Slovenija
94831 ogledov

Virant odkrito o Janezu Janši

Slovenija 04.11.2013 Gregor Virant, sestanek ministra za notranje zadeve Viranta
1/2
Saša Despot
Gregor Virant, ki je z izstopom iz koalicije zrušil drugo Janševo vlado, pravi, da je bil prepričan, da vlade desne sredine ne bo več, dokler bo na desni hegemon Janša, ki pa je zdaj dobil tretjo priložnost.

"Zdaj je vse odvisno od njega. V zgodovino bo lahko šel – kljub madežem – zapisan kot osamosvojitelj in predsednik vlade, ki je Slovenijo približal zahodnim standardom svobode in demokracije, ali pa kot nekdo, ki je samo poskrbel za zamenjavo »prvorazrednih« pri koritu," je Virant povedal v pogovoru za Delo.

"Slovenija potrebuje vsaj dva mandata desnosredinske vlade, tako da me po tej plati sprememba veseli. Glede mandatarja pa takole: Janez Janša je stokrat kompetentnejši za pozicijo predsednika vlade kot Marjan Šarec, a iz lastnih izkušenj lahko rečem, da ima ob številnih kvalitetah tudi nekatere zelo slabe lastnosti. Tako da imam določene dvome, a vsaj upanje, da bo šlo dobro," je dejal Virant, ki sicer dvomi, da so Janševi koalicijski partnerji zainteresirani in sposobni "parirati učinkovitemu političnemu stroju, ki se mu reče SDS".

"Protijanševsko razpoloženje je zmes strahu pred izgubo rent in privilegijev ter iskrenega nelagodja ob Janševem političnem stilu in bremenih v njegovem nahrbtniku. Če bo zmogel dovolj modrosti, bo ignoriral prvo vrsto kritik in se zamislil ob drugi ter potegnil določene nauke za prihodnje ravnanje," pravi Virant in dodaja, da je imel kot minister v njegovi vladi več dobrih kot slabih izkušenj.

Virant: Janša je dober strateški vodja, toda ...

"V resnici je dober strateški vodja in rezultatov, ki sem jih dosegel kot minister za javno upravo, brez njegove podpore ne bi mogel. Res pa je, da me je že takrat v SDS marsikaj motilo. Na primer dvojna merila: pogosto pretirana kritičnost do »nenaših« in popolna nekritičnost do »naših«, med katerimi so nekateri končali z obsodilnimi sodbami ... Kot koalicijski partner pa imam več slabih izkušenj kot dobrih. V političnem boju je SDS brezobzirna," je še povedal Virant, ki je izjemno kritičen do vlade v odhodu: "Raven kompetentnosti predsednika vlade in večine ministrov je bila kritično nizka. Ta služba je strašno zahtevna. Gospod Marjan Šarec sicer ima nekaj političnega talenta, vendar so njegove vodstvene kompetence za opravljanje tako zahtevne službe ničelne."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • kapibara 09:35 03.marec 2020.

    Nekje sem bral, da je en pedek , za tolažbo svoji ženi, kupil lepotni salon, tam nekje v Pržanu/Dravlah.. drugi pa plastične joške..

  • Avatar praufo
    praufo 19:04 01.marec 2020.

    celo gospod pre-virant se je javil, kje pa tiči zdaj tale mojster, ki ja tako dobro zrihtal javno upravo ... ja vsak pride prav, ko je treba nekoga popluvat

  • maresem 15:42 01.marec 2020.

    Ravno ti si poklican, da komentiraš, ko si zjebal celoten JS.