Slovenija
26 ogledov

Internet bo na voljo tudi sredi puščave

Google loon Youtube
Internet za vse. Google načrtuje, da bo v zrak spustil na tisoče "online" balonov.

Projekt Loon namerava Google omogočiti z baloni, ki so lahko v zraku tudi do 100 dni in več. Projekt razvijajo že več let, za razliko od Facebookovih dronov, pa želijo povezavo z internetom na nedostopnih področjih omogočiti z velikimi baloni.

Google je sistem preizkušal na Novi Zelandiji, zdaj pa testira še v številnih drugih državah. Baloni letijo na višini 20 kilometrov. Za delovanje uporabljajo programsko opremo, ki prepozna na katero področje morajo poslati balon, prepozna tudi vetrne tokove in druge ovire na poti.

Za razliko od leta 2013 lahko današnji baloni v zraku ostanejo tudi desetkrat dlje, pri Googlu trdijo, da tudi do 130 dni, kolikor je bil rekorden dosežek do zdaj. Razvili so tudi avtomatiziran sistem, ki omogoča hitrejše spuščanje balonov v zrak.

Cilj projekta je internet zagotoviti najmanj dvema tretjinama ljudi po vsem svetu, ki še nimajo možnosti dostopa, pravi Mike Cassidy iz Googla. Dodaja, da se približujejo trenutku, ko bodo lahko v zrak spustili na tisoče balonov. Delovanje zdaj testirajo tudi v Avstraliji in Južni Ameriki, pri čemer sodelujejo z mobilnimi operaterji, da bi balonom omogočili LTE povezavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.