Slovenija
1322 ogledov

Janša dobil mandat za sestavo nove vlade

Janez Janša Anže Petkovšek Nadaljevanje seje DZ, poslanci so razpravljali in glasovali o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade
Janez Janša je na glasovanju dobil 52 glasov poslancev, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica je bila neveljavna.

Pričakovanja nove koalicije so se uresničila. Janez Janša je  dobil dovolj glasov za izvolitev in že prisegel. 

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je ob robu seje DZ glede na stališča poslanskih skupin izrazil pričakovanje, da bo glasov podpore celo nekoliko več, kot so predvideli. Kdaj bi lahko nova vlada zaprisegla, je po njegovih besedah odvisno od nadaljnjih korakov. Torej od sestave ministrske ekipe, ki pa je v pristojnosti mandatarja, in usklajevanja znotraj koalicije. Pričakuje, da bo to kmalu in da bi vlada lahko zaprisegla do konca meseca. Večino njihovih ministrskih kandidatov so v SDS sicer že izbrali, ni pa sestava še dokončna.

Jožef Horvat | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Rešitve bodo v zakonih, ki jih pripravljajo

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v izjavi v DZ pojasnil, da je kadrovski razrez NSi za ministre v novi vladi skoraj zaključen, ni pa še popoln. Tako ni konkretno odgovoril na ugibanja, ali med ministre odhajata poslanca Matej Tonin in Jernej Vrtovec. Po strankinem statutu izvršilni odbor odloči o predsednikovem predlogu kandidatov za ministre in državne sekretarje. Kdaj bo to, Horvat še ni napovedal, bodo pa verjetno odločili na dopisni seji. Po njegovem mnenju je sicer realno, da v enem tednu na pristojnih odborih DZ opravijo zaslišanja kandidatov za ministre, naslednji korak pa je glasovanje o vladi.

Janez Janša Bodoči mandatar Slovenija Janez Janša: "Veliko je tveganje in zelo malo jastogov"

Na vprašanje, ali jih glede na izkušnje v NSi ni strah sodelovanja z Janšo, pa je Horvat med drugim odgovoril z besedami: "Seveda smo politično konkurenti. A želimo, da projekt vodenja te vlade do rednih volitev speljemo tako, da bodo državljani nekaj občutili, mi pa se bomo vsi politično okrepili." Na kritike, da je koalicijska pogodba splošna, je odgovoril, da bodo rešitve v zakonih, ki jih pripravljajo. Izpostavil je zakon za stabilizacijo javnega zdravstva.

Aleksandra Pivec | Avtor: Anže Petkovšek Nadaljevanje seje DZ, poslanci so razpravljali in glasovali o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade Anže Petkovšek

"Čas je za vsebinska vprašanja"

Programske prioritete izpostavlja tudi predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Tudi današnji Janšev govor pred poslanci je bil po njenih ocenah konkreten, poudaril je ključne točke iz koalicijske pogodbe. Pivčeva napoveduje prizadevanje, da na vprašanja in izzive v prihodnjih dveh letih odgovorijo.

Protesti, ki spremljajo nastanek Janševe vlade, so po besedah Pivčeve legitimni, odraz demokratične družbe. V DeSUS so sicer, kot je spomnila, pojasnili, zakaj vstopajo v to koalicijo: "DeSUS ni izrazito ideološka stranka, imamo svojo ciljno skupino ljudi, za katero je treba poskrbeti, bodisi da gre za levo bodisi za desno vlado. To smo dokazali z jasno izraženimi programskimi izhodišči, ki smo jih vnesli v koalicijsko pogodbo in zanje zahtevali zagotovilo v finančnem in časovnem smislu."

V koaliciji Pivčeva pričakuje veliko sodelovanja, iskanja kompromisov in potrpežljivosti. "Čas je, da se začnemo ukvarjati z vsebinskimi vprašanji," je poudarila.

Luka Mesec Razprava Slovenija Luka Mesec: Janševa vlada bo civilizacijski polom

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Nadaljevanje seje DZ, poslanci so razpravljali in glasovali o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade Anže Petkovšek

Nov predsednik DZ že danes?

Kmalu je pričakovati tudi izvolitev novega predsednika DZ, saj je aktualni predsednik Dejan Židan napovedal, da bo odstopil takoj po izvolitvi novega mandatarja. Mesto predsednika DZ po kadrovskem razrezu v novi koaliciji pripada SMC. Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič si želi, da bi novega predsednika predlagali že danes ali v sredo. Ob tem ni potrdil, ali bo to on, kot se ugiba neuradno.

Tudi Horvat si želi, kot je dejal, da bi novega predsednika DZ dobili v dnevu ali dveh.

Janez Janša Slovenija Janša razlaga, kako bo rešil državo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kana 17:21 03.marec 2020.

    končno smo se rešili levakov.