Slovenija
109 ogledov

Iška: medved se še kar potepa

Medved v Iški
1/2
D. H.
Medved, na katerega opozarjajo prebivalci Iške, se še naprej veselo klati. Ujeli smo ga, ko se je pred avtomobilom sprehodil čez cesto in se posvetil bližnjemu smetnjaku. Medveda sicer čaka odstrel.

Danes smo se lahko v bližini Iške na lastne oči prepričali o medvedu, čez katerega se zadnje dni pritožujejo domačini. Nanj smo naleteli sredi ceste ob potoku Iška, kjer je prečkal cesto in se posvetil bližnjemu smetnjaku.

"Za medveda je bila sprejeta odločba o odstrelu," nam je povedal Marko Jozonovič iz Zavoda za Gozdove. Da bo medved odstreljen, so odločili na agenciji za okolje, saj se medved že dva do tri mesece zadržuje v bližini naselja in se ne boji ljudi. "Na račun tega odstrela bo odstreljen medved manj v naravnem okolju," opozarja Jozonovič.

Medved v Iški | Avtor: Bralka Bralka
"Mar mora zver raniti otroka, da bo kdo ukrepal?" so se, kot smo pisali prešnji teden, o očitno že povsem "udomačenem" medvedu spraševali domačini v Iški. Po pripovedovanju domačinov gre za okoli 90 kilogramov težkega, dve ali tri leta starega medveda.

Bralec nam je v nedeljo poslal fotografijo medveda, ki je le nekaj metrov od hiše brskal po smetnjakih.

Komentarjev 27
  • motherwolf 14:54 21.junij 2012.

    Medvedi so se v zemeljski zgodovini pojavili sredi miocena in tako naseljujejo zemeljsko površje okoli 20 milijonov let. Razvojno so mlajši od drugih zveri. Prvotno je rjavi medved poseljeval Azijo, pred okoli 250.000 leti se je razširil v Evropo, kasneje ...prikaži več tudi v Severno Ameriko.

  • motherwolf 14:47 21.junij 2012.

    dd1307 taki kot si ti se imajo za višek stvarnosti, potem nam Bog pomagaj. Vasi so obnovljene in ni več par hiš temveč desetkrat več...da o vikendih sredi divjine ne govorim. Če si ti eden tistih , ki spada v ...prikaži več rodove, ki se tam menjajo potem bi najvbrž znal spoštovati sožitje z živalmi. Torej , če pa šteješ tek skozi gozd kot nekaj kar je bilo že včasih si pa res...Stik z realnostjo pomeni, da je medvedu odvzet teritorij, ki mu pripada in ponujeno "mrhovišče" v drugačni obliki. To je smetnjak pri smetnjaku..Biblijo omenjaš? O sveta preproščina kako zelo naduto in vzvišeno bitje si. Če se sklicuješ na vero raje poglej sožitje Jezusa z živalmi in njegov nauk..Medveda naj ohranjajo, ker je ena veličastnih in plemenitih živali, ki se človeku praviloma izogne,če se le ta zna obnašati v naravnem okolju. Tek skozi gozd to NI!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:19 06.junij 2012.

    Še zmeraj bolje,da medo pobira iz smetnjakov,kot pa podgane,kar je opazno pri nas,odkar so smetnjaki za biološke odpadke!!!