Slovenija
5147 ogledov

Hude obtožbe: Se Erjavcu maje stolček?

Karl Erjavec Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke DeSus Karla Erjavca.
Minister Erjavec oziroma načelnica generalštaba Alenka Ermenc s pomočjo vojaških obveščevalcev preverjala izvor govoric o njenem zdravstvenem stanju.

Knovs ugotavlja, da je minister za obrambo Karl Erjavec zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca. Erjavec je po navedbah Knovsa na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici Generalštaba SV Alenki Ermenc, naročil obveščevalno dejavnost.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil podpredsednik komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) Žan Mahnič (SDS), je komisija do sklepov prišla na podlagi ugotovitev pooblaščene skupine, ki je opravila nenapovedan nadzor na Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo (OVS).

Je Erjavec kršil zakon?

Ugotovila je, da je minister Erjavec na podlagi govoric in sporočil, da je Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve, ustno naročil direktorju OVS Dejanu Matijeviču, da začnejo zbiranje informacij pri pripadnikih SV oz. obveščevalno dejavnost. Po Mahničevih besedah je OVS zaslišala 25 pripadnikov, pri tem pa se je sklicevala na napačno podlago v zakonu o obrambi.

Kot je poudaril Mahnič, sta tako Erjavec kot Matijevič, ki ustnega naročila ministra ni zavrnil, kršila zakon.

Karl Erjavec je že zavrnil očitke o zlorabi položaja, ki da so v celoti neutemeljeni. "Gre za zavajanje javnosti in zlorabo položaja poslanca, ki je podpredsednik Knovsa, za politizacijo razrešitve brigadirja, ki je bila izvedena po pravilih," je med drugim dejal Erjavec.

Erjavec pa je zatrdil, da je OVS izvajala aktivnosti v skladu z zakonom in pristojnostmi, ki jih ima. Prepričan je, da bodo to potrdili tudi pravni strokovnjaki.

Erjavec zavrnil očitke o zlorabi

Na vprašanje, ali je OVS delovala na podlagi njegovih navodil, je minister pojasnil, da "so imeli sestanek in razpravljali o neprimernem dogajanju. In direktor OVS me je vprašal, ali to preverijo. Glede na to, da gre za ekscesen dogodek, ki je pomemben z vidika etičnega delovanja v vojski, sem to odobril. In zloraba bi bila, če tega ne bi poskušali razjasniti," je prepričan.

Po Erjavčevih besedah je namreč nesprejemljivo, da nižji častnik vojakom razlaga o zdravstvenem stanju višje častnice. "Ne znam si predstavljati, kam pridemo, če bomo v vojski dovolili taka obračunavanja," je dodal.

Potrdil je, da je OVS opravila določena zaslišanja pripadnikov Slovenske vojske, ki naj bi bili zraven, ko naj bi Škerbinc govoril o tem. "Poročila še nisem prejel, postopek še ni zaključen," je pojasnil.

Rešitev predlagala načelnica?

Tako tudi vztraja, da je razrešitev Škerbinca z mesta poveljnika v poveljstvu sil potekala v skladu s pravili v SV. "Razrešitev je predlagala načelnica, ker Škerbinc ni več užival njenega zaupanja. Če jaz predlogu načelnice ne bi sledil, bi to pomenilo neke vrste mojo nezaupnico načelnici. Jaz ji zaupam in sem ji zaupal tudi, ko so mediji poročali o njenih zdravstvenih težavah," je dejal in spomnil, da je načelnica kazensko ovadila medij, ki je prvi pisal o tem, da naj bi bila hospitalizirana.

Erjavec je ob tem dejal, da ima načelnica pravico, da si izbere svojo najožjo ekipo, pa tudi, da v vojski ves čas potekajo tako imenovanja in razrešitve, velikokrat brez posebne obrazložitve. "Podpisal sem tudi že sklep o imenovanju novega poveljnika poveljstva sil, ki tudi nima obrazložitve," je dejal. Postopek sicer po navedbah ministrstva za obrambo še ni končan. Tako da za zdaj ostaja na čelu poveljstva sil namestnik poveljnika brigadir Milan Žurman.

Škerbinc je sicer vložil ugovor na razrešitev s položaja. V sindikatu vojakov, kjer zastopajo Škerbinca, pravijo, da ta ni kršil svojih dolžnosti.

Erjavec je ob tem dejal, da je žalostno, da se poskuša razrešitev brigadirja zdaj politizirati, in ugiba, ali je zadeva morda povezana tudi z današnjim začetkom kampanje pred volitvami v evropski parlament ali gre za odvračanje pozornosti od kakšnih drugih tem.

 

 

Komentarjev 15
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:10 27.april 2019.

    karkoli bo naredil oz. nič,bo prikloplen na državne jasli,ker v sloveniji to dopuščamo

  • joze259 07:53 27.april 2019.

    Politicni kameleon. Zamenjati najboljsega poveljnika je izguba vojne. Za kaj se Slovenija sploh bori? ...besni kmetje pa so vceraj vse povedali kaj si mislijo o tej drzavi in politiki. Dokler ne bo prisla pamet med nas, bomo enostavno izginili. To ...prikaži več je point. Serbi je zapela ono o pol miljona, a dejstvo je, da nas cez 20 let ne bo niti za eno slo. vas.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 05:33 27.april 2019.

    Cajt je že,da spoka nazaj v Naklo in naj tam sadi in okopava krompir,saj za drugo itak ni sposoben!