Slovenija
26 ogledov

"Imam pametnejše delo"

Pahor naj bi bil naklonjen temu, da Lahovnik ostane minister za gospodarstvo. (F Žurnal24 main
Lahovnik, ki je izstopil iz Zaresa, ni imel nesoglasij le z Golobičem, tudi predsedniku vlade Pahorju je jasno povedal, da se ne bo šel političnih iger. Zares izgubila priljubljenega člana.

"Razlaga, da je Lahovnik odstopil, da bi se bolj posvetil ministrovanju, je z vidika običajnih praks v parlamentarnih demokracijah popoln nesmisel. Ministri so praviloma politiki in s tem strankarski ljudje. Članstvo v eni od koalicijskih strank samo po sebi gotovo ne more biti takšno breme, da bi oviralo ministrsko delo," pravi politični komentator izr. prof. dr. Matej Makarovič s fakultete za uporabne družbene študije.

Lahovnikovo dejanje je po njegovem mnenju le potrditev, da se že dolgo oddaljuje od stranke Zares. Ob tem pa opozarja, da je s tem stranka izgubila glede na javnomnenjske raziskave najbolj priljubljenega člana.

"Po tem pravzaprav ostaneta stranki samo dve slabi možnosti: ali bo imela od zdaj naprej ministra manj ali pa bo zahtevala neki drug ministrski položaj, s čemer pa bo vsem še jasneje pokazala, da se ji je Lahovnik dokončno odrekel," zaključuje Makarovič.

Lahovnik vs. Pahor
Decembra lani se Matej Lahovnik ni udeležil koalicijskega sestanka, ki ga je zahtevala ravno njegova stranka
. Premierju Borutu Pahorju pa je sporočil, da ima bolj resno delo kot sestankovanje in da se ne gre političnih igric. "Koalicija se preveč ukvarja sama s seboj," je izjavil takrat.

To je ujezilo Pahorja, ki mu je sporočil: "Nihče ni tukaj, ker bi imel preveč časa. Pričakujem, da bo minister Lahovnik prihodnjič na takem sestanku prisoten. Reševanje krize je odvisno od njegovega resorja. Tukaj so ljudje, ki so ga izvolili na ta položaj. Predlagam ministru, da razmisli o besedah, ki jih je izrekel." Sledil je sestanek, kjer sta se Pahor in Lahovnik pomirila.

Pred kratkim pa naj bi prišlo do spora, ker Pahor podpira, da NLB mestni občini Ljubljana dodeli kredit za dokončanje Športnega parka Stožice, medtem ko naj bi temu Lahovnik nasprotoval.

Lahovnik vs. Golobič
Javnih nesoglasij s predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem je bilo še več.

Najprej se Lahovnik ni postavil na njegovo stran ob aferi Ultra. Golobiča sicer ni grajal, a tudi branil ga ni.

Nasprotni mnenji imata tudi glede gradnje TEŠ6. Lahovnik jo podpira, Golobič dvomi v njeno ekonomsko upravičenost. Golobič in Lahovnik naj bi tako že dolgo časa vzdrževala korekten diplomatski odnos in nič več.

Lahovnik z Virantom
Ker je že nekaj časa znano, da se je Lahovnik oddaljil od Zaresa, so se maja pojavili namigi, da o ustanovitvi stranke razmišlja predsednik Zbora za republiko Gregor Virant in da v njej vidi tudi Lahovnika. Virant je to zanikal, Lahovnik pa na vprašanje o njegovem odhodu v novo stranko ni odgovoril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.