Slovenija
10214 ogledov

Toliko Loto milijonarjev imamo v Sloveniji

Prenovljeni Loto Loterija Slovenije
Loterija Slovenije je oktobra po 38 letih izvedla še zadnji žreb za sedmico, najprepoznavnejši in najbolj zaželen dobitek v igrah na srečo v Sloveniji. Vsi sodelujoči imajo sedaj približno štirikrat večje možnosti za dobitek.

Sreča zagotovo ni preprosta stvar. O njenem pomenu se že od antičnih časov dalje ukvarjajo filozofi, umetniki in znanstveniki. Če imaš srečo, pa še ni rečeno, da boš srečen. Mnogi so vseeno prepričani, da jim bo pri tem pomagal denar, zato redno vplačujejo igre na srečo, ob čemer pogosto pozabljajo, da lahko veliko denarja pomeni tudi veliko težavo.

loterija loto listek | Avtor: Profimedia Profimedia
Slovenci pri tem nismo nikakršna izjema. Ravno nasprotno. Veljamo za narod, ki ima dolgoletno tradicijo vplačevanja srečk. Temu pritrjujejo podatki Ipsosove Analize trga in igralcev iger na srečo iz leta 2018, ki je pokazala, da je v Sloveniji med polnoletnim prebivalstvom kar 74 % igralcev iger na srečo. Zaradi razvoja storitev in razširitve ponudbe z mednarodnimi igrami se število igralcev stalno povečuje. Med njimi so najbolj priljubljene igre Loterije Slovenije, v katerih sodeluje približno 1,2 milijona polnoletnih igralcev.

Prenovljeni Loto Slovenija Izžreban prvi glavni dobitek prenovljenega Lota, tukaj je bil vplačan listek

Igre na srečo predstavljajo trg, na katerem se obračajo visoki zneski. V letu 2019 je bil zgolj evropski trg iger na srečo ocenjen na skupno 98.6 milijard evra. V Sloveniji, kjer trg obvladujeta duopol Loterije Slovenije in Športnih stav, se zneski iz leta v leto višajo. Loterija Slovenije je zgolj med letoma 2013 in 2022 od igralcev Lota prejela 528,9 milijona evrov vplačil, v enakem obdobju pa je bilo izplačanih 267,7 milijona evrov dobitkov, pri čemer se 80 % vplačil preko dobitkov, dajatev in davkov vrača družbi. Zbrana koncesijska sredstva namreč omogočajo izvajanje številnih humanitarnih in invalidskih projektov, podpirajo vrhunski šport in športno vzgojo otrok in mladine, omogočajo izvedbo športnih dogodkov in financirajo izgradnjo objektov. 

V novembru in decembru bomo na Žurnal24.si in Med.Over.Net v okviru projekta Podarimo srečo 2023 znova delili srečo. Vizija projekta je ustvariti celostni komunikacijski ekosistem, v katerem bomo v sodelovanju s partnerji bralcem ponudili preverjene in kakovostne informacije ter nasvete, da bodo prazniki še bolj srečni in pravljični za vse. Ker srečen je tisti, ki deli ...

Radeče Slovenija Občina "zadela na loteriji", to je zgradila z denarjem

O velikem dobitku na lotu sanjajo številni. Še danes med najbolj priljubljeno igro na srečo v Sloveniji velja Loto, ki ga igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Povsem razumljivo, saj je igra Loto v Sloveniji ustvarila največ evrskih milijonarjev od vseh iger na srečo in sicer kar 55 od 60. Štirje so bili medtem zmagovalci kroga žrebanja v igri Eurojackpot, med drugim slovenski rekorder v Žalcu z dobitkom v višini več kot 28 milijonov evrov. Posameznik iz Slovenije pa je 11 milijonov evrov lani zadel tudi v igri Vikinglotto.

Prenovljeni Loto | Avtor: Loterija Slovenije Loterija Slovenije
Celotna zgodba igre sedmice se je začela leta 1962 v Beogradu, ko je še pod okriljem Jugoslovanske televizije potekalo prvo žrebanje. Takrat je bilo v bobnu kar 49 kroglic, izvlekli pa so jih šest. Žrebanje kombinacije sedmih številk, torej sedmice, se je nadaljevalo od leta 1985. Žreb Lota je sprva potekal ob nedeljah, Loterija Slovenije je leta 2006 dodala še dodaten, sredin termin. Od leta 1962 do danes smo na območju Slovenije dobili več kot 60 Loto milijonarjev.

Najvišja mogoča vrednost sedmice je bila omejena na pet milijonov evrov, dobitna kombinacija za takšen znesek pa je bila v zgodovini žrebanja Lota vplačana dvakrat, prvič leta 2015 in nato še leta 2022. Samo v letu 2023 so bile vplačane kar 4 Sedmice in po prenovi igre 4. oktobra 2023, tudi že prva Šestica v vrednosti 644.197,60 €, ki je bila vplačana v Slovenskih Konjicah.  

Najprepoznavnejši in tudi najbolj zaželen dobitek v igrah na srečo je sedmica (po novem šestica), ki jo je Loterija Slovenije v začetku letošnjega oktobra po 38 letih v tovrstni obliki izvedla zadnjič. S spremenjeno igro, pri kateri sedaj žrebamo 6 od 44 številk, imajo vsi sodelujoči približno štirikrat večje možnosti za dobitek. Število vseh možnih kombinacij se je tako s 15,3 milijona znižalo na 7 milijonov, verjetnost zadetka katerega koli dobitka pa se tako poveča z 1 : 45 na 1 : 11. Zagotovljeni sklad za šestico bo sicer znašal 400 tisoč evrov, novost pa bo, da višina sklada ne bo več omejena navzgor, pri sedmici je bil namreč strop pet milijonov evrov. Poleg tega bodo z igro zbirali tudi sredstva za slovenske invalidske, humanitarne in športne organizacije. 

 

Zgodbe dobitnikov različne

Loto je v letih delovanja razveselilo mnogo posameznikov, še več jih je verjetno razočaralo ali celo razjezilo, najbolj verjetno tiste, ki dobljenega dobitka niso prevzeli. Po podatkih Loterije Slovenija je najvišji neizplačan dobitek v celotni zgodovini prirejanja iger Lotko 6 znašal 1,3 milijona evrov. Igralec je listek vplačal 20. julija 2014 na prodajnem mestu Pošte Slovenije na Tacenski ulici 133 v Ljubljani. Po aktivnem, a neuspešnem iskanju dobitnika je nato Loterija 1,3 milijona evrov 9. novembra vrnila nazaj v igro Loto. 

Ključavnice ljubezni O sreči Magazin Numerologinja: "Želijo si, da sreča kar pade z neba"

Tudi zgodbe dobitnikov so različne. Na Loteriji Slovenija povedo, da dobitniki na dobitke reagirajo različno – nekateri so prestrašeni, nekateri negotovi, večina pa je srečnih in zadovoljnih. "Na splošno velja, da jih večina želi čim prej opraviti formalnosti pri prevzemu dobitka in oditi. Kot da šele v trenutku, ko predajo potrdilo o vplačilu, ki je edini dokument, na podlagi katerega lahko izplačamo dobitek, in prodajalka še enkrat preveri, ali gre res za dobitek, verjamejo, da so res rojeni pod srečno zvezdo," pripovedujejo na Loteriji.

Z njimi kasnejših stikov nimajo. To namreč določa Zakon o varstvu osebnih podatkov. Do vseh zgodb o dobitnikih, ki se pojavljajo v medijih, so tako prišli novinarji sami. V Loteriji namreč objavijo le kraj vplačila dobitnega listka, ki pa ni nujno enak stalnemu prebivališču dobitnika. "Je pa res, da se tudi veliko županov posameznih občin rado pohvali, da so prejeli 15 % davek od dobitka pri igrah na srečo in je to povod za iskanje srečnih dobitnikov," sklenejo na Loteriji Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:29 05.december 2023.

    Upadajo plačila,pa je treba naredit mal reklame,ne nam bučke prodajat