Slovenija
891 ogledov

Iskanje prvega moža zdravstva. Zdravnik - da ali ne.

Zdravniki Profimedia
Ministrska ekipa se danes sestaja na proračunski seji. Ta po petkovem odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana poteka brez njegove prisotnosti, nadomešča ga državna sekretarka Azra Herceg.

Ministri so bili prihodu na sejo vlade skopi s komentarji o kandidatu za novega ministra, odločitev prepuščajo premierju Robertu Golobu.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter podpredsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda Matej Arčon je tako v izjavi novinarjem pred današnjo sejo vlade poudaril, da je odločitev o kandidatu, ki bo prevzel vodenje zdravstvenega resorja, v rokah premierja. "On določa svojo ekipo, treba mu je zaupati, verjamem, da si bo vzel čas za to, ker je glede na izzive na področju zdravstva, preveč odgovorna funkcija," je dejal.

Naj bo dober organizator in motivator

Minister za gospodarstvo iz vrst SD Matjaž Han je ob prihodu na sejo spomnil, da so tudi v zadnjih letih bile menjave na čelu tega zdravstvenega resorja pogoste, a po njegovi oceni dva odstopa ministrov v dobrem letu vlade "statistično niti nista tako slaba". A kot je dodal, gre tokrat za ministra za zdravje, kjer so reforme ključne. 

Ob tem je Han ocenil, da mora biti minister v prvi vrsti dober organizator in motivator, imeti odličen politični občutek, strokovnjakom na ministrstvu pa naložiti posamezne naloge. V luči tega se lahko tudi strinja s predsednikom strateškega sveta za zdravstvo Erikom Brecljem, da naj novi minister za zdravje ne bo zdravnik, je dejal.

slovenija 02.10.13, Erik Brecelj, Kirurg, zdravnik, doktor, onkoloski institut, Slovenija Slovenija Brecelj o tem, kdo bi lahko nasledil Bešiča Loredana

Golob za zdaj molči

Do slednjega pa se za zdaj še ni želel opredeliti koordinator Levice in podpredsednik vlade Luka Mesec. Kot je dejal, bo svoje mnenje povedal, ko bo slišal imena možnih kandidatov. Ocenjuje pa, da je treba novega ministra najti čim prej.

Kdo bo torej na enem bolj zahtevnih vladnih stolov nasledil Bešiča Loredana, v petek prav tako ni želel razkriti Golob. Iskanje njegovega naslednika po informacijah sicer STA že intenzivno poteka.

Se bo minister vrnil v poslanske klopi?

Prav tako še vedno ni povsem jasno, ali bo Bešič Loredan izkoristil možnost in se vrnil v poslanske poti. Stolček v DZ mu namreč pripada kot nadomestnemu poslancu Arčona, ki zaseda ministrsko funkcijo. Slednji je danes zatrdil, da je odločitev o tem izključno v rokah ministra za zdravje v odstopu. 

O tem, ali v tem primeru obstaja možnost, da se namesto Bešiča Loredana sam vrne med poslance, pa je dejal, da se takšnih igric v Svobodi ne bodo šli, saj da so "zreli in odgovorni ljudje, ki se zavedajo svojih dejanj".

Robert Golob Slovenija Golob: Odstop ministra je logičen in z moje strani tudi pričakovan Danijel Bešič Loredan Slovenija Šok: Minister Danijel Bešič Loredan podpisal odstopno izjavo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Kmodri 21:34 10.julij 2023.

    Zdravnika? Zagotovo ne, ker vrana vrani ne izkoplje oči!

  • lojs 13:38 10.julij 2023.

    a se komu mudi? pa kje boste ravno zdej najdli nekega ministri, a ni mogoče malo prevroče ... počakte do jeseni, ko bo revščina še večja, ne prehitevat

  • Dragonja 13:23 10.julij 2023.

    Najprej zdravniki skrajšati čakalne dobe,potem šele pogajanne s korumpiranem Fidesom.Zato je lahko minister tudi vratar na UKC.