Slovenija
13 ogledov

Izbrisanih še 13 tisoč

Izbrisani Žurnal24 main
Nezakonito. Posledice izbrisa po 20 letih še niso odpravljene. Po novem zakonu iz leta 2010 status rešilo le 59 ljudi.

Obletnica. Danes mineva 20 let, odkar je bilo leta 1992 iz registra stalnih prebivalcev Slovenije izbrisanih 25.671 ljudi. Med njimi je bilo 5.360 otrok, polovica je bila žensk, le okoli 500 izbrisanih pa je bilo pripadnikov Jugoslovanske narodne armade (JNA).

Eden od teh je bil Milan Aksentijević, ki se danes bori za slovensko državljanstvo, odvzeto leta 1991, stalno prebivališče pa si je že uredil.

Pravi, da mu je bilo državljanstvo odvzeto, da bi ga kaznovali, saj je “bil kot poslanec državnega zbora edini, ki je bil za skupno domovino”. Kot polkovnik je iz Slovenije odšel in se leta 1996 vrnil.

Slovenija ga je zaradi delovanja v JNA kazensko preganjala, vendar nato od pregona odstopila. Danes se bori tudi za slovensko pokojnino; zdaj jo dobiva iz Srbije.

“Politika rada poudarja razliko med tistimi, ki so tu ostali, in tistimi, ki so odšli in se nato vrnili. A izbris je bil nezakonit za vse enako. Ko so bili izbrisani, ni nihče preverjal, ali so v Sloveniji ali so odšli. Izbrisali so jih zgolj zato, ker niso pridobili slovenskega državljanstva. To ni bilo v zakonu določeno, zgodilo se je arbitrarno,” pa različne zgodbe pojasnjuje Neža Kogovšek Šalamon z Mirovnega inštituta (MI).

Dodaja, da so nekateri v Sloveniji ostali, ker jim je uspelo, da jih niso izgnali, nekateri pa so odšli na počitnice in se niso mogli več vrniti.

Med izbrisanimi je bil tudi Niko Jurkas, ki je bil res rojen le 20 kilometrov od doma, v Zagrebu, a že vse življenje, 63 let, živi v Brežicah. “Zmeraj sem bil prepričan, da sem Slovenec,” pravi.

Ko je želel po izbrisu zamenjati potni list, pa so ga na upravni enoti zavrnili. Pisal je na ministrstvo za notranje zadeve, a ker mu niso pomagali, je živel “na črno”. Potekla mu je osebna izkaznica, ni mogel podaljšati vozniškega dovoljenja, ker je v svojem podjetju, kjer je leta 1992 zaposloval 28 ljudi, delal kot tujec, pa so ga kaznovali tudi inšpektorji. Do danes je uredil svoj status, a ker uradno ni mogel delati, prejema nižjo, starostno pokojnino.

Polovica danes še izbrisana

Do danes si je status uredilo 10.943 izbrisanih, 7.313 jih je pridobilo tudi slovensko državljanstvo. Ob umrlih (1.302) jih je še vedno 13.426 med izbrisanimi. Na MI in v Amnesty International (AI) opozarjajo, da niti zakon iz leta 2010 ni rešil problema. Po njem je bilo vloženih 229 prošenj za stalno prebivanje; 59 jih je bilo rešenih ugodno, 83 ne, o 87 pa še ni 
odločeno.

Nevladniki opozarjajo, da je postopek prezapleten in traja predolgo. Hkrati izbrisani, ki imajo velikokrat skromna sredstva za preživljanje, niso oproščeni plačila 95 evrov takse.

“Ni sprejemljivo, da morajo plačati državi, če želijo svoj nezakonito odvzeti status pridobiti nazaj,” poudarja Kogovšek Šalamonova. MI jih zastopa 40, večina jih živi v tujini, približno enkrat na mesec pa na MI najdejo izbrisanega, ki je še v Sloveniji, a brez urejenega statusa.

Zakon iz leta 2010 ne omogoča uveljavljanja škode, do zdaj pa zaradi zastaranja ni bila izplačana še nobena odškodnina. To vprašanje je sicer del tožbe na Evropskem sodišču za človekove pravice, ki bo znana v nekaj mesecih in od katere nevladniki veliko pričakujejo.

Komentarjev 4
  • Tupamaros 14:20 26.februar 2012.

    Kakšna je prava resnica o "izbrisanih"? Kaj pa možnost, da so sami krivi? Iz nevednosti, kalkuliranja ali celo zanikanja nove države? Večina si je uredila status in so državljani RS za katero so tudi na referendumu, z ostalimi zavednimi prebivalci ...prikaži več dali svoj glas. Tista manjšina, ki sedaj cvili in bi rada svojo malomarnost, kalkuliranje ali pa celo nesramno zanikanje Slovenije kot države uporabila za osebno izkoriščanje. Prebrisani nočejo vedeti, da državljanstvo ni pravica ampak status, ki si ga moraš pridobiti. Še vedno menim, da večina teh nima pravice nositi naziva izbrisani ampak prebrisani. LP Tupamaros

  • mike2 11:26 26.februar 2012.

    Saj ni problem v Aksentijeviću in njemu sličnim, problem je v neljudskem in nezakonitem postopku peščice nestrokovnih in nacionalistično obarvanih politikov, ki so se v času osamosvajanja slučajno našli na določenih položajih v državni upravi. Koliko njih, ki so uveljavili ...prikaži več ta kvazi zakon, je do sedaj kazensko preganjanih? Država in večina poštenih Slovencev bo še dolgo omadeževana radi teh "neobrzdanih strokovnjakov".

  • Darko 10:50 26.februar 2012.

    Aha, še to, naj katarina brezmadežna reši te probleme. Čakam samo še da se spomni kdo in zahteva ob 20letnici državni praznik.Sem pa za to, da se napake odpravijo, nikakor pa ne tistim, ki so bili v času ...prikaži več osamosvajanja na drugi strani.