Slovenija
14 ogledov

IMF ne želi več pomagati Grčiji

grčija evro euro Shutterstock
Mednarodni denarni sklad ne želi več pomagati Grčiji. Odločitev sicer še ni dokončna.

Mednarodni denarni sklad (IMF) naj bi dokončno odločitev sprejel poročilu o Grčiji, ki ga pripravljajo strokovnjaki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF. Po besedah neimenovanega evropskega diplomata naj sicer državi ne bi več želeli pomagati.

Evropska komisija, IMF in ECB, od katerih je Grčija prejela prvi paket pomoči, ocenjujejo, ali država izpolnjuje reforme, h katerim se je zavezala v zameno za denarno pomoč. V torek bo t.i. trojka znova odpotovala v Atene na pogajanja z grško vlado.

Grčija sicer upa, da bo od trojke avgusta in septembra prejela dodatna posojila v višini 12,5 milijarde evrov, a Spieglovo poročilo namiguje, da je do take odločitve še daleč.

Prezgodaj za zaključke

Ne glede na pesimistično sliko, ki jo riše revija, pa drug neimenovani strokovnjak iz vrst evropskih diplomatov opozarja, da je prezgodaj delati kakršnekoli zaključke, saj "IMF čaka na poročilo trojke, preden sprejme odločitev. Trenutno je tako še veliko "če" in "ampak", tako da gre za čiste špekulacije", meni diplomat.

Grčija je sicer junija po daljšem obdobju negotovosti dobila novo koalicijsko vlado, ki je na oblast prišla tudi zaradi obljub, da bo mednarodne upnike prepričala, da Grčiji dovolijo nekoliko milejšo obliko implementacije varčevalnih ukrepov.

Grški upniki pa so na drugi strani izračunali, da bi morali v primeru pristanka na odlog varčevalnih ukrepov, za kar se zavzema Grčija, državi pomagati z dodatnimi 10 do 50 milijardami evrov, še piše Spiegel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.