Slovenija
12836 ogledov

Iz Bruslja sporočajo: Janša je soliral

Janez Janša Epa
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je v nedeljo v telefonskem pogovoru z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom obsodil izjave premierja Janeza Janše glede pokola v Iranu leta 1988. Borrell mu je zagotovil, da izjave Janše ne izražajo stališča Evropske unije, piše na spletni strani iranskega zunanjega ministrstva.

Zarif je v pogovoru poudaril, da je bila udeležba Janše na dogodku iranske diaspore nesprejemljiva, njegove izjave pa nepremišljene. EU je pozval k razjasnitvi zadeve. Borrell je poudaril, da izjave premierja trenutno predsedujoče države Svetu EU ne izražajo stališča povezave.

Janša je na sobotnem dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Opozoril je tudi na vlogo novoizvoljenega iranskega predsednika Ebrahima Raisija v tem pokolu. Zaradi njegovih izjav je iransko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej, so sporočili z iranskega ministrstva. Obsodili so Janševo udeležbo na dogodku in njegove izjave ter zahtevali pojasnila.

Raisi bo avgusta nastopil položaj iranskega predsednika. Vpletenost v usmrtitve je zanikal leta 2018 in lani, čeprav je bil v v času pokolov namestnik generalnega tožilca. Medtem ko iranska diaspora trdi, da je bilo ubitih 30.000 političnih zapornikov, britanski akademik Michael Axworthy v svoji knjigi Revolucionarni Iran ugotavlja, da je bilo v resnici ubitih od 4000 do 5000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 60
  • popokatopetl 13:56 12.julij 2021.

    Se mi zdi zanimivo, da se Janez Noriški zavzema za žrtve oddaljene klerikalne desničarske revolucije v oddaljeni državi. Njemu zanje sicer dol visi, samo fura svoj program počasnega kuhanja žab v loncu. Vsak dan nova provokacija, da se ljudje nanje ...prikaži več navadijo in se postopoma niti na grozne stvari ne bi odzvali več. Če hočemo rešit čast Slovenije, se ga moramo odkrižat še pred koncem predsedovanja. Ključ za to je žal v rokah prodancev SMC in DeSUS.

  • RamzesIX 13:31 12.julij 2021.

    Niso ga zastonj nemci, pravilno, označili da je psiho pacient.....za kako petardo s strani Iranskih skrajnežev na Tromostovju, bo tako ali tako spet narod kriv, ker ne podpira blazneža iz Grosupelj

  • Avatar Leon
    Leon 12:50 12.julij 2021.

    Iz Bruslja sporočajo: Janša je soliral ! Kako naj drugače v Iranu razumejo nekega politika ,ki predseduje EU ? Ali v Bruslju niso pravočasno zaznali bolezenskih znakov slovenskega pacienta ? Niso verjeli opozorilu Fransa Timmermansa Podpredsednika Evropske komisije.