Slovenija
6447 ogledov

Prvi odzivi po izvolitvi Janše za mandatarja

Janez Janša Anže Petkovšek Na novo izvoljeni predsednik 14. slovenske vlade Janez Janša.
Koalicija poudarja, da je pred njimi naporen teden, opozicija pa napoveduje konstruktivno sodelovanje.

Poslanec DeSUS Franc Jurša je po izvolitvi novega predsednika vlade izid glasovanja komentiral z besedami, da je Janez Janša dobil nekaj več glasov, kot je sam pričakoval. "Računam na trdno vlado. Pred nami je pomemben teden," je napovedal. Glede ministrskih imen iz vrst stranke DeSUS napoveduje, da bistvenih sprememb ne bo. Njihova kandidata sta Aleksandra Pivec za ministrstvo za kmetijstvo in Tomaž Gantar za ministrstvo za zdravje. Kdo bo vodil Urad za demografijo, se še niso odločili. 

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je izvolitev Janše za predsednika vlade pozdravil z besedami, da je to "dobra novica za vse, ki si želijo dobrega, stabilnega vodstva, operativne vlade". Poudaril je, da mora nova koalicija zdaj "nasloviti vse pomembne izzive, ki so pred nami". "Želimo takoj začeti z delom. ne rabimo pripravniške dobe, ker nas situacija, v kateri smo, sili, da začnemo delati čim prej," je še dejal. 

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Na novo izvoljeni predsednik 14. slovenske vlade Janez Janša. Anže Petkovšek
Janez Janša Bodoči mandatar Slovenija Janez Janša: "Veliko je tveganje in zelo malo jastogov"

"Delali bomo tako, da bo vlada naredila čim manj škode"

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je izpostavil, da je Janša dobil trden mandat. Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da je Janša dobil tudi glasove iz opozicije, je odgovoril, da težko komentira, kako je kdo glasoval. "V Levici imamo sestavljen program, načrt dela in bomo v kratkem nadaljevali z njegovim izvajanjem. /.../ Poskušali bomo delovati tako, da bo vlada naredila čim manj škode. Si pa želimo čim prej predčasne volitve in neko novo vlado, ki bo znala prisluhniti potrebam ljudi."  

"Danes govorimo in mislimo popolnoma isto kot pred letom in pol. Nameravamo biti konstruktivna opozicija, kajti vemo, da so določene stvari v državi, ki jih je treba narediti ne glede na to, kdo vodi vlado," je dejala Maša Kociper (SAB).

Prvak SNS Zmago Jelinčič izida glasovanja posebej ni komentiral, prav tako ni želel odgovoriti na vprašanje, ali je tudi on prispeval glas podpore Janši.

Luka Mesec Razprava Slovenija Luka Mesec: Janševa vlada bo civilizacijski polom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Naklonsky 17:12 04.marec 2020.

    Levaki so očitno izgubili živce. V zadnjih urah Odhajajoča Šarčeva vlada panično zaposluje svoje ljudi: Razpisali so kar 80 delovnih mest, rok za prijavo je 3-5 dni. Torej, levi forumaši, zdaj pa res ne razumem, zakaj ste toliko proti novi ...prikaži veči vladi - posredno vam je zagotovila vsaj nekaj novih odlično plačanih delovnih mest!

  • sam50 09:33 04.marec 2020.

    Čestitam novi vladi ob izvolitvi ,obenem pa želim vsaj takšno podporo opozicije vladi,kot jo je SDS nudil preteklim koalicijam in cedila se nam bosta med in mleko,edina nevarnost nam preti z migracijami iz Švice....

  • maresem 20:05 03.marec 2020.

    Kaj je goveda komunajzarska... ste malo v šoku, kajne? Komik vam bo priredil veselico s staro babo in grdo žabo.