Slovenija
3372 ogledov

Na potezi vlada. Komu bodo prižgali zeleno luč?

koronavirus Saša Despot
Slovenija je v pričakovanju začetka rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Zdravstvene ustanove bodo danes znova začele izvajati nenujne ambulantne specialistične dejavnosti. Na ministrstvu za zdravje so se minuli teden odločili za postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja in s tem razbremenitev izvajalcev zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, zagotovitev pretočnosti bolnikov iz primarne na sekundarno raven ter čim prejšnjo zagotovitev zdravstvene obravnave tudi drugim bolnikom. Poleg tega skušajo na ta način zmanjšati tudi učinek sprejetih ukrepov na podaljševanje čakalnih dob.

Ponovna uvedba dejavnosti, kot so ambulantna specialistka in diagnostika, rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja, bo po vladnem odloku, ki je v veljavi od sobote, veljala le za bolnike, "ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja".

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Zdravje Infektologinja: Pravo sliko dobimo šele sredi tega tedna

Nekatera podjetja zaganjajo proizvodnjo

Oživljanje se napoveduje tudi v predelovalni industriji. Danes bodo med drugim proizvodnjo znova zagnala podjetja Hisense Gorenje, Adria Mobil in Elan, medtem ko so se v Revozu odločili, da bo proizvodnja stala tudi še ta teden. Številna proizvodna podjetja so kljub omejevalnim ukrepom države za zajezitev širjenja koronavirusa ohranila delovanje proizvodnje. Ob živilskih in infrastrukturnih podjetjih ta teče med drugim v Leku, Krki, Siju, Tabu, Impolu, Uniorju, Cablexu, Domelu, Knauf Insulation.

Kaj se bo še sprostilo?

Vlada bo medtem danes predvidoma pojasnila, katere ukrepe bo še sprostila v tem tednu. Glede na dosedanje napovedi iz vladnih vrst bodo med ponudniki storitev, za katere bodo omejitve odpravljene najprej, vulkanizerji, avtopralnice, avtomehaniki in trgovine z gradbenimi materiali. V vsakem primeru pa bo prvi na vrsti za sprejem odlok, ki bo formaliziral konec prejšnjega tedna napovedano odpravo obveznega nošenja rokavic ob obisku trgovine.

Del vladne ekipe in strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje se je v ponedeljek zvečer sestal na Brdu pri Kranju, kjer so usklajevali naslednje korake odziva na epidemijo novega koronavirusa. Njihove odločitve bodo predvidoma znane danes. 

Covid-19 Slovenija Nove ugotovitve: Ste bili cepljenji proti tuberkulozi? Srečo imate!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar ovca
    ovca 08:34 14.april 2020.

    Papaja, domovi za ostarele bodo dobili vso zaščitno opreme hmmmm tam nekje, 2 leti po epidemiji :(

  • sam50 08:18 14.april 2020.

    Kot je že v navadi,najprej zelena luč za ogromne tovarne v rokah tujcev,kjer ob stotinah zaposlenih vsakodnevno pripelje in odpelje materijal na desetine ali celo stotine prevoznih sredstev,da o raznih ostalih obiskovalcih ne izgubljamo besed,zadnji bodo pa lahko odprli svoje ...prikaži več prostore tisti ta mali,ki se dnevno srečajo z nekaj strankami,ali se celo slišijo le po telefonih,če je takšna njihova narava dela- ampak ti za državo tako ali tako ne pomenijo kaj dosti ....