Slovenija
22949 ogledov

To naj bi bili ministri v Janševi vladi

Janez Janša Anže Petkovšek Na novo izvoljeni predsednik 14. slovenske vlade Janez Janša.
Najbolj skrivnostni so pri SDS-u.

Po tem, ko je Janez Janša dobil mandat za sestavo vlade, je zdaj glavno vprašanje, kdo bodo njegovi ministri. Po napovedih bo seznam imen ministrov in ministric 14. slovenske vlade v parlamentu do konca tega tedna. Sicer se Janša  danes na to temo sestaja s prvaki koalicijskih partneric SMC, DeSUS in NSi. 

Janez Janša Slovenija Prvi odzivi po izvolitvi Janše za mandatarja

Pri SDS najbolj skrivnostni

Glede imen kandidatov so najbolj skrivnostni pri SDS-su, je pa vodja stanke in novi premer včeraj po izvolitvi dejal, da bo predlagal ljudi, ki imajo izkušnje. "In to ne samo iz vodenja vlade Republike Slovenije, temveč tudi iz zadnjega predsedovanja Evropski uniji, ker je to izziv, ki nas čaka na koncu tega mandata," je v DZ- ju dejal Janša. 

Janez Janša Slovenija Janša dobil mandat za sestavo nove vlade

SDS sicer pripada pet ministrstev in še dva resorja brez listnice, imena, ki so zaokrožila pred dnevi so: ministrstvo za finance naj bi vodil Andrej Šircelj, ministrstvo za zunanje zadeve naj bi pripadalo nekdanjemu veleposlaniku na Danskem Tonetu Kajzerju. Večer ob tem poroča, da naj bi Zvonko Černač odpadel iz igre za notranjega ministra, naj bi pa zasedel mesto na koheziji. Glede imena za ministra za Slovence se omenja ime zamejskega odvetnika Damijana Terpina. SDS- ov kandidat za notranjega ministra naj bi bil po pisanju Dnevnika Anže Logar, za okolje in prostor pa nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak. Damjan Damjanovič naj bi zasedel položaj ministra za kulturo. 

SMC-ju štiri ministrstva in mesto predsednika DZ - kandidat je Igor Zorčič

Stranka SMC bo o imenih ministrov odločala danes, po informacijah iz njihovih krogov, bo predsednik stranke Zdravko Počivavšek  zagotovo obdržal obdržal gospodarski resor. Liljana Kozlovič je najverjetnejša kandidatka za vodenje pravosodnega ministrstva, Mitjo Slavinca pa naj bi predlagali kot ministra za javno upravo - po pisanju Dnevnika je dekan mariborske fakultete tudi morebitnii kandidat za položaj ministra za šolstvo in šport, kjer naj bi bila tudi Simona Kustec.  Kot morebitno kandidatko za vodenje ministrstva za javno upravo se med drugim omenja tudi poslanko Janjo Sluga.

NSi bo v novi vladi zasedla tri resorje

V Novi Sloveniji so že pred dvema dnevoma razkrili svoja ministrska kandidata. Predsednik stranke Matej Tonin bi postal minister za obrambo, Jernej Vrtovec pa minister za infrastrukturo, o tretjem kandidatu za ministra za delo bodo na dopisni seji še enkrat odločali člani izvršilnega odbora, čeprav naj bi po zadnjih informacijah to mesto strokovni sodelavec poslanske skupine Janez Cigler. Cveto Uršič, ki se ga je sprva omenjalo kot možnega ministra za delo, bi po navedbah STA utegnil postati državni sekretar.

Desus dve ministrstvi in novi urad

V Desusu presenečenj naj ne bi bilo, ministrstvo za kmetijstvo bo obdržala predsednica stranke Aleksandra Pivec, minister za zdravje bo najverjetneje Tomaž Gantar.  Po navedbah STA je predsednica DeSUS v izjavi v DZ po srečanju z Janšo povedala, da so oddali imena kandidatov za dve ministrstvi, vodenje katerih jim po razrezu pripada. Kandidata za vodenje novega urada za demografska vprašanja pa še nimajo. 

Če bodo kandidati znani do konca tega tedna, so prihodnji teden na vrsti zaslišanja pred resornimi odbori. Novo vlado pa lahko dobili že konec prihodnjega tedna.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 16
  • Avatar Leon
    Leon 18:36 04.marec 2020.

    Minister za Tweetanje in pljuvanje po medijih bo ostal v domeni JAJOTA .

  • Avatar Leon
    Leon 13:59 04.marec 2020.

    Liljana Kozlovič je najverjetnejša kandidatka za vodenje pravosodnega ministrstva,......najprej ministrica za Notranje zadeve ,potem je na ARSO mešala luft mešat .....danes pa bo upravljala krivosodje kot ga imenuje Janša ? Kaj je z vami ?

  • wingspan15 12:05 04.marec 2020.

    No ja pepčke na položaje, da jim bo lahko diktiral in da bodo izvrševali njegove ukaze.