Slovenija
4407 ogledov

Inšpektorji bodo v prihodnjih dneh še posebej aktivni, tokrat so na vrsti...

Covid-19 Epa
Prejšnji teden največ vnosov iz tujine, prevladovali so mlajši.

Iz Hrvaške so danes poročali, da so odkrili kar 358 okužb, z novim koronavirursom kar je 55 več od prejšnjega dnevnega rekorda. 

Od 1. junija so epidemiologi v Sloveniji zaznali 323 iz tujine uvoženih primerov, med katerimi jih je bilo 179 iz Hrvaške, na drugem mestu je Bosna in Hercegovina s 45. in na tretjem Srbija s 30. primeri. 

V zadnjem, 34. tednu ( od 17.8. - 23. avgusta), ko je bilo nasploh največ uvoženih okužb (101 ob 236 potrjenih primerov); teden prej jih je bilo 81.

Prevladovali so tisti, ki so prišli iz Hrvaške, takšnih je 70. Iz Bosne in Hercegovine smo v prejšnjem tednu uvozili 12 okužb. Kosovo 6, Avstrija 2, Španija 2, Madžarska 2, po en primer prihaja iz Rusije, Amerike, Francije, Poljske in Romunije, sporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje ( NIJZ). Sekundarnih prenosov od uvoženih primerov (torej tistih, ki so se virusa nalezli od oseb, ki so se okužile v tujini) je bilo prejšnji teden 29. 

Prav vnosi so v zadnjih tednih predstavljali visok odstotek vseh okužb, zelo je poskočilo število primerov, ki so bili prineseni iz Hrvaške. Prejšnji teden, ko sicer Hrvaška še ni bila na rdečem seznamu, jih je bilo 70, teden prej 65, pred tem pa v devetih tednih 44. 

V Sloveniji smo včeraj potrdili 36 okužb ob 1439 testiranjih. Sedem vnosov iz tujine, od tega po dva iz Hrvaške in Nemčije, kar je vendarle manj kot zadnjih tednih. Po mnenju vlade se število vnesenih okužb iz tujine v Slovenijo "postopno, pa vendar znižuje, kar nakazuje na dejstvo, da je Vlada Republike Slovenije na predlog stroke pravočasno ukrepala in sprejela pravilno odločitev tudi glede sprememb umestitve držav na tako imenovani rdeči seznam."

Po besedah Jelka Kacina zdravstvena inšpekcija v teh dneh prioritetno nadzira spoštovanje karantenskih odločb, še zlasti mlajših državljanov. "Vse naše moči so zato trenutno usmerjene v pravočasno odkrivanje na novo okuženih in predvsem v preprečevanja vnosa in širjenja okužb med učenci in dijaki pa seveda tudi in še zlasti med učitelji in ostalimi zaposlenimi v šolah," je dejal.

Jelko Kacin Slovenija Kacinov poziv učencem, dijakom in staršem

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 17
  • SonnyBlack 20:31 26.avgust 2020.

    inspektorji al kaj bi to naj bli...za moje pojme so gumpci,so lahko ostri kolko hocejo...dobesedno grozijo nam vsi povprek ze..lahko sicer proba bit inspektor kak bit oster...ga bom ze odbruso ... s kaksnimi kemikalijamii v oci mu spricno itd itn

  • Avatar praufo
    praufo 20:02 26.avgust 2020.

    inšpektorji, zavihajte rokava ... nagrada vam ne uide, keša je dost, za inšpektorje pa sploh ... dve, tri kazni, pa je za eno plačo ... pa kaj boš z narodom, olupit ga je treba , tako se dela

  • Avatar Leon
    Leon 19:00 26.avgust 2020.

    Inspektorji so enako kot vsi ostali organi nadzora ......NESPOSOBNI LENUHI .