Slovenija
29 ogledov

Italijanom prekipelo, Cimos v škripcih

Cimos Barbara Milavec
Italijanski kupec, ki se je zanimal za nakup koprskega Cimosa, naj bi se umaknil iz postopka.

Italijanski kupec Palladio Finanziaria se je po informacijah siol.net umaknil iz postopka nakupa Cimosa. Razlog za to je neuspešen dogovor s Hrvati o sodnem sporu, povezanim s Cimosovim dolgom do nekdanje Riječke banke. 

Rok za izpolnitev vseh odložnih pogojev s izteče v torek, Hrvaška pa je danes sporočila, da potrebuje več časa za preučitev slovenske ponudbe. Hrvaška odločitev je bila povod za ustavitev vsej aktivnosti oziroma umik Italijanov iz posla. Kot poroča siol.net, naj ne bi bili več pripravljeni dodatno čakati in znova podaljšati roka za izpolnitev pogojev. Dvomijo namreč, da bi do torka lahko prišlo do dogovora s Hrvati. 

Dogajanja v Cimosu niso želeli komentirati ne v DUTB ne v SDH. 

Se bodo vrnili z nižjo ponudbo? 

Kot piše prej omenjeni portal, obstaja možnost, da Italijani v kratkem dajo novo ponudbo, ki pa bi bila bistveno nižja od sedanje. Možnost je tudi, da v primeru stečaja Cimosa, iz stečajne mase kupijo "očiščeno" družbo. 

V vsakem primeru pa za podjetje čakanje na to, kakšna bo njegova usoda ni dobro. Ključni partnerji niso zadovoljni in nekateri naj bi že razmišljali o umiku naročil.

"Ponudba ne izpolnjuje hrvaških zahtev"

Hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić je po seji vlade dejal, da nova slovenska ponudba za rešitev spora glede dolga Cimosa do Riječke banke ne izpolnjuje hrvaških zahtev. O njej naj bi resno razmislili in odgovorili  v desetih dneh, poroča STA. Marić je dejal, da gre za zelo kompleksen problem, ki ga ni mogoče enostavno rešiti in je nerešljiv že 25 let. Po neuradnih informacijah časnika Jutranji list naj bi bil predlog slovenske strani vreden pet milijonov evrov. 

Vzrok za težave je odprta tožba hrvaške Agnecije za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) zaradi terjatev iz 90. let minulega stoletja, ko je Cimos pri Riječki banki najel 20 milijonov evrov posojila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • wolf.ata 16:47 09.februar 2017.

    ja,tukaj bom napisal,kaj sem zasledil na slovenskih novicah,hrčki spet serjejo,njihova vlada je dodatno na sklenjen dogovor dodala pogoje za njihovo stran Cimosa,je bilo vse dogovorjeno,banda hrvaška (pa ne me brisati),ne držijo se nobenega dogovora,zapret mejo bandi,najti izgovor,strogi pregled vseh Hrčkov ...prikaži več na meji,ste jih spustili v Eu,zdaj pa imate,barabe hrvaške

  • Avatar Leon
    Leon 19:14 27.januar 2017.

    Minister Počivalšek sporoča..........Ne mečite puške v koruzo ? Le zakaj ne ? Morda zato ,ker so svinje v koruzi ?

  • sprehajalec 16:36 27.januar 2017.

    Kje pa je sedaj tistih 30 milijonov Ojrov, ki jih je Miško Miško Mause tako pompozmo nesel dol v aktovki v okviru nove gospodarske strategije "trošenja" v času Zokijevih naskokov na vlado? Vsi pozabili? Miška popapcala? Kje je denar Gašpar?