Slovenija
20 ogledov

Izgubljenih milijard ni mogoče vrniti

razno 27.03.13. janko medja, predsednik uprave nlb, foto: mediaspeed mediaspeed
Predsednik uprave NLB Janko Medja je v pogovoru za današnjo izdajo Večera poudaril, da izgubljenih milijard zaradi slabih posojil v celoti ni moč povrniti.

Janko Medja je hkrati poudaril odgovornost vodstva, da se zgodbe iz preteklosti ne ponovijo več. Spregovoril je tudi o napadih na banko in zagotovil, da se bo banka poskusom destabilizacije uspešno zoperstavila.

Prijateljsko, politično in nepravilno podeljevanje kreditov

Povedal je, da je uprava Nove Ljubljanske banke (NLB) takoj po nastopu mandata začela sistematično pregledovati portfelj banke, predvsem 200 izpostavljenosti do komitentov, ki so konec lanskega leta pojasnili 80 odstotkov slabih kreditov ter praktično vse izgube in dokapitalizacije.

Kar nekaj ugotovitev je Medjo presenetilo, v nekaterih, a ne vseh primerih pa je šlo za prijateljsko, politično in nepravilno podeljevanje kreditov.

Apetit po tveganjih je bil po Medjevih besedah pred krizo velik. Teh 200 izpostavljenosti je tako v 40 odstotkih obstajalo že ob koncu 2006. Drugih 40 odstotkov je nastalo v 2007 in 2008, 20 odstotkov pa pozneje, zaradi nabiranja obresti, prestrukturiranj itd. Ob polletju je bil tako delež slabih posojil v NLB pri 31 odstotkih.

"Te stvari so v preteklosti. V bančništvu se ladja ne obrne čez noč, čeprav javnost pričakuje hitreje. Naša glavna odgovornost ni v celoti povrniti teh milijard, ker jih ne moremo, ker jih ne bo. Naša glavna odgovornost je zagotoviti, da se to ne bo več zgodilo," je dejal Medja.

Tega denarja ni več

Osebno, tudi na podlagi presoj strokovnjakov, prvi mož največje banke v državi tako ne pričakuje, da bi se ta denar lahko v celoti povrnil. "Tega denarja ni več," je bil jasen.

Ob tem je predsednik uprave NLB zagotovil, da se v banki sistematično ukvarjajo s primeri, ko je šlo za nepravilnosti. "Ukrepamo, smo ukrepali in bomo ukrepali. Ampak ne objavljamo," je dejal. V kar nekaj primerih je tako uprava že naznanila sume kaznivih dejanj, a Medja meni, da bodo te preiskave bolj učinkovite, če se ne bodo obravnavale v javnosti.

Komentarjev 29
  • privat 12:01 25.oktober 2013.

    kaj nebi bilo bolje da ima namesto krvate slinček????Bi povdarilo pomen besed "menađerji so samo otroci v otroških peskovnikih."

  • sintesi 19:24 20.oktober 2013.

    "tega denarja ni več"..........so pa imena in priimki vseh ki so posojila prejeli, ni denarja je pa njihova lastnina in odgovornost, zelo enostavno je spremeniti zakonodajo, lastnino zapleniti in gospodo pospremiti tja kamor jim je mesto.........naredite to ker bo folku prekipelo

  • privat 10:08 20.oktober 2013.

    nekateri usložbenci NLB-ja so v dogovoru z kreditojemalci ropali to našo banko...danes so bogati ljudje ,ki neodgovarjajo nobenim državnim službam..Jaz se sprašuječ ,če to ni vse namerno narejeno! Povečaj zmedo v državi in neopazno lahko kradeš!