Slovenija
17 ogledov

"Investicija v varnost"

Zoran Petrovič Gregor Katič
Petrovič: "Pri novi policijski zakonodaji gre za investicijo v varnost državljanov." Kaže, da bodo v prenovljeni policijski zakonodaji največ prahu dvignili ravno dodatki k plačam.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je poudarila, da novosti pri plačah policistov ne postavljajo v privilegiran položaj, pač pa bodo s tem "po 20 letih odpravili mačehovski odnos države do policije" in opozorila, da te dodatke že imajo vojaki, pazniki in cariniki. Na vladi so namreč danes sprejeli dva zakona o policiji – o nalogah in pooblastilih ter o organiziranosti in delu policije, ki med drugim prinaša spremembe glede dodatkov. 

Glavo za mali denar nosijo na pladnju
S predlogi glede dodatkov so niso strinjali na ministrstvu za javno upravo in finančnem ministrstvu. Kot nesprejemljivega ga je označila tudi ministrica za gospodarstvo v odstopu Darja Radić.

"Treba je poudariti, da gre za dodatke, ki niso stalni, ampak so časovno in personalno omejeni na neko konkretno opravljanje policijskih nalog. Plače policistov se še vedno urejajo znotraj sistema plač v javnem sektorju," očitke zavrača predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS)  Zoran Petrovič.

Kresalova pa je poudarila, da sicer policija še vedno ostaja del javnega sektorja, vendar je specifična. Policisti se lahko vsak dan znajdejo v življenjski nevarnosti, od njih pa se pričakuje, da delajo noč in dan, je dejala.

Pri SPS so tudi vztrajali, da se dodatek za delo v Posebni policijski enoti (PPE) plača tudi tistim policistom, ki neposredno sodelujejo in izvajajo posebno nevarne naloge ob PPE. "V spomin si je treba priklicati lanske demonstracije pred parlamentom, ko so policisti in kriminalisti, ki niso vključeni v PPE, v civilnih oblekah, brez vsake varovalne opreme med demonstranti odvzeli prostost najhujšim kršiteljem. S predlogom zakona bi za to nevarno delo prejeli dodatek za čas opravljanja takšnega nevarnega dela," pojasnjuje.

Lovil morilca, ostal brez nadomestila
Po besedah Kresalove z dodatki ne posegajo niti v sistem plač v javnem sektorju niti v kolektivno pogodbo.

Določbe, ki pomenijo večje breme (3,3 milijone evrov) za proračun, bodo odložene v leto 2014. Prihodnje leto in še leto kasneje bodo dodatne finančne posledice znašale nekaj več kot 50.500 evrov.

"In sicer na račun izboljšanja obstoječega nezgodnega zavarovanja policistov za primer poškodb pri opravljanju policijskih nalog. Takšen primer je bil prejšnji teden, ko se je policist težje poškodoval pri odvzemu prostosti osumljencu umora. Ta policist, kljub izjemno pogumnemu dejanju, ni upravičen do dnevnega nadomestila, ker to trenutno ni nikjer urejeno. Policijska plača se zaradi izgube dodatkov za čas bolniškega dopusta zniža na minimum in to precej demotivacijsko vpliva na izvajanje policijskih nalog," plastično utemeljenost dodatka pojasni Petrovič.


Pomanjkljivosti, a vseeno zadovoljni
V SPS sicer predlog zakona kljub pomanjkljivostim ocenjujejo pozitivno. Petrovič je kot dobromed drugim izpostavil "odpravo nesmiselnih in neživljenjskih omejitev za policiste, ki glede vsebine (nevarnost, ogroženost, nepredvidljivost …) opravljenega dela izrazito izstopajo od drugih uradniških poklicev. Pozitivno ocenjujemo tudi varovalke pred zlonamernimi pritožbami, ki se bodo po predlogu zakona zavrgle, preden bo sploh prišlo do uvedbe formalnega pritožbenega postopka."

Kot posebno pozitivno pa je izpostavil uvedbo psihološke pomoči za policiste.

Nekaj kritik imajo še glede sistema napredovanja, saj želijo, da se postavijo jasni pogoji, "kar bo vzpodbudilo pozitivno selekcijo". Nekoliko pomanjkljiv se jim v nekaterih delih zdi še pritožbeni postopek.

Komentarjev 5
  • fux 08:09 22.julij 2011.

    Kot si reku, na žalost zaradi butastega zakona o šolanju innovih sistemov prihaja v policijo to kar prihaja. ne moremo sicer v isti koš metati vseh, vendar jih je več kot polivica dejansko v policiji zaradi službe, ne pa zaradi ...prikaži več tega kar bi v taki službi v bistvu moral biti. (SRCA IN PRIPADNOSTI JE ČEDALJE MANJ).

  • Boštjan Bele 05:22 01.julij 2011.

    Moje mnenje je taksno, da si policisti zasluzijo tako visje place, kot vecja pooblastila. Problem se pa poraja ravno sedaj, ko je vecina drzavljanov v krizi. Da mi na primer odvzamejo voznisko; pa jaz ga ja ubijem, pa ceprav ni ...prikaži več kriv on ampak nas sistem. In ravno zato nosijo glave naprodaj za (zal) premali denar.

  • Avatar vili100
    vili100 21:25 30.junij 2011.

    Pobiranje denarja ljudem ,si kriv ali pa ne!!!