Slovenija
1909 ogledov

Hojs: "Ob prebiranju interpelacije sem bil osebno prizadet"

Aleš Hojs Saša Despot
Odločitev o možnosti koncerta Thompsona je po Nemčevih besedah le eden od razlogov za interpelacijo.

Nemec: Hojs za funkcijo ministra ni nikdar bil primeren

Aleš Hojs za funkcijo ministra ni in ni nikdar bil primeren, je danes v predstavitvi zahteve za interpelacijo v imenu njenih predlagateljev poudaril Matjaž Nemec. Med drugim zato, je dejal, ker tepta človekovo dostojanstvo, s tem ko podpira posameznike, ki poveličujejo ustaštvo, policijo podreja stranki SDS, lastnemu narodu pa postavlja ograje.

Poslanec SD je v imenu predlagateljic LMŠ, SD, Levica in SAB ministru očital tudi, da kljub opozorilom varuha človekovih pravic odreja legitimiranje ljudi, verjame obtožencu za organiziranje prostitucije prej kot policiji, odreja nezakonite vpoglede v tajne podatke ter namesto državnega tožilca usmerja policijo v postopkih, kot ugotavlja tudi Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs), in to počne brez zakonske podlage, torej nezakonito.

Odločitev o možnosti koncerta Thompsona je tako po Nemčevih besedah le eden od razlogov za interpelacijo, z njo pa je državi "prostovoljno oziroma samovoljno zagotovil nečastno članstvo v združbi idej in ljudi, za katere poveličevanje ustaštva ni problem".

Matjaž Nemec in Milan Brglez | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Njegova toleranca do zakonodaje je nizka"

Med drugim je Nemec izpostavil, da je Hojs postregel s pritiski na strokovno in neodvisno delo policije in tožilstva. "Njegova toleranca do zakonodaje je nizka, do Franca Kanglerja pa zelo visoka. Tudi, ko se je Kangler odločil kar sam disciplinirati policiste, ki so zaradi prostitucije preiskovali njegovega prijatelja," je dodal.

"Brez slabe vesti" pa po Nemčevih navedbah preko spletnih omrežij tudi sporoča, kako naj se policija obnaša do miroljubnih ljudi, ki intimno izražajo svoje nezadovoljstvo do vlade. Tako so po njegovih besedah njegovi cilji jasni, med njimi pa je, tako Nemec, "popolna politična podreditev policije in Nacionalnega preiskovalnega urada".

Pri tem se je vprašal, a je razlog morda v tem, "ker bi lahko preiskava pokazala na madžarski kapital sumljivega izvora za medije, ki širijo sovražni govor in lažne novice", med njimi tudi "medije, ki so tesno povezani z najbolj vidnimi člani SDS".

Hojs: Opozicija me želi ideološko oblatiti

Notranji minister Aleš Hojs je danes v DZ v odgovoru na interpelacijo odločno zavrnil očitke predlagateljev, da spodbuja ustaštvo ali da ga celo intimno podpira. Glede kritik o odpravi prepovedi koncerta pevca Thompsona pa je dejal, da je šlo strokovno odločitev uradnikov, pri kateri sami ni sodeloval. Ob tem je bil oster do stranke SD. Ocenil je, da interpelacija sicer vredna branja. "Na 16 straneh interpelacije se predlagatelji ukvarjajo z ustaštvom. Petnajstim stranem je moč pritrditi, to so dejstva in jih je treba podpisati. Ustaštvo je zavržno," je poudaril. Ni pa po njegovem mnenju mogoče pristati na očitke predlagateljev, da je on tisti, ki bi vzpodbuja ustaštvo ali ga celo intimno podpiral.

Po njegovem mnenju ga želi opozicija, predvsem stranka SD, ideološko oblatiti. Po njegovih besedah je bil ob branju interpelacije osebno prizadet tako kot tudi njegova širša družina. Enega od njegovih stricev so namreč izdali med šolanjem v partijski šoli v Cerknem in ga ubili skupaj z drugimi partizani, drugi stric pa je bil zaprt na Golem otoku, ker ni želel ovajati ljudi, se je spominjal. Hojs je večkrat poudaril, da je ustaštvo nesprejemljivo. "Ampak zame je nesprejemljivo tudi četništvo, posebej tisto, ki se je dogajalo na Hrvaškem v času tako imenovane domovinske vojne," je dejal in ob tem pokazal fotografijo poslanca SD Matjaž Nemca s srbsko pevko Ceco, nekdanjo ženo poveljnika paravojaških srbskih enot Željka Ražnatovića - Arkana.

"Gre za predstavo za javnost"

Aleš Hojs | Avtor: STA/Daniel Novakovič STA/Daniel Novakovič
"Žalostno se mi zdi, da živim v državi, ki smo jo skupaj izbojevali v letih od 1988 do 1991. Žalostno zato, ker so v njej še zmeraj ljudje, ki ne morejo iz svojih ideoloških okvirjev, ki političnim nasprotnikom podtikajo fašizme, nacizme in ustaštvo, ki se ne morejo argumentirano soočiti s problematiko ljudi danes in v prihodnje in ki še vedno podpirajo tiste, ko so našemu narodu naredili veliko gorja in veliko škode," je še dejal notranji minister iz vrst SDS. Hojs je še ocenil, da gre pri interpelacijo očitno za predstavo za javnost. Prav tako se je uvodoma spraševal, ali gre za interpelacijo zoper njega ali zoper predsednika vlade Janeza Janšo, ki mu je Nemec v obrazložitvi interpelacije namenil precej kritičnih besed.

Grims: Tisti, ki so vložili interpelacijo, nimajo pojma o pravu, ali pa zavestno manipulirajo z javnostjo

Poslanec SDS Branko Grims pa je dejal, da Hojsu grozi interpelacija, ker je spoštoval odločitev sodišča. "Ali tisti, ki so jo vložili, nimajo pojma o pravu, ali pa zavestno manipulirajo z javnostjo," je dodal. Po njegovih besedah se je NPU sprva prikazovalo kot "slovenski FBI", a ni izpolnil pričakovanj, saj da zdaj "s svojo mehko roko pokrije kriminal", da kršiteljev kazni sploh ne doletijo. "Tu je nekaj hudo sistemsko narobe," je poudaril Grims. Po njegovem živimo v državi, kjer so državljanu za 140 evrov rubili hišo in jo prodali na dražbi, ko je pa nekdo 50 milijonov pokradel, pa se ni zgodilo nič.

Skrbi ga tudi odnos tistih na levem političnem polu, ki po njegovih besedah netijo nestrpnost, potem pa to očitajo drugim. "Pod krinko preganjanja nestrpnosti se nalašč neti nestrpnost. Izvaja se cenzura nad resnico. To bi nas moralo vse skrbeti. Svoboda javne besede je prvi pogoj, da demokracija deluje," je dejal. Po njegovih trditvah se je Thompson, ki je eden izmed glavnih razlogov za današnjo interpelacijo, tudi večkrat javno distanciral od ustaštva. 

Golubović: Hojs je nepreklicno odstopil, njegove besede so bile nedvoumne

Brane Golubović | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Poslanec LMŠ Brane Golubović pa je dejal, da v demokraciji, kjer se spoštujeta delitev oblasti in ustava, današnje interpelacije ne bi bilo, saj je Hojs že pred meseci nepreklicno odstopil. "O svojem odstopu je obvestil predsednika vlade, ki je njegov odstop tudi sprejel. To je povedal v kamero, tega ni pridobila neka tajna služba. To je objavil na twitterju, kjer je objavil tudi svojo odstopno izjavo, ta je zdaj javna in dosegljiva vsem. Ti stavki so nedvoumni, nepreklicno je odstopil 20 dni po tem, ko ko smo vložili interpelacijo, 9. junija," je poudaril. A kot je nadaljeval, se je v tem času razlog, zakaj mora Hojs oditi, spremenil. Po njegovih besedah razresšitev ni ideološka stvar, temveč je spoštovanje dane besede. Problematično se mu zdi tudi, da je Hojs odstopil, "ker ni mogel vplivalti na delo NPU in policije".

Golubović meni, da je izgovarjanje na zaprto kuverto v primeru odstopa sprenevedanje. Zato je po njegovih besedah vsak glas proti interpelaciji glas proti ustavi. Opozoril je tudi, da se nadaljuje kadrovanje v policiji, Hojsu pa je pred dnevi tudi policijski sindikat očital ustrahovanje. "Gre za modus operandi te vlade, vrstijo se pritiski na medije, sodstvo, policijo," je dejal.

Novice: Novi šef NPU dvomi v delo prejšnje oblasti, zato je odredil tole - Policija Slovenija Policisti: Minister Hojs nas izsiljuje in ustrahuje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • milan42 12:48 19.september 2020.

    Hojs je Umsko prizadeta oseba motorični lažnjivec kradljivec škodljivec

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 17:45 18.september 2020.

    [ Bečki konjušari ] https://www.mladina.si/89936/eva-irgl-nevaren-srbofil/

  • blayo 16:46 18.september 2020.

    Metode diskreditacije se ne bodo nikoli spremenile, ne glede na to kdo je na oblasti.