomo s strokovnim in kakovostnim delom in iskrenostjo, ki smo jo pokazali, kos tudi tem izredno težkim razmeram. Samo včeraj je prišlo 12 tisoč migrantov, to je več kot katerikoli transport v Republiko Madžarsko. Upam, da EU in mednarodna javnost spoznata, kje so odgovorni sogovorniki in kje so tisti, s katerimi lahko dela in premaguje to krizo. To dokazujemo vsak dan," je še dejal Šefic.  

Avstrijci se trudijo

Dodal je, da dogovori z avstrijskimi kolegi dobro potekajo. "Tudi oni so v stiski, a še vedno sprejemajo migrante, ne v takšni meri, kot bi si mi želeli, ampak vidimo, da nas razumejo," je povedal. "Danes prihaja evropski komisar, ki mu bomo jasno povedali naša stališča in zahteve. Upam, da bodo opravili tisto, kar jim nalaga dolžnost," je še dejal in dodal, da so Evropski komisiji danes poslali formalno pismo z vsemi zahtevami in potrebami, ki jih imamo. Avstrija je danes sprejela 4483 migrantov, včeraj pa 6800.

Danes do 12. ure je prišlo v Slovenijo 38.587 migrantov. 

Vlak z begunci prispel v Središče ob Dravii | Avtor: Saša Despot Saša Despot

S Hrvati smo dobro sodelovali le dva dneva

"Prvi, drugi dan so najave potekale usklajeno. V nedeljo popoldan je bila najava, da bomo morali naslednje dni sprejemati do 5000 migrantov, nato pa najava novega vlaka. Takrat smo dali prvič zahtevo, da se ustavi. Prišel je ob uri, ki so jo oni najavili, a je počakal, da smo dali signal, da smo pripravljeni. To je bil zadnji usklajen prihod," je sodelovanje s hrvaško stranko opisal Šefic. "Kasneje so se zadeve poslabšale, naprej so prihajali na dogovorjene točke, nato pa so začeli organizirati razpršene prihode. Vse to evidentiramo, a nam to zdaj ne pomaga. Na Dunaju je bil sprejet dogovor o obveščanju, kmalu potem je bil napovedan en vlak, potem pa spet nič več," je opisal. 

Napovedal je še, da bodo jutri o razmerah informirali diplomatski zbor. Pojasnili bodo, zakaj smo bili prisiljenih aktivirati Slovensko vojsko, s katero po njegovih besedah sodelovanje poteka vzorno. "Ne pretiravam in to ni floskula," je dodal. 

Število migrantov se kopiči

"Število migrantov se kopiči, zato smo začeli pripravljati naslednjo fazo, ki jo bomo danes ponoči razdelati in jo po potrebi aktivirali. Če se bo tok proti Avstriji minimiziral, bomo morali takoj ukrepati, saj sicer pri taki intenziteti ne bo več šlo," pravi Šefic, ki dodaja, da takšnih kritičnih razmer v Brežicah ne bi bilo, če bi imeli sogovornika na hrvaški strani. 

Hrvati obtožbe zanikajo 

Hrvaški notranji minister je v prvem odzivu na obtožbe s Slovenske strani za novinarje povedal: "Humano jih prevažajte brez vojaških vozil, psov, žic na dogovorjenih mejnih prehodih, a ne po kapljicah, da oni sami iščejo svoje poti ... Toliko o humanosti." 

Nato je njegovo ministrstvo na spletni strani zapisalo, da je Hrvaška že na začetku ponudila sodelovanje in pomoč v obliki vlaka, ki bi begunce vozil neposredno do Šentilja. "Slovenska stran predloga ni sprejela in dejstvo, da Slovenija sprejema premajhno število migrantov preko mejnih prehodov, je povzročilo, da migranti sami išlčejo kakršen koli prehod v Slovenijo," je zapisano na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva. "Ta metoda je za migrante neugodna in nevarna, hrvaška policija pa je v nobenem primeru ne spodbuja."

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • gornik 18:44 25.oktober 2015.

    Hrvat je tat od spred ,od zad in od tukaj do vrat. To mi je povedala teta, ki bi bila danes stara 150 let.

  • gornik 18:30 25.oktober 2015.

    Hrvati s Srbi nimajo še poravnane račune med sabo,bo še malo streljanja. Pa tudi med sabo imajo neke račune. Bo še pestro.

  • popokatopetl 13:41 23.oktober 2015.

    Hm no, kdo tle koga farba. Hrvati imajo točno isti problem kot mi, enormen val beguncev ki hočejo na severozahod in cvikanje da obtičijo pri njih če se pot naenkrat zapre, pa obveza spoštovat Schengen pri tem da je očitno ...prikaži več da ne deluje. In od nas so enako nenadzorovano začeli prehajat naprej v Avstrijo, potem smo zahrbtneži tudi mi. Dokler je znano, da Nemčija "sprejema" bodo begunci hoteli tja, verjetno kmalu v še večjem številu. Logično da upajo na boljše življenje in mogoče celo zaposlitev od životarjenja v taboriščih v Turčiji, Jordaniji, Libanonu ipd. Nelogično je da se če že "sprejemajo" ne zmenijo z vmesnimi državami za dostojnejši tranzit. Ampak očitno se je o takih zadevah zelo težko dogovorit. Pa mogoče bi se bilo bolje dogovorit kako hitro in učinkovito zaključit to vojno, ne verjamem da ni mogoče, IS ne bi bil noben faktor če bi se velesile in lokalci znali zmenit.