Slovenija
3055 ogledov

Inšpektorat za delo: Prihaja do zlorab pri odpovedih

Delavec Profimedia
Vročitev odpovedi pogodbe o zaposlitvi na oglasnem mestu le izjemoma.

Iz Inšpektorata za delo so sporočili, da so bili seznanjeni z domnevnimi zlorabami, povezanimi s prenehanjem delovnega razmerja tujcem, ki na delo niso mogli priti zaradi sicer opravičljivih razlogov (karantena, odhod v tretjo državo, kjer imajo stalno prebivališče, in posledično nezmožnost vrnitve,…).

Denar, štetje denarja Slovenija Kakšno nadomestilo bom dobil za čakanje oziroma varstvo otrok

V posameznih primerih naj bi delodajalci tujcem izredno odpovedali pogodbe o zaposlitvi zaradi domnevno neopravičene odsotnosti z dela – delavce naj bi odjavili iz socialnih zavarovanj, odpoved pa jim vročili kar z objavo na oglasnem mestu na sedežu delodajalca. Inšpektorat za delo opozarja, da je tak način vročanja (v zaprti ovojnici) dopusten le, če delavec nima niti stalnega niti začasnega prebivališča v Sloveniji, ali če delavec ni znan na naslovu iz pogodbe o zaposlitvi oziroma na naslovu, ki ga je pisno sporočil delodajalcu. Kršitev navedenega je opredeljena kot prekršek.

delavci | Avtor: Profimedia Profimedia

mobilni telefon pametni telefon telefon Slovenija Če bi radi pomoč še ta mesec, imate čas do sobote

Inšpektorat ob tem dodaja, da se lahko delavec, če bi delodajalec kršil postopek pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi, obrne na Inšpektorat za delo. Utemeljenost razloga za odpoved pa presoja delovno sodišče. Ob tem pojasnjujejo, da roki v sodnih postopkih (z izjemo nujnih zadev) trenutno sicer ne tečejo (na podlagi Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)), da pa bodo lahko delavci varstvo pravic pred delovnim sodiščem uveljavljali kasneje, ko bodo ukrepi po navedenem zakonu prenehali veljati (po prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi Vlada Republike Slovenije s sklepom, ki ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije), kar je v skladu z zakonom najkasneje 1. julija 2020.

Komentarjev 2
  • ilija 10:31 15.april 2020.

    Kaj se vse dogaja pri nas se dela na polno pa smo dobili nakazilo kot da smo na čakanju upam da bodo te inšpektorje in država malo bolj pazljivi katerim firmam bodo pomagali sedaj vsak gleda kako bo še iz ...prikaži več države kaj dobiti večina gledajo kako nategniti državo za prispevke naj pogledajo skoraj vse gradbene firme delajo.

  • maresem 10:32 14.april 2020.

    Takim ukiniti vso državno podporo za podjetja.