Slovenija
220 ogledov

Ista država, različne cene

Otroci v vrtcu Profimedias
V nekaterih občinah v primeru daljše odsotnosti otroka zaradi bolezni plačila vrtca celo oprostijo, medtem ko drugje plačajo okoli 30 odstotkov cene. Počitniške rezervacije se gibljejo med 30 in 50 odstotki polne cene, določene glede na dohodninski razred. Ob krajši odsotnosti odbijejo stroške prehrane, ki pa niso povsod enaki.

Cene vrtcev se od občine do občine razlikujejo, prav tako odbitki, ki jih staršem pri znesku na 
položnici vrtci priznajo ob odsotnosti otrok zaradi bolezni ali počitnic. "Res me zanima, zakaj 
začasni izpis iz vrtca zaradi bolezni zakonsko ni urejena enako za celotno državo," se na portalu predlagam.vladi.si sprašuje državljanka. Ocenjuje, da bi bilo potrebno to zakonsko regulirati, 
da imamo vsi starši oz. otroci enake pravice in da o tem ne odloča vsaka občina.

Izračun cene, ki jo za otroke v vrtcu plačajo stašri, določa pravilnik o metodologiji za 
oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo. Občine ceno vrtcev določajo v skladu z metodologijo in glede na stroške, ki jih imajo z obratovanjem vtcev, ter morebitnim priznanjem subvencij.

Za krajšo odsotnost odbijejo prehrano

Vrtec | Avtor: Profimedias Profimedias
V primeru, da je otrok zaradi bolezni doma in starši ne uveljavljajo rezervacije, vrtec staršem 
odšteje prehrano v sorazmernem deležu glede na odstotek plačila, določenega z odločbo centrov za socialno delo.  "Za odsotnost otroka vrtec staršem zniža ceno programa za stroške neporabljenih živil sorazmerno s številom delovnih dni in z njihovim dohodkovnim razredom," pojasnujejo pri Mestni občini Ljubljana. 

Mesečni stroški živil na otroka, ki so upoštevani v ceni programov v Ljubljani znašajo 38,85 evrov na mesec. V Murski Soboti strošek živil na otroka mesečno znaša 27,65, v Mariboru pa 38,85 evrov mesec. 

Večje razlike so med občinami v primeru uveljavljanja t. i. rezervacij, ko je otrok zaradi bolezni 
ali v času poletnih počitnic v vrtcu odsoten en mesec ali dva.

Občina Nova Gorica recimo krije stroške vrtca zaradi bolezni, ki traja nad deset dni in največ en mesec. "Če otrok zaradi bolezni ne obiskuje vrtca, so starši oproščeni plačila vrtca za vsak obračunski dan, ki presega deset zaporednih obračunskih dni v koledarksem letu," pojasnjuje Mirka Križanič iz MO NG. Sofinanciranje se lahko izjemoma podaljša še za največ dodatnih 30 obračunskih dni v koledarskem letu, po predhodnem soglasju uprave vrtca.

Rezervacije med 30 in 50 odstotki cene

Julija in avgusta lahko starši otroka začasno izpišejo iz vrtca in za rezervacijo plačajo 50 odstotkov dohodkovnega razreda. "Starši so začasni izpis dolžni napovedati pristojni upravi vrtca v pisni obliki, najmanj v roku pet delovnih dni pred prvim dnem odsotnosti otroka," razlaga Križaničeva. "Navedene dodatne olajšave plačil staršev veljajo le za prvega otroka, če je istočasno več otrok v družini vključenih v vrtec."

Cene vrtca v Ljubljani | Avtor: Žurnal24 (vir: MOL) Žurnal24 (vir: MOL)
V Ljubljani lahko starši uveljavljajo rezervacijo v trajanju enega do dveh mesecev, plačilo pa je 
enako, ne glede na to, ali je otrok dalj časa odsoten zaradi bolezni ali v primeru počitnic v 
juniju, juliju ali avgustu. 

"Starši lahko uveljavijo rezervacijo zaradi počitniške odsotnosti otroka, in sicer enkrat letno v 
obdobju od 1. junija do 30. septembra," pojasnjujejo pri MOL. "Izven navedenega obdobja v primeru bolezni ali poškodbe otroka lahko na podlagi ustreznih zdravniških potrdil uveljavijo zdravstveno rezervacijo."

Starši lahko uveljavijo rezervacijo za neprekinjeno odsotnost otroka v vrtcu skupaj najmanj en in 
največ dva meseca na koledarsko leto. Za rezervacijo plačajo 30 odstotkov z odločbo določenega dohodkovnega razreda. 

Ob daljši bolezni krijejo vse stroške

V Mariboru je podobno za primer počitniške odsotnosti, kjer starši za rezervacijo plačajo 30 
odstotkov njim določenega zneska plačila, medtem ko daljše odsotnosti zaradi bolezni krijejo v celoti.

"Za čas nepretrgane bolezenske odsotnosti otroka, daljše od enega meseca, se plačilo staršev za program vrtca zniža tako, da znaša za prvi mesec odsotnosti 30 odstotkov njim določenega plačila, za ostali čas pa se starše plačila vrtca oprosti," pojasnjujejo pri MOM. 

Podatkov o tem, koliko staršev koristi rezervacijo zaradi počitnic in bolezni, vse občine ne zbirajo. V Ljubljani, kjer imajo ta podatek številka znaša 7250. "Starši, katerih otroci so vključeni v javne vrtce MOL, v obdobju od junija do vključno septembra zaradi počitniške odsotnosti uveljavijo rezervacijo za približno 6.500 otrok," pojasnjujejo pri MOL. "Izven termina počitniške odsotnosti v primeru bolezni ali poškodbe otroka pa na podlagi ustreznih zdravniških potrdil za približno 750 otrok."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Matejka Horvat 13:21 17.marec 2017.

    problem ni samo ista država, različne cene, ampak različne pravice! in to me moti.

  • Matejka Horvat 13:19 17.marec 2017.

    ooo to je bilo moje vprašanje/pobuda na predlagajvladi.si :) no, sem vesela, da ste problematizirali tudi v vašem mediju. No naj povem, v naši občini ni možne rezevracije (pa smo majhna občina, kjer ni problema z številom mest v ...prikaži več v vrtcu!!) ali začasnega izpisa zaradi bolezni in je cena v primeru daljše odsotnosti nižja za 13€ ( v primeru 4dr), kar predstavlja nekje 90% celotne cene. To pa je že občutna razlika glede na druge občine. Mene kot državljanko RS pač tako velike razlike motijo.

  • Gogolino 07:05 16.marec 2017.

    Se strinjam... vendar pa je problem ta, da imamo veliko veliko preveč občin.