Slovenija
25 ogledov

Ikea bo gradila v Zagrebu

Trgovina Ikea. EPA
Potrjeno. Ikea se širi v Zagreb. 100 milijonov vredni objekt bodo začeli graditi že v marcu.

Švedski trgovec s pohištvom Ikea je včeraj vložil zahtevek za izdajo gradbenega dovoljenja za nov trgovski kompleks v Zagrebu. Objekt v vrednosti sto milijonov evrov nameravajo postaviti ob vzhodni zagrebški obvoznici v kraju Ivanja Reka v občini Rugvica.

Začetek gradnje v marcu

Zakonski rok za izdajo gradbenega dovoljenja na Hrvaškem je 45 dni, 15 dni pa je potrebno počakati, da gradbeno dovoljenje postane pravnomočno. Švedski trgovec bi tako objekt predvidoma lahko začel graditi že v marcu ali aprilu.

Na Hrvaškem se veselijo dodatnih 350 delovnih mest. Toliko naj bi jih zaposlili v samem trgovskem centru, še več začasnih zaposlitev pa naj bi prinesla tudi gradnja trgovskega središča. Največ naj bi Švedi zaposlovali zadnjih šest mesecev pred otvoritvijo.

Ikea je sicer že aprila lani začela iskati bodoče delavce trgovine. Za vodjo je izbrala Avstrijca Georga Platzerja, ki v Ikei deluje že več kot 20 let in je bil tudi del ekipe, zadolžene za izgradnjo številnim Slovencem poznane trgovine Ikea v Gradcu.

Je Slovenija izvisela?

Ikea je večkrat poskušala vstopiti tudi na slovenski trg, a se je tako kot mnoga tuja podjetja srečala s (pre)dragimi zemljišči in drugimi administrativnimi ovirami. Med možnimi lokacijami so se omenjale ljubljanske Stožice, Rudnik v Ljubljani in Domžale, vendar vse očitno niso ustrezale zahtevam trgovca po primerni ceni, velikosti in prometni dostopnosti.

V Celovcu je svoja vrata odprla pred štirimi leti in ker bodo Slovenci zdaj lahko kupovali tudi v Zagrebu, to zelo verjetno to pomeni, da se švedski trgovec širitvi v Slovenijo vsaj za nekaj časa odpoveduje. Slovenci poleg Celovca nakupujejo tudi v Gradcu in italijanskem Vilešu.

Komentarjev 16
  • vico 23:56 28.december 2012.

    vosu neumn...pomoje mas bl slamo kokr kej druzga u buci

  • vico 23:55 28.december 2012.

    pa kaj vi mislte kasne interese je mela ikea razn kar sliste,mislim kr kupujte to zanc robo u zagrebu ...mi vas u Ljubljani ne rabmo teleta blesava.mal se pozanimite zares kaj je blo pol pa strelite z pravimi seveda ...prikaži več ce jih mate nazaj.se na njihovi strani mal drgac pise.mal berte vec

  • vico 23:51 28.december 2012.

    kaj pa ti ves konju razen kar preberes al pa slisis....mal se umir cepec pol se pa ustrel