Slovenija
546 ogledov

Igor Zorčič izvoljen za novega predsednika DZ

Igor Zorčič Saša Despot
Janševa koalicija je izvolila novega predsednika državnega zbora.

Dosedanji vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je bil na tajnem glasovanju z 48 glasovi za in 29 proti izvoljen za novega predsednika DZ. Na tem mestu bo zamenjal prvaka SD Dejana Židana, ki je odstopil po oblikovanju nove koalicije in izvolitvi Janeza Janše za mandatarja.

Zorčič se je po izvolitvi zahvalil za podporo in izrazil hvaležnost, da mu je z izvolitvijo zaupano graditi na dediščini vseh, ki so na funkciji predsednika DZ pisali zgodovino slovenskega parlamentarizma. "Z izvolitvijo ste mi naložili veliko odgovornost, a vedite, da parlamentarne demokracije v teh dveh letih ne bom gradil sam, ampak skupaj z vami," je dejal poslancem.

Janez Janša Slovenija To naj bi bili ministri v Janševi vladi

Izpostavil je še, da bo šlo vsem skupaj bolje, če "bomo sprejemali kakovostne in družbeno sprejemljive odločitve". "Zato moramo spoštovati pravila in postopke, eden drugega in krepiti dialog. Sam bom v te cilje usmeril vse svoje znanje in energijo," je dejal. Dosedanjima predsednikoma DZ v tem mandatu - Dejanu Židanu in Mateju Toninu - pa se je zahvalil za opravljeno delo.

Dobil je 48 glasov

Zorčiča je na mesto predsednika DZ v skladu s koalicijsko pogodbo predlagalo 48 poslancev nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS. Še pred glasovanjem so mu podporo izrekli tudi poslanci SNS in poslanca obeh manjšin. Glasovanje sicer te napovedane podpore ne odraža. Dobil je 48 glasov, 11 glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Janez Janša Slovenija Janša dobil mandat za sestavo nove vlade

42-letni Zorčič je pravnik. Do zdaj je bil v parlament izvoljen dvakrat - prvič na volitvah leta 2014, drugič pa leta 2018, ko je tudi prevzel vodenje poslanske skupine SMC.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 08:48 06.marec 2020.

    Zorčič je prodal svoj ego za 6000 € ! Najbolje plačana pozicija v parlamentu za katero se vsi borijo v interesu ljudstva . Etika in morala v politiki se merita v karatih .

  • Avatar Samilenka
    Samilenka 00:23 06.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com