Slovenija
45 ogledov

Islam ne sme biti dežurni krivec

Mufti Anže Petkovšek
Islamska skupnost v Sloveniji obsoja nasilje domnevnih islamskih skrajnežev.

Mufti Islamske skupnosti Nedžad Grabus Mune pristaja na to, da se islam povezuje z napadi v Parizu. "Nikoli ne bomo sprejeli, da nekdo obtoži islam zato, ker so posamezniki zagrešili zločine oziroma brutalne uboje," pravi in ob tem opozarja, da tudi muslimani za pokol v Srebrenici niso obtoževali krščanske vere.

"Večkrat smo povedali, da zelo obžalujemo, kar se dogaja. Seveda pa smo malo zaskrbljeni, kako se vse poskuša takoj povezati z religijo," poudarja Grabus po nedavnem napadu na francoski satirični tednik Charlie Hebdo in ostalih nasilnih izpadih, ki so minuli teden v Parizu za seboj pustili 17 smrtnih žrtev.

Grabusa skrbi, da se določeni načini delovanja iz drugih držav skušajo preslikati na Slovenijo. "Mislim, da bi mi v Sloveniji lahko pomagali drugim državam in jim pokazali, kako je mogoče dobro sobivati in deliti vrednote, ki so splošne. Koran govori o tem, da ubiti enega človeka pomeni ubiti celotno človeštvo. Muslimani, ki prihajamo iz tega dela sveta, smo ravno zaradi napačnega poročanja medijev imeli zelo težke izkušnje. Po takšnih izkušnjah smo občutljivi do vprašanj, ki privedejo do tega, da ljudje poskušajo misliti, da je islam nasilna religija," je še dodal ob robu petkove tribune z naslovom Mohamed kot milost v Mariboru.

Letos sicer mineva 20 let od pokola muslimanov v Srebrenici. "Za to nikoli nismo obtožili kristjanov ali krščanske vere. V Srebrenici so sile bosanskih Srbov julija 1995 med vojno v Bosni in Hercegovini ubile več kot 8000 Bošnjakov," zaključuje Grabus.

Komentarjev 8
  • mirko 19:37 17.januar 2015.

    Se strinjam, velika večina so ok. ljudje, toda svoj hlev bodo morali čistit sami. Občutek imam, da jim dajejo celo potuho. Če je tako, potem bi morali v Evropi že delat splošno mobilizacijo vojske.

  • mirko 19:34 17.januar 2015.

    Obsojam kakršen koli umor, toda te pijane in zadrogirane paravojaške Srbske horde, pri genocidu Muslimanov v Bosni, se pri svoji moriji sigurno niso drli poleg Bog je velik, ubijamo vas v imenu Boga.

  • markus 15:42 17.januar 2015.

    Koka, zelo dober in realen komentar. Lahko, da res obsojajo nasilje, je pa tudi res, da se potiho najverjetneje strinjajo s širjenjem Islama, pa če to priznajo ali ne. Ti potuhnjeni so morda še bolj nevarni, kot oni, ki to ...prikaži več glasno trobijo v medije.