Slovenija
5820 ogledov

Zaradi izjav Janše na vidiku spor z Iranom

Janez Janša Epa
Teheran zaradi Janševih izjav na pogovor poklical slovensko veleposlanico v Iranu.

Slovenski premier Janez Janša je na sobotnem dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Opozoril je tudi na vlogo novoizvoljenega iranskega predsednika Ebrahima Raisija v tem pokolu.

Janez Janša Strasbourg Slovenija Takšne kritike v torek čakajo Janeza Janšo

V videonagovoru, ki ga je danes objavil na Twitterju, je podprl vzpostavitev neodvisne komisije Združenih narodov o tem pokolu političnih zapornikov v Iranu leta 1988, h kateri je nedavno pozval preiskovalec ZN za človekove pravice v Iranu Džavaid Rehman. Ta se je zavzel tudi za preučitev vloge novoizvoljenega iranskega predsednika Ebrahima Raisija, ki bo vodenje države prevzel prihodnji mesec.

Borut Pahor, predsednik republike Slovenija Slovenija Pahor okrcal Hojsa in opozoril tudi Janšo

Preiskovalna komisija je po Janševih besedah pomembna, da bi osvetlila pokol in pomagala družinam žrtev, da bi dosegle pravico. "To je še posebej pomembno v luči dejstva, da bo prihodnji predsednik Ebrahim Raisi, ki ga organizacija Amnesty International zaradi njegove vloge v pokolu obtožuje zločinov proti človečnosti," je dodal premier trenutno predsedujoče države Svetu EU.

60-letni Raisi je bil za novega iranskega predsednika izvoljen pred približno enim mesecem. Pripadnik skrajnega konservativnega tabora, ki ne zaupa Zahodu, bo avgusta na položaju nasledil zmernega politika Hasana Rohanija. ZDA in več zahodnih nevladnih organizacij novoizvoljenemu predsedniku očitajo kršitve človekovih pravic med dolgoletno kariero v sodstvu, tudi za pokol leta 1988.

Zagotovil je, da se lahko Iranci pri tem vedno zanesejo na njegovo razumevanje in podporo.

Janez Janša Slovenija V Slovenijo prihaja misija EU, to odgovarja Janša

 | Avtor: Epa Epa

Poudaril je, da si zaslužijo demokracijo, svobodo in človekove pravice in da jih mora mednarodna skupnost podpirati. "Iranski režim mora odgovarjati za kršitve človekovih pravic, mednarodna skupnost pa mora biti pri tem odločna," je še dejal Janša.

Začetek predsedovanja EU Slovenija Besedni spopad v Bruslju, tako se je branil Janša

Besede Janše so v Iranu naletele na hudo neodobravanje. Iransko zunanje ministrstvo je zaradi izjav premierja Janeza Janše, ki je pozval k preiskavi pokola v Iranu leta 1988, na pogovor poklical slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej, poročajo iranski mediji.

Na pogovoru so obsodili udeležbo Janše na srečanju. Veleposlanici so povedali, da je udeležba "v nasprotju z običajno diplomatsko prakso in duhom medsebojnih odnosov". "Podpiranje terorističnih skupin je v nasprotju z ustanovno listino Združenih narodov, mednarodnimi načeli in vrednotami človekovih pravic ter je nesprejemljivo," je uradnik iranskega zunanjega ministrstva povedal slovenski veleposlanici.

Radejeva je zagotovila, da bo nasprotovanje prenesla svoji državi, poroča Irna.

Komentarjev 60
  • mina6 10:04 09.avgust 2021.

    MOLK JE SODELOVANJE PRI ZLOČINIH!!!! KDOR SE IZ ZGODOVINE NIČESAR NE NAUČI, JO PONAVLJA!!!!

  • žurnalWTF 20:02 11.julij 2021.

    Ta se bo pa res potrudil da nas bo čim bolj očrnil in skregal z vsemi, ker mu je itak jasno da bo ob naslednjih volitvah odletel, naslednja oblast pa bo pokasirala njegove spore…

  • Stane Adamič 19:20 11.julij 2021.

    Kdo je pobral provizijo od oprane Iranske miljarde? A se stem denarjem sedaj finacirajo demonstracije kot se šulja?