Slovenija
15290 ogledov

Inšpektorji na delu: Šestnajst so jih odstranili, novi bodo še padli

Reklamni panoji na Celjskem Očistimo slovensko krajino reklamnih panojev
Kmetijska inšpekcija je v lanskem letu uspela odstraniti 16 reklamnih panojev.

"Nekaj let sem živel v Nemčiji in v tem času redno obiskoval deželo na sončni strani Alp," pravi avtor pobude Očistimo slovensko krajino reklamnih panojev. "Vedno, ko sem se pripeljal skozi Karavanški predor, me je zaskelelo v očeh, a ne le zaradi svetlobe ob prihodu iz tunela, ampak žal predvsem zaradi pogleda na (pre)številne reklamne panoje in njihove (inovativne) nosilne konstrukcije, posejane po najlepših travnikih ter njivah."

Oglasni plakat Sprememba Slovenija Dobili jih bodo po prstih

"Zlorabljajo se tudi stari kozolci"

Dodaja, da se je ob vsakokratnem prihodu iz tujine v Slovenijo zavedel, da smo zlorabili slovensko krajino, saj ob cestah vlada popoln "divji zahod". "Tako lahko kdorkoli, ki ima ob cesti zemljišče, pripelje ladijske konstrukcije za panoje in se igra oglaševalca," poudarja. "Da je zgodba še bolj absurdna, se zlorabljajo tudi stoletja stari kozolci, tradicionalni simbol slovenskega podeželja."

Njegov cilj je, da se javnost zave problematike in ustvari pritisk na zakonodajalce, da bi dosegli regulacijo področja. Eden od ukrepov, ki ga predlaga je, da bi dosegli umik reklamnih panojev ob avtocestah iz vidnega polja. Zakonodaja namreč sedaj omejuje oglaševanje v varovanem pasu javne ceste, a oglaševalska podjetja obidejo zakonodajo s področja cestne infrastrukture in objekte za obveščanje in oglaševanje postavijo na kmetijskih zemljiščih zunaj omenjenih varovanih pasov. 

Reklamni panoji Oglasna stihija Avto Oglasna stihija nad vozniki in krajino Reklamni panoji Slovenija Bo reklamnim panojem odklenkalo?

Upravno sodišče dalo zeleno luč

Kmetijska inšpekcija je bila dolgo časa neuspešna pri odstranjevanju oglasnih panojev s kmetijskih zemljišč, dokler upravno sodišče leta 2017 ni prvič potrdilo odločbe kmetijske inšpekcije o odstranitvi reklamnega panoja in zavzelo stališče, da se s postavljanjem reklamnih panojev ne dosega namenske rabe kmetijskega zemljišča. 

Avtor pobude Očistimo slovensko krajino reklamnih panojev poziva: "Fotografirajte in opozarjajte na katastrofalno stanje!"

Kmetijska inšpekcija je v letu 2018 na območju celotne Slovenije odstranila 16 reklamnih panojev. "V letu 2018 je Inšpektorat izvedel 99 pregledov, izdal 25 odločb, sedem sklepov o dovolitvi izvršbe in dva sklepa o izvršbi z denarno prisilitvijo," pojasnjujejo pri ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi Aleksandra Pivec. "Iz tega je razvidno, da je bilo na podlagi izdanih ureditvenih odločb odstranjenih 16 reklamnih panojev iz kmetijskih zemljišč v letu 2018.

Trenutno odprtih še 27 primerov

Dodajajo, da ima Inšpektorat trenutno odprtih še 27 primerov. "Od tega je devet primerov v fazi pred izdajo ureditvene odločbe in 16 primerov, ki so že v izvršilnem postopku," razlagajo pri ministrstvu za kmetijstvo.

zoran jankovič Komentar Slovenija Župan Janković, pokažite da ste mož beseda! plakati Slovenija Janković v nizkem štartu, podrl bo 4000 objektov plakati Slovenija Janković od 4000 podrl 144 objektov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • boogin1 12:11 20.marec 2019.

    Kdaj bodo rušili in umaknili komunajzarske rdeče zvezde ob poti spominov, ki rastejo kot gobe po dežju. Človeku se zazdi, kot da je v nemi komunajzarski državi: severni Koreji ali Kitajski, pravzaprav še tam izginjajo totalitaristični simboli.

  • Decko 12:39 19.marec 2019.

    Potem pa ostan v Nemčiji,če te slovensko skeli

  • Skippy 12:26 19.marec 2019.

    Kaj se ima kdorkoli za vtikati, kaj boš namestil na privatno parcelo? Parcela je tvoja, ne od drugih.