Slovenija
688 ogledov

Imeli so dve leti časa, a poslanci spet brez rešitve

Poslanci SMC Državni zbor/Sušnik Matija
Spremembe volilne zakonodaje z ukinitvijo okrajev in uvedbo preferenčnega glasu tudi tokrat v državnem zboru niso dobile potrebne dvotretjinske večine.

Ukinitev volilnih okrajev in uvedba preferenčnega glasu tudi v drugo ni dobila brez zadostne podpore v državnem zboru. Nasprotniki sprememb so opozarjali, da bi prinesle centralizacijo, saj bi podeželje in manjše regije ostali brez poslancev. Na drugi strani so jim odgovarjali, da bi volivcem dali odločilni glas, poslanci pa da so predstavniki vseh.

Za novelo zakona je glasovalo 55 poslank in poslancev, proti 26, navzočih jih je bilo 84. Predlog so podprli poslanci SAB, LMŠ, SD, Levice ter SMC, NSi in SNS ter en predstavnik narodnosti. Proti so bili poslanci SDS in poslanec DeSUS Robert Polnar, trije poslanci DeSUS so se vzdržali, eden pa na glasovanju ni bil prisoten

Sprememba volilne zakonodaje je nujna, saj je ustavno sodišče ugotovilo, da je ta neustavna v delu, ki govori o določitvi volilnih okrajev. Zakonodajalcu je postavilo tudi dveletni rok za izpolnitev odločbe, ki pa poteče v ponedeljek.

Ker predlog za ukinitev okrajev in uvedbo preferenčnega glasu tudi to pot ni prejel potrebne večine, je sicer pričakovati vložitev predloga za spremembe meja volilnih okrajev, ki je druga pot za implementacijo ustavne odločbe.

Za sprejem novele zakona bi moralo glasovati vsaj 60 poslancev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Pikolo 18:41 18.december 2020.

    Kako si Karli? Rabiš morda sončna očala?

  • Avatar right
    right 18:40 18.december 2020.

    prasice fašistoidne, že veste zakaj. nič za dobrobit državjanov. volitve ne bojo dovolj, treba bo poseči po čem bolj učinkovitem, "uzela ga magla"