Slovenija > Intervjuji
9663 ogledov

Astrologinja o tem, zakaj čutimo nemir

ljudje Profimedia
V okviru projekta Podarim srečo smo spregovorili z astrologinjo, ki ima na tem področju več kot dvajset let izkušenj.

V javnosti je veliko govora o usodi in o tem, v kolikšni meri si jo krojimo sami. O tem pravi tudi naš rek: "Vsak je svoje sreče kovač." Pa je to res? Smo za svoja dejanja in odločitve res odgovorni sami?  

Erika Žagar | Avtor: Erika Žagar Erika Žagar
Astrologinja Erika Žagar, ki je obenem univerzitetna diplomirana psihologinja in psihoterapevtka, je odgovore na tovrstna vprašanja poiskala v astrologiji. Ta po njenem mnenju predstavlja odličen pripomoček za lažje krmarjenje skozi življenjske izzive. Zato jo žalosti, da je veda, ki je vrsto let veljala za izjemno cenjeno in s pomočjo katere so že starodavna ljustva z namenom pridobivanja odgovorov opazovala nebo, v današnjem času izgubila ugled. 

"Astrologija ima čudovite pripomočke, ki nam pojasnijo dileme in razložijo naše notranje boje. Te stvari so vnaprej dogovorjene. Vselej obstaja razlog, da se z določeno dušo srečamo. V najbolj intimnih odnosih se z dušami srečujemo že tekom preteklih reinkarnacij," meni. Po več kot petnajstetnem delu s klienti opaža, da se življenja posameznikov odvijajo zelo natančno po astroloških indikatorjih, ki razkrivajo njegove želje, izzive in razloge za določene dogodke.

Nam zvezde res lahko napovejo prihodnost ali si slednjo krojimo sami? 

Človek je hkrati določen in nedoločen. To pomeni, da lahko z astrologijo v dobri meri napovedujemo prihodnost, vendar ne s popolno jasnostjo. Sodobne študije regresij v pretekla življenja in kanaliziranje medijev kažejo, da si v vmesnih obdobjih med reinkarnacijami, ko duša prebiva izven fizičnega, življenje precej natančno načrtujemo. To se poklopi tudi s starodavnimi opazovanji znotraj astrologije.

zvezde | Avtor: Profimedia Profimedia

V javnosti je pogosto govora o usodi. Si usodo izbiramo sami ali se jo da izračunati s pomočjo rojstne karte? 

Naši življenjski načrti, ki so zapisani v rojstni karti, se ne uresničujejo kaotično in nepredvidljivo, temveč jih sprožajo aktualni tranziti planetov. Ti prožijo naše razvojne izzive in karmične dolgove. Ko smo z določenim izzivom soočeni, se na to lahko odzivamo povsem avtonomno. Tu v ospredje pride človekova svobodna volja. Duša si je zadala, da se na določenem področju želi učiti, kar je seveda lahko zelo naporno. Takrat si lahko rečemo, da tega morda ne zmoremo in se pomaknemo nekoliko nazaj. Ko uspešno uresničujemo svoj življenjski načrt, ne glede na to, kako težak je, pa nas to pomirja. 

Vizija projekta Podarimo srečo 2023 na Žurnal24.si in Med.Over.Net je ustvariti celostni komunikacijski ekosistem, v katerem bomo v sodelovanju s partnerji bralcem ponudili preverjene in kakovostne informacije ter nasvete, da bodo prazniki še bolj srečni in pravljični za vse. Ker srečen je tisti, ki deli ... 

Če se odločimo za pot, ki ni taka, kot si jo je zadala naša duša, čutimo nemir. To je sicer odvisno od posamezne duše, ki so v različnih življenjih med seboj različno ambiciozne. Po dosedanjih dognanjih naj bi imela človeška duša vsaj enega osebnega duhovnega vodnika, ki nas pri uresničevanju ves čas spremlja, tudi med spanjem.

Takrat se duša dviga na višje nivoje in se načrti lahko reprogramirajo ter prilagajajo. Duša takrat ugotovi, da si je morda zadala preveč in si nalogo olajša. Pogosto se sprašujem, kdaj resnično spimo; je to podnevi ali ponoči. Po ezoteričnih prepričanjih spimo podnevi, saj se ponoči duša dviga na višje nivoje. Človek je torej v veliki meri določen vnaprej, vendar ne v celoti.

Kako pa je s partnerskimi odnosi?

Dve duši se v partnerskem odnosu srečata, ker imata pogosto neporavnane račune iz preteklosti in se soočita s težko medosebno dinamiko. Tu nastopi človeška avtonomija, ki nam omogoča način, kako se bomo na to odzvali; ali izberemo staro pot nezdravih vzorcev iz preteklosti, ali pa odnos postavimo na bolj zdravo raven. Stvari so zelo globoke in subtilne.

par | Avtor: Profimedia Profimedia
Smo ob rojstvu nagrajeni z določenimi darovi, danostmi, izzivi, ki ni nujno, da jih tekom življenja odkrijemo?

Na nek način vsi iščemo talente in jih sproti odkrivamo. Talente iz preteklosti imamo močne prav vsi. Področja, s katerimi smo se ukvarjali včasih, nas ponovno privlačijo, saj želimo naše izkušnje dodatno poglobiti in povezati z novo aspiracijo. Odvisno pa je, v kolikšni meri naše aspiracije nato uspemo aktualizirati. Vse to je v zelo simbolni obliki zapisano v rojstni karti, ob čemer se je treba zavedati, da ta ni kristalna krogla. 

Ali ljudje astrologijo še vedno zamenjujejo z jasnovidnostjo?

Obstajajo astrologi, ki so jasnovidni. Če združijo simbolni vložek rojstne karte, ki daje določeno vzpodbudo, in svoje jasnovidne sposobnosti, se jim lahko izkristalizira zelo jasna slika o tem, kaj se je v preteklih življenjih tej osebi dogajalo. Prav tako lahko na ta način vidijo stvari v prihodnje, ki so v veliki mere že določene. 

Naša usoda je torej v veliki meri zapečatena, odvisna je le pot, ki si jo izberemo?

Tako je. Določen je tudi naš končni cilj, torej aspiracija duše, kaj bi rada na koncu dosegla. To je zapisano z astrološko simboliko, ki je arhetipska. En simbol ima tako mnogo potencialnih izrazov. Simbolika je izredno arhetipska. Končni cilj je stopnja mojstra, ki je izkušen in ozaveščen ter je transcendetiral svoj ego. To je stopnja razsvetljenja, ko se pomirijo vsa nasprotja in napetosti. Takrat so vsi karmični dolgovi poplačani. Na Zemljo nas namreč vleče prav težka, oziroma kdaj tudi dobra, karma, kjer lahko preizkušamo svobodno voljo in se na situacije dokaj avtonomno odzivamo. 

starejši pretresljivo Slovenija To jim je uporabnica dejala tik pred smrtjo

Veliko trpimo, saj smo v preteklosti delali slabe stvari. Gre za pot mojstrstva, ki pomeni spoznanje zla ter preizkušanje svobodne volje. Če se odločimo za "slabo" pot, ko naredimo nekaj slabega in nekoga prizadenemo, čutimo, da to ni bilo prav. Izkušnja, ki jo duša takrat dobi, je neizmerna.

Kaj so najpogosteje razlogi, da se ljudje obrnejo na vas po nasvet? Kaj lahko nekdo, ki želi bolje spoznati sebe, pridobi z nasveti iz astrologije?

astrologija | Avtor: Profimedia Profimedia
Posamezniki k meni redko pridejo zgolj iz radovednosti. Ponavadi se name obrnejo z določenim vprašanjem, ko se znajdejo v stiski oziroma dilemi, ki se najpogosteje navezuje na odnose, kariero, starševstvo in družinsko dinamiko. Znajdejo se v najrazličnejših stiskah. Takrat presodim, ali jim raje nudim psihoterapijo oziroma astrološko-psihološko. 

Kako pogosto sprašujejo po sreči?

Vsi bi si želeli biti srečni. 

Pa menite, da je sreča dosegljiva ali je to nek ideal, ki ga v resnici nikoli ne dosežemo?

Srečo je možno doseči. Odvisno pa je od tega, če je duša v fazi izrazite karmične obremenitve in se je odločila, da bo oddelala veliko karme. Takrat bo duša težje srečna, saj se ji bodo stalno dogajale boleče in stresne stvari. 

Določeni horoskopi so precej težki in je duša na Zemljo prišla veliko delati. Spet pri drugih vidiš, da so se prišli sem nekoliko spočit in redko pridejo na svetovanje. Če je izrazito težko delovanje karme, bo sreča v tem življenju težje dosegljiva. Edino, če duša uspe narediti kvantni preskok v razsvetljenje. V tem primeru vidi karmo povsem relativno, razen če bi bila izpostavljena težkim pogojem, kot je mučenje, lakota ...

Razsvetljena duša vidi odnose povsem drugače in preseže vse konflikte. V drugih vidi čiste duše, kar pa ne pomeni, da se pusti trpinčiti. A ti posamezniki so izjemno redki. Ni niti izključeno, da je duša v primeru, ko je karmične grehe že v veliki meri podelala in je v izpolnjujočem odnosu in okolju, kjer lahko zares diha, v tem življenju lahko zelo srečna. 

Opažate, da ljudje raje zaupajo, da jim nekdo drug da zagotovilo, da bo vse v redu, kot pa da stvari vzamejo v svoje roke?

Odvisno od klienta. Če klient prihaja iz intelektualno siromašnega okolja, pogosto želi, da jim astrologi delimo fatalistične napovedi in jim napovemo nerealne prerokbe ter o njih govorimo le v presežnikih. Klienti, ki imajo večjo kapaciteto za samokritično mišljenje in so bolj prizemljeni, pa bodo iskali realnejše odgovore. Zavedajo se, da so tudi sami lahko izvor problemov.

Astrologi moramo znati oceniti osebnostno strukturo posameznika in se nanjo sproti prilagajati. Zgodilo se mi je že, da so bili posamezniki psihotočni oziroma shizofreni, zaradi česar je bilo treba pogovor prekiniti. V nasprotnem primeru bi se jim lahko fantazijski svet le še bolj okrepil. Takrat je treba planete dati na stran in preiti na raven odnosa, doživljanja in počutja. 

Martin Golob Intervju Slovenija Če si sam srečen in to srečo deliš z drugimi, te to osrečuje

Sem zelo netipična astrologinja, saj sem kritična do astrološke srenje. Menim, da nekaterim izrazito primanjkuje psihološkega znanja. Če v krajšem času ne znaš oceniti okvirne osebnostne strukture, lahko posameznikom z nestrokovnim pristopom škodiš. Ko stranke pridejo, jih povprašam, česa si želijo. Ko razlagam rojstno karto, se ne držim strogo protokola. Ob tem se zavedam, da se sproti odpirajo teme in sem vselej pozorna na znake disociacije. Tipičen primer, ko mi zazvonijo vsi zvonovi je, če mama na posvet pripelje 30-letnega sina in si želi biti ob njem. Pri tem gre za resnično nezdrave simbiotične odnose.

Kaj za vas pomeni dober astrolog?

Mora biti zelo izobražen, razgledan in življenjsko izkušen. Predvsem pa mora imeti dobro psiholško izobrazbo. Le duhovne aspiracije niso dovolj. Če delaš z ljudmi, moraš imeti dobro psihološko podlago. Tega astrologi v Sloveniji in tudi nasplošno v zahodnem svetu žal pogosto nimajo.

Astrologija je bila pred 300 leti izgnana z univerz in je izgubila svoj ugled, predvsem zaradi "šloganja" in cenenega napovedovanja. Od takrat si ugleda ni povrnila, k temu ne pripomorejo niti dnevni horoskopi, ki zelo posplošujejo. Vrtimo se v začaranem krogu. V preteklosti se je govorilo, da ezoterične vede z razlogom niso bile dostopne vsem. To znanje je bilo z razlogom skrito in namenjeno le peščici. Če znanje pride v neprave roke, lahko hitro pride do raznovrstnih zlorab in manipulacij.

Kdaj je torej pravi čas, da človek obišče astrologa?

Tu ni enoznačnega odgovora. Človek mora to enostavno začutiti. Horoskop je odličen diagnostičen pripomoček psihologu, da lažje vidi, zakaj gre. Sama ves čas uporabljam rojstno karto, a sočasno delam kot psihologinja. Horoskop mi pomaga razumeti bistvene težave človeka v tem življenju. Če delamo s klasično psihoterapevtsko diagnostiko, ne pridemo tako globoko. Seveda je tudi ta neprecenljiva, a s pomočjo horoskopa se mi celotna slika hitreje izkristalizira. 

Se ljudje na posvet vračajo?

Različno. Polovica jih pride enkrat in se nikoli več ne vrne. Spet drugi se vrnejo čez eno leto in jih nato ne vidim več. Določeni pa se po posvetu odločijo za psihoterapijo.

Kakšen je po navadi njihov odziv?

Večinoma je pozitiven. Kot omenjeno, pa se najdejo primeri, ko posamezniki od nas nekritično pričakujejo magične rešitve.

Vaše delo je, da bolj kot napovedujete prihodnost, kažete pot k rešitvam. Gre v bistvu za izkoriščanje naših potencialov. S svojimi ''napovedmi'' pa kljub temu vplivate na prihodnost oz. spreminjanje usode. To je precej odgovorna naloga. Kako sami dojemate to odgovornost? 

Resnično gre za veliko odgovornost, česar se dobro zavedam. Prav zaradi tega sem izredno kritična. Ko me stranke sprašujejo, kaj naj storijo, jim naročim, da morajo končno odločitev sprejeti same. Iz horoskopa lahko odlično izpostavim posameznikov notranji konflikt in karmični razlog za slabo počutje. Kaj morajo posamezniki ukreniti, jim nikoli ne polagam v usta. Tudi v primerih zlorabljajočih odnosov nikoli ne rečem, da se morajo ločiti. S strokovnim znanjem in psihološkimi ter astrološkimi prijemi je treba poskrbeti, da klient od nas odide bolj pomirjen, kot je k nam prišel. 

zdravnik Po diagnozi Zdravje Znana Slovenka z nami delila tragično zgodbo

Priznam, da so nekatere usode resnično težke. Ogromno je situacij, ko se partnerji zaradi finančnih razlogov ne morejo ločiti. Službe so naporne in boj za preživetje je precej težak. Znajdejo se v začaranem krogu, iz katerega ne morejo izstopiti. Včasih je usoda zelo kruta. Pogosto se sprašujem, zakaj nam je nekaj dano in moramo z določeno osebo nekaj oddelati.

Je vaše delo težko odmisliti in v veliki meri vpliva na vaše življenje? Verjetno pogosto pogledujete v prihodnost, kajne?

Vsakodnevno. Čeprav v naprej vidim, kdaj me čaka stresno obdobje, me to ne plaši. Določene posameznike pa to prestraši. Ko se karma enkrat sproži, jo je težko ustaviti. Takrat je treba zdržati in se osredotočiti na vidike rojstne karte, kjer je 'varna baza'. V karti imam določen del, ki je izredno osrečujoč in me vselej nekako potegne ven iz bolečih izkušenj.

Nam lahko, prosim, razkrijete krajšo napoved za Slovenijo v letu 2024?

Najprej naj povem, da so takšne napovedi izredno nehvaležne, saj je za kvalitetno napovedovanje potrebno veliko časa. Hiter pregled pa kaže, da da je v prvi polovici leta še nakazan trend dokaj nestabilne vlade, ki ji podpora pada. Če do jeseni na tem področju ne bo sprememb, jih tudi kasneje verjetno ne bo. Jeseni nam prav tako grozi nevarnost poplav in vremenskih kataklizem, vendar pa ne v takšnem obsegu, kot so bile avgusta 2023.

dezurni@styria-media.si