Slovenija
78 ogledov

Hrvati so begunce v Slovenijo vozili vso noč

Begunci dobova Pixsell
V Dobovo so s Hrvaške ponoči s tremi vlaki, četrtega pravkra pričakujejo, skupaj pripeljali 3270 beguncev, ki so jih vso noč vozili naprej v centre po državi.

V najbolj obremenjeni izstopni točki v Šentilju na prehod v Avstrijo čaka več kot 3600 ljudi. Na poti je tudi izredni potniški vlak, ki bo prek Jesenic v Avstrijo prepeljal 426 oseb.

Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova sta v petek v večernih urah v spremstvu hrvaških policistov prispela dva vlaka z okoli 2200 migranti. Po opravljenih postopkih ter zdravstveni in humanitarni oskrbi so v spremstvu slovenskih policistov z vlaki nadaljevali pot proti Šentilju.

Nekaj pred 4. uro je v Dobovo prispel vlak s 1071 migranti. To skupino so policisti pospremili v sprejemni center v Dobovi pri nekdanji livarni, kjer trenutno poteka postopek evidentiranja, tujci pa prejemajo tudi zdravstveno in humanitarno oskrbo. Po zaključenih postopkih jih bodo prepeljali v nastanitvene in sprejemne centre po državi. V sprejemnem centru v Dobovi pri nekdanji livarni je trenutno nekaj več kot 1000 tujcev, ki so prispeli z vlakom nekaj pred 4. uro, so sporočili iz Policije uprave Novo mesto.
Drugi vlak z begunci je v Dobovo s Hrvaške pripeljal nekaj pred 7. uro zjutraj, na njem je bilo nekaj več kot 1050 migrantov.

Avstrijci v petek ob 20. uri sprejeli 1200 oseb

V nastanitvenem centru v Šentilju je trenutno 3637 ljudi, medtem ko jih je bilo v petek ob 19.30 tam dobrih 1600. Minulo noč so namreč tja begunce pripeljali z več vlaki iz Dobove in z avtobusi iz Novega mesta. Avstrijski varnostni organi so nazadnje v petek ob 20. uri sprejeli 1200 migrantov.

Na poti Avstrijo je trenutno tudi skupina 426 v Sloveniji že evidentiranih beguncev, ki tja potuje z izrednim potniškim vlakom iz Logatca prek Jesenic. Vlak je že na poti, prevoz pa poteka v organiziranem spremstvu policije ter z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov, so davi sporočili iz Policijske uprave Kranj.

V sprejemne in nastanitvene centre na območju Policijske uprave Murska Sobota so minulo noč iz Dobove prepeljali 936 migrantov, tako da jih je trenutno v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni 1032, v Lendavi pa 628, so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota.

V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov, prazna sta tudi sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju.

Železniški potniški promet s Hrvaško spet stekel

Železniški potniški promet med Slovenijo in Hrvaško jebil zjutraj po navodilu državnih organov spet prekinjen, so zapisali na spletni strani Slovenskih železnic. Vlada je namreč odločila, da se do nadaljnjega znova ustavi promet na mejnih prehodih s Hrvaško za mednarodne potniške vlake. Kot zatrjujejo na Slovenskih železnicah, je od 11. ure ponovno odprt železniški potniški promet s Hrvaško. Ukrep bo veljal dokler bo mednarodni železniški promet potekal nemoteno. V primeru težav pa lahko državni organi mednarodni železniški potniški promet takoj ponovno ustavijo.

Železniški potniški promet med državama je bil sicer moten tudi v času prvega begunskega vala.

Komentarjev 8
  • h3o 16:38 31.oktober 2015.

    popravekmigrantje gredo v nemčijo/ švedsko samo zaradi denarja.

  • h3o 16:35 31.oktober 2015.

    zakaj tile migrantje potujejo iz turćććije v nemčijo ali švedsko? zaradi miru? ne, mir je že v nemčiji? Zaradi česa pa?Ja, samo zaradi denarja!

  • Ferluci 14:53 31.oktober 2015.

    Mustafe pa ni in ni...