Slovenija
7863 ogledov

Izglasovan veto na zakon o dohodnini

denar bankovci Profimedia
Državni svet je izglasoval odložilni veto na spremembe zakona o dohodnini, ki so ga poslanci sprejeli pred kratkim.

V trenutnih zaostrenih razmerah ne bi smeli hiteti z ukinitvijo postopnega dvigovanja splošne olajšave, ki prinaša višje neto plače za vse, je bilo slišati v razpravi. DZ bo zdaj o noveli zakona glasoval še enkrat.

Na prvem glasovanju 28. novembra je za glasovalo 45 poslancev, proti pa 22. Da bi bil zakon v drugo potrjen, je potrebnih 46 glasov ali absolutna večina vseh poslancev in ne le večina prisotnih poslancev, kar navadno zadošča za sprejem zakona. Glede na vladno večino ni verjetno, da zakon v drugo ne bi bil potrjen. 

V noveli zakona je glede splošne olajšave zapisano, da se s 1. januarjem 2023 ne bo zvišala na 5500 evrov, kot je določeno zdaj, pač pa le na 5000 evrov. Nadaljnja postopna zvišanja na 7500 evrov do leta 2025 se ob tem odpravljajo.

Predlog za izglasovanje odložilnega veta je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Markom Zidanškom, ki je dejal, da bi morali dati vladi priložnost, da ponovno razmisli o teh spremembah. "Ocenjujemo, da je v teh izjemno težkih razmerah za naše državljanke in državljane pomembno ohraniti višje neto plače," je povedal.

Nasprotoval je še nekaterim drugim rešitvam iz novele zakona, kot so zaostritev ureditve področja obdavčitve dohodkov iz dejavnosti, zvišanje davka od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem ter spremembe na področju obdavčitve dohodkov iz kmetijske dejavnosti.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič je v razpravi menil, da bi morali omogočiti čimprejšnjo uveljavitev novele zakona. "Vlada si želi, da bi bila novela zakona čim prej objavljena v uradnem listu, da bodo zavezanci vedeli, kaj jih čaka," je dejal in posvaril pred kakršnimkoli zamikom uveljavitve, saj bi to povzročilo kar pošteno zmedo v davčnem sistemu.

Spomnil je, da je vlada sprejela vrsto ukrepov za pomoč gospodinjstvom zaradi draginje, glede novele zakona o dohodnini pa izpostavil nekatere pozitivne rešitve za zavezance, med njimi zvišanje skupnega dohodka, do katerega se prizna dodatna splošna olajšava, ter novo olajšavo za mlade.

Državni svet je odložilni veto izglasoval z 20 glasovi za in šestimi proti.

Več o tem, kaj za vašo plačo pomeni sprejem ali nesprejem novele zakona o dohodnini, lahko preberete tukaj. 

 

Več sledi. 

 

Komentarjev 11
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 00:35 06.december 2022.

    V večini smo volili to vlado , ki ji zaupamo , zato je nepotrebno in kriminalno takole početje kot je tale veto.

  • Ender3 20:07 05.december 2022.

    Kaj, če bi narod končno odločal ali DS resnično rabimo kot nekaj, kar meša politične interese enih in drugih.

  • lojs 16:53 05.december 2022.

    spet nagajajo , pa kdo bo razumel ta folk, da je tko žleht, medtem ko se golob tako matra