Slovenija
51 ogledov

Imamo Slovenci najbolj trdoživega gasilca na svetu?

Domen Pavlič FCC
V Las Vegasu bo med 22. in 27. oktobrom svetovno prvenstvo Firefighter Combat Challenge. Slovenske barve zastopajo Matic Zupan, Domen Pavlič in Mateja Pretnar.

Firefighter Combat Challeng velja za dve najtežji minuti v športu. Disciplina izvira iz ZDA, kjer so gasilci preizkušali svojo fizično in psihično pripravljenost, ki je potrebna v akcijah gašenja požarov.


Gre za izjemno zahtevno tekmovanje, pri katerem je potrebna kombinacija odlične telesne pripravljenosti, tehnike, hitrosti in koordinacije. Gasilec tekmuje s popolno operativno opremo, ki tehta 25 kilogramov. Gasilec mora preteči po stopnišču v tretje nadstropje, dvanajst metrov visoko, s seboj pa mora nesti 20 kilogramov težko zvito cev. Na vrhu mora k sebi po vrvi potegniti 20 kilogramov težko utež. Nato ga čaka tek po stopnicah navzdol do poligona, kjer s težkim kladivom udarja po železni kladi, ki jo ima med nogama in jo mora premakniti za en meter. Sledi tek med ovirami in vaja spretnosti, ko mora s pomočjo cevi zbiti oddaljeno tarčo. Za konec mora zgrabiti še 80 kilogramov težkega ponesrečenca in ga 20 metrov vleči do cilja.

Na svetovnem prvenstvu Firefighter Combat Challenge, ki ga letos gosti Las Vegas, bo med favoriti tudi slovenski prostovoljni gasilec Domen Pavlič, ki je na letošnjem tekmovanju na Bledu s časom 1:30 postavil evropski rekord. Lani se mu je finale med posamezniki izmuznilo le za las, sta pa bila skupaj z Maticom Zupanom v tekmovanju dvojic v finalu odlična trinajsta.

Kako se bodo odrezali slovenski gasilci lahko spremljate tudi spletni strani  firefighterchallenge.com

Mini intervju: Domen Pavlič

Kako ste pripravljeni na svetovno tekmovanje v Las Vegasu?
Priprave na takšno tekmovanje zahtevajo naporne treninge skozi celo leto, petkrat do šestkrat na teden. Lahko rečem da sva pripravljena bolje kot lani, kar se je pokazalo tudi na časih osvojeninh na vseh Evropskih tekmovanjih.

Lani se vam ni uspelo uvrstiti v finale. Kakšna so pričakovanja letos?
Takšna so tudi letos pričakovanja, vendar pričakujeva precej boljše čase.

Kakšno pozornost ameriški mediji posvečajo temu tekmovanju?
Tekmovanje bo letos pokrivalo televizijski in live stream prenos Ameriška športna televizija, na samo tekmovališče pa pridejo tudi novinarji, različnih časopisov, revij in spletnih medijev, Evropejci pa smo jim še posebej zanimivi.

Ste dobili vtis, kako ljudje v ZDA cenijo gasilce? Bi lahko primerjali to s Slovenijo?
Ljudje v ZDA resnično spoštujejo gasilce. Kjerkoli omeniš ali pa da vidijo majice z gasilskim logotipom, ti vedno namenijo prijazno besedo, v trgovinah in pri raznih vstopninah pa vedno dobiš popuste. Tu imaš res občutek spoštovanja, zelo lep občutek, ki pa ga na žalost doma nismo navajeni. Ne bom rekel da nas doma ne spoštujejo, kar ne bi bilo pravično do ljudi kateri nam izkažejo zahvalo in podporo, vendar je le teh mogoče 10 odstotkov v primerjavi z Ameriko.

Komentarjev 1
  • vidic 14:28 20.oktober 2013.

    Slovenske barve poleg fantov zastopa tudi Mateja Pretnar, ki je na tekmovanju na Bledu kot edina slovenka izpolnila normo za uvrstitev na svetovno prvenstvo.Srečno vsem trem.