Slovenija
56255 ogledov

Zaradi heca ga želijo izključiti iz šole, mama se ne da

učilnica Profimedia Prazna učilnica.
Pred mesecem dni so na eni od ljubljanskih srednjih šol izključili dijaka, ker so sumili, da naj bi načrtoval strelski napad.

Na začetku letošnjega šolskega leta so enega od dijakov na ljubjanski srednji šoli zaradi njegovih oblačil sošolci začeli dražiti, da zgleda kot "school shooter", torej strelec na šoli. Šlo je za namigovanje na mladostnike v ZDA, ki so zakrivili množične poboje.

Dijak je bil oblečen v pulover s kapuco in črne hlače, draženja sošolcev pa si ni jemal k srcu, saj ni šlo za slabonamerne zbadljivke, ampak običajno najstniško draženje.

Fant je sprejel igro in oktobra narisal risbo, na kateri naj bi bil skiciran načrt strelskega napada na šoli. Sliko je videlo osem sošolcev in sčasoma je utonila v pozabo. 

Konec januarja pa je na pristojne institucije prišla prijava omenjenega dogodka. Tekom postopka so dijaka na šoli začasno izključili. Stekla je kriminalistična preiskava, najstniku so zasegli računalnik in mobilni telefon, a so ju nato vrnili. 

"Tako s kriminalisti kot zaposlenimi na CSD smo imeli dobro izkušnjo. Vsi so bili spoštljivi. Sin je imel že tam razgovor s psihologom, na pregled sem ga peljala še h kliničnemu psihologu, ki pri njem ni ugotovil kake psihopatologije, nagnjenja k depresiji ali nasilju," je za Dnevnik povedala dijakova mama, ki nasprotuje ukrepu šole. 

Njen sin je šolanje doslej opravljal z odliko in nikoli ni imel disciplinskih težav. Za svojo risbo se je opravičil sošolcem, njihovim staršem in vodstvu šole. 

"Razmišljala sem, da bi ga sama izpisala iz šole, a sem si premislila. Oprati hočem njegovo ime, vem, da res ni hotel nikomur storiti nič žalega," je dodala mama in poudarila, da so tudi sošolci vodstvu šole želeli pojasniti, da je šlo zgolj za slabo šalo.

Mama dijaka in njegova odvetnica sta prepričani, da šola z ukrepom začasne izključitve pretirava. Slednja je mnenja, da je postopek zoper dijaka prvega letnika neskladen z zakonom, nestrokoven in na škodo tako njega kot sošolcev, navaja Dnevnik.

Upoštevali dogajanje "v neposredni bližini naše države"

učilnica | Avtor: Profimedia Profimedia

V obrazložitvi disciplinskega postopka je ravnateljica šole navedla, da naj bi ji drugi dijaki dejali, da je fant "čuden", da ves čas riše orožje in da so njegove slike postajale vse bolj nasilne.

"Glede na obseg obvestil dijakov in staršev, glede na že zbrane dokaze in aktualno pojavljanje najbolj grozljivih oblik nasilja v šolah v neposredni bližini naše države šola dolžna z vso resnostjo in odgovornostjo raziskati vsak najmanjši sum pojavljanja tega v okolju," je zapisala ravnateljica.

"Šoli ne zaupam"

Danes zvečer bo na šoli zasedala komisija, ki bo odločila o usodi petnajstletnika. Dokončno bo znano, ali bo izključen iz izobraževalne ustanove ali ne.

Njegova mama, ki želi oprati njegovo ime, ga bo v vsakem primeru izpisala iz šole. Znanka ji je namreč dejala, da naj bi nekateri dijaki tretjega letnika načrtovali napad na njenega sina, če bi prišel nazaj na šolo. "Tam ni varen. Šoli ne zaupam," je za Dnevnik še dejala zaskrbljena mama.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • becar 18:05 27.februar 2024.

    Čudni heci so tole, mi takšnih nismo poznali.

  • Facja 16:51 27.februar 2024.

    Zgledi vlečejo. Če jo bo ta odnesel brez kazni, bo kak drugi prinesel nož, tretji bo z njim mahal...šesti pa bo že ubijal. A niste ravno vi komentatorji večkrat rekli, da naj mularija spozna tudi ODGOVORNOST (za svoja dejanja) ne ...prikaži več samo pravice. Torej, naj mulo prevzame odgovornost.

  • Avatar jezeran
    jezeran 16:26 27.februar 2024.

    Po eni strani vztraja da je bil hec, ko ga hoče pa mularija ki smatrajo da je njim grozil nabit, jo je pa strah. Isto kot da bi jaz sosedom grozil, da jih bom pobil, uni bi me pa prijavili ...prikaži več na policijo. In na koncu bi bil jaz ogrožen, in govoril da sem se samo hecal.

Sorodne novice