Slovenija
47836 ogledov

Občina "zadela na loteriji", to je zgradila z denarjem

Radeče Facebook Pogled na Radeče s severnega brega Save.
V eni od slovenskih občin so z dobitkom na loteriji posredno financirali pomembno pridobitev.

V Občini Radeče so v preteklih tednih pozdravili infrastrukturno pridobitev. Na stadionu je bila namreč prenovljena atletska steza. Prejšnjo peščeno podlago je zamenjala tartanska površina.

Obenem so uredili odvodnjavanje steze in popravili še nekaj detaljov. Krog na radeškem stadionu namreč ni dolg običajnih 400 metrov, ampak le 350 metrov. Steza je imela napačne radije na krivinah ter prekratek iztek za sprinterje, to je bilo v sklopu prenove izboljšano.

"Najpomembnejše je dejstvo, da bodo odslej treningi mogoči in sprejemljivi v vseh letnih časih," je za Zon povedal Stanko Renko iz Atletskega kluba Radeče, v katerem redno vadi 35 atletov in atletinj.

Poleg tekaške steze sta bili urejeni metališči za kroglo in kopje, pa tudi splošna vadbena površina. Na vrsto bo prišlo še nekaj kozmetičnih popravkov. Brežine ob progi bodo ozelenili z avtohtonimi rastlinami, na dnu pa bodo uredili drenažo.

Osrečila jih je srečka

stadion Radeče | Avtor: Facebook Facebook

Celoten projekt je bil vreden 309.888 evrov brez davka, z davkom okoli 380 tisočakov. Del sredstev ━ 52.000 evrov, je bil pridobljen z uspešno kandidaturo na razpis Fundacije za šport, okoli 70 tisočakov je primaknila občina, del pa je prišel iz nevsakdanjega naslova.

Januarja 2020 je eden od prebivalcev radeške občine zadel na loteriji. Iz predpisanih dajatev se je na račun občine tako zlilo 257.000 evrov. In ta znesek je bil porabljen za prenovo stadionskih površin.

"Sredstva z naslova navedenega loterijskega dobitka so bila dana na stran. Aktivirali smo jih posebej z namenom prenove našega osrednjega športnega objekta," nam je povedal Matjaž Šušteršič, višji svetovalec za projektno delo in investicije na Občini Radeče.

Izvajalca iskali dvakrat

stadion Radeče | Avtor: Občina Radeče Občina Radeče

Javno naročilo za izvajalca del na stadionu so sicer morali izvesti dvakrat. Na prvo naročilo je prišla le ena ponudba, ki je presegala višino zagotovljenih sredstev. V drugem poskusu so izbrali domače podjetje Smer iz Jelovega.

Svečana otvoritev novih športnih površin je bila sprva načrtovana za 23. september, a so jo organizatorjem zagodli neugodni vremenski pogoji. Tako so prenovljen objekt namenu uradno predali pretekli konec tedna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:50 15.oktober 2023.

    Majhna občina bi tak znesek denarja lahko porabila smotrneje, vsaj po moje.

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:20 15.oktober 2023.

    To pa je ”pametno“naložen denar,se vidi ja