Slovenija
979 ogledov

Insekti na mizah vlade

Posteljne stenice Profimedias
Neobičajna točka dnevnega reda.

Vlada je na današnji redni seji sprejela odgovor na zaprosilo varuha človekovih pravic v zvezi s sistemsko ureditvijo ukrepov za zaščito pred posteljnimi stenicami. Ugotovili so, da bi bilo problematiko pojava insektov v večstanovanjskih stavbah primerno urediti širše, skupaj s problematiko slabih higienskih razmer v večstanovanjskih stavbah.

Varuh človekovih pravic je na vlado naslovil zaprosilo za čim hitrejšo uvedbo postopkov za sprejem ustrezne pravne podlage, ki bo v javnem interesu omogočala sprejem ukrepov za zaščito pred posteljnimi stenicami.

Revščina Ljubljana Zdravje "Otroka so dobesedno požrle"

Nanj so se namreč obrnili stanovalci nekdanjega hotela Lipa v Ljubljani in opozorili na nezmožnost reševanja neobvladljive razmnožitve posteljnih stenic v stavbi. Ob ukvarjanju s pobudo je varuh ugotovil, da v tem primeru ni pravne podlage za ukrepanje katere izmed inšpekcij.

Stenice | Avtor: Profimedias Profimedias

Glede možnosti reševanja omenjenega primera, kjer vsi lastniki zasebnih stanovanj niso zainteresirani za dezinsekcijo skupne stavbe, je varuh opravil poizvedbe pri Zdravstvenem inšpektoratu RS, Inšpektoratu RS za okolje in prostor ter Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Na podlagi prejetih odgovorov pri varuhu ocenjujejo, da v takih primerih ni pravne podlage, ki bi terjala ukrepanje katere izmed inšpekcij. Edini predpis iz delokroga zdravstvenega inšpektorata je zakon o nalezljivih boleznih.

Širše reševanje težav

Kot so zapisali v sporočilu po današnji seji vlade, gre za pomanjkljivost obstoječe ureditve - saj kljub temu, da stenice niso kvalificirane kot prenašalke povzročiteljev nalezljivih bolezni ter da gre v konkretnem primeru skoraj v celoti za zasebno lastništvo bivalnih enot, za prizadete stanovalce predstavljajo zelo velik problem in stisko. Pri nekaterih posameznikih lahko ugriz posteljnih stenic celo privede do težkih alergičnih reakcij.

Posteljne stenice Tudi pri nas Slovenija Stenice vedno bolj odporne. Se nam obeta epidemija?

Dezinsekcija je lahko uspešna zgolj, če je izvedena dosledno v vseh prostorih, po potrebi celo večkrat. Pri tem velja poudariti, da se ti plazeči insekti širijo precej hitro (tudi izven objekta).

Zato menijo, da bi bilo problematiko pojava insektov v večstanovanjskih stavbah primerno urediti naenkrat in širše, torej ne samo na sedaj izpostavljeno problematiko stenic. Smiselno bi bilo urediti tudi problematiko slabih higienskih razmer v večstanovanjskih stavbah, ki se pojavljajo kot posledica, denimo gojenja golobov, večjega števila mačk v objektu, kopičenja različnih vrst odpadkov in podobno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 14:11 13.oktober 2017.

    No,da iste sorte tiči vkup letijo so vedeli že naši predniki.Nebi bilo nič čudno,da se zajedavci spravijo k zajedavcem (politikom ),saj imajo dovolj krvi,da jim jo lahko pijejo,pa še ljudstvo se bo malo oddahnilo.

Sorodne novice