Slovenija
84 ogledov

Inšpektorji in dacarji šolam svetujejo prostovoljne prispevke

Otroški bazar Profimedias
Tržni inšpektorat pojasnjuje, da je tri šole na uporabo računov oz. davčnih blagajn med novoletnim bazarjem opozoril po prijavi ter nobene od njih ni kaznoval.

Tržni inšpektorat, ki ga vodi Andrejka Grlić, je nekatere šole, ki so pripravile tradicionalne novoletne bazarje, pred prazniki opozoril, da zakon tudi zanje predvideva izdajo računov in davčne blagajne. "Nikakor ne želimo omejevati tovrstnih dogodkov, vendar morajo organizatorji upoštevati predpise, ki urejajo navedeno področje," so danes pojasnili na svoji spletni strani. 

Poudarjajo, da so s tem namenom opozorili tri šole, za katere so prejeli prijave. "Pisno smo jih seznanili z obveznostmi iz predpisov, ki jih nadzoruje tržni inšpektorat," so zapisali. "Ob tem naj navedemo, da zaradi prodaje izdelkov otrok na šolskih prazničnih tržnicah oziroma bazarjih, Tržni inšpektorat RS ni kaznoval nobene šole."

Dolžni so izdati račun

Dodajajo, da zakon o varstvu potrošnikov določa, da je podjetje dolžno za prodano blago oziroma opravljeno storitev potrošniku izdati račun, razen če ni z drugim predpisom drugače določeno. "Podjetje je pravna ali fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost," poudarjajo. "Obveznosti, ki jih imajo po tem zakonu podjetja, se tako nanašajo tudi na zavode in druge organizacije oziroma druge fizične osebe, ki zagotavljajo potrošnikom blago in storitve. Z uvedbo t. i. davčnih blagajn se obveznost izdajanja računov ne spreminja. Le zavezanci, ki poslujejo gotovinsko, morajo izdane račune tudi davčno potrditi. "

Finančna uprava ob tem šolam svetuje, naj se ob šolskih bazarjih za izdelke uporabijo prostovoljni prispevki, saj v tem primeru ni potrebno izdati računa.

Prostovoljni prispevki 

"Za prodajo izdelkov na otroškem bazarju po zakonu o davku na dodano vrednost velja obveznost izdaje računa in mora biti ta po zakonu o davčnem potrjevanju računov davčno potrjen," pojasnjuje Stojan Glavač s Finančne uprave. 

FURS šolam, ki bi jim to predstavljajo preveliko obremenitev, svetuje, naj za izdelke priporočijo prostovoljni prispevek. "V tem primeru računa ni potrebno izdati in ga tudi ne davčno potrditi," pojasnjujejo pri Fursu. "V nasprotnem primeru, če se za izdelke določi cena, pa je potrebno izdati račun in izbrati eno od rešitev za davčno potrjevanje računov, kot je davčna blagajna, brezplačna MINI davčna blagajna ali vezana knjiga računov."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 15:31 05.januar 2016.

    Država je sistem tako zakomplicirala, da se ali nič več ne da ali pa zaradi birokracije sploh ne splača. Ne razumem, zakaj se spravijo na take majhne subjekte, pa saj ne obračajo miljonov. Pa kaj, a nej zdej ti šolarji ...prikaži več odprejo neko dejavnost. Tudi to bi bil problem. Vsak ne more registrirat sp-ja in spet je problem. Tisti denar, ki se bo nabral, se bo nekje potrošil kjer se bo prej ali slej plačal ddv. Ampak za to požrešno državo tudi to ni dovolj.

  • Ferluci 12:51 05.januar 2016.

    Bedarija. Namesto, da bi jih vsaj nekoliko podučili o ekonomiji - da ni vse zastonj, da je treba v življenju tudi kaj narediti, da dobiš denar - ravno nasprotno!Učenci morajo svojo idejo izoblikovati, ustvariti idejo, narediti izdelek in ga ...prikaži več na koncu prodati. Torej jim je to potrebno onemogočiti!