Slovenija
101 ogledov

"Nad tem imenovanjem sem razočaran"

notranja-seznanitev J. Z.
Eden izmed kandidatov, ki se je prijavil na razpis, je imel okrog dvajset let delovne dobe, izbrali pa so 33-letno mladenko Katjo Špur, članico SD, ki se nanj sploh ni prijavila, čeprav v razpisu piše, da bodo obravnavali le pravočasne in popolne vloge.

"Ne želim obračunavati z nikomer v kabinetu, sem pa razočaran nad tem, kaj se je zgodilo pri tem imenovanju,“ nam je povedal eden izmed zaposlenih na ministrstvu za finance, ki se je prijavil na razpis za službo na Medameriški razvojni banki, a ne želi biti imenovan. Ima dolgoletne izkušnje, tudi na vodstvenih položajih. 

Spomnimo, izbrana 33-letna Katja Špur je na ministrstvu za finance pet mesecev, nima praktično nobenih vodstvenih izkušenj in se na razpis pa sploh ni prijavila, je pa članica SD. Minister za finance Uroš Čufer jo je kljub temu izbral za službo v Washingtonu, za katero bo dobivala 9.600 evrov mesečno, vlada pa je imenovanje potrdila.

Manj izkušenj kot za sekretarja

Po neuradni poti smo prejeli tudi razpis, tako imenovano notranjo seznanitev. Zahtevali so le pet let delovne dobe. Za delovno mesto sekretarja ali na primer za direktorja občinske uprave je zahtevanih sedem let, ki pa jih Katja Špur zelo verjetno nima. Zahtevano je tudi znanje angleškega jezika na višjem nivoju in najmanj višješolska izobrazba. Drugih zahtev ni bilo, so pa v razpisu zagotovili, da bodo imeli prednost kandidati z dobrim poznavanjem dela mednarodnih finančnih ustanov, ki ga Špurova v primerjavi z dolgoletnimi uslužbenci na ministrstvu za finance najbrž nima. 

Obravnavali naj bi le pravočasne in popolne vloge

V razpisu pa zapisali, da bodo obravnavali samo pravočasne in popolne vloge ter da nepopolne vloge ne bodo uvrščene v izbirni postopek. Katja Špur se na ta razpis sploh ni prijavila, pa je bila kljub temu izbrana. 

Za komentar, s čim ga je prepričala, da jo je predlagal, čeprav ima očitno slabše reference kot drugi kandidati in čeprav se na razpis ni prijavila, smo prosili ministra za finance Uroša Čuferja.

Za komentar, ali bo v primeru, če so na razpis prijavili bolje usposobljeni kandidati, zahtevala preklic imenovanja, smo zaprosili predsednico vlade Alenko Bratušek, odgovore bomo objavili, takoj ko jih bomo prejeli. 

Za komentar, kaj meni o tem imenovanju in ali je za Katjo Špur zastavil dobro besedo smo zaprosili tudi predsednika SD Dejana Židana

Komentarjev 8
  • Branidom 17:56 08.avgust 2014.

    Ta ga pa sigurno dobro zna vleč..

  • vladek 06:51 08.avgust 2014.

    tako so delali prej komunisti,a danes brez sramu delajo še hujše.Bog čuvaj naše otroke in vnuke

  • Avatar hal69
    hal69 06:50 08.avgust 2014.

    Delam v javni upravi in take stvari gledam vsak dan. Eni lahko drugi nikoli. Ni več "naravnega" napredovanja ampak samo še zveze. Vsak dan gledam in poslušam kako me prehitevajo po levi in desni. Mimogrede, v policiji je celjska naveza ...prikaži več res močna, preverjeno.