Slovenija
276 ogledov

Izkoriščanje družbe Manicom: Za minimalno plačo delajo tudi 16 ur dnevno

Čistilka Anže Petkovšek Fotografija je simbolična.
Izkoriščanje delavk v čistilnih servisih je šokantno, je danes v Ljubljani izpostavil Goran Lukić iz Svetovalnice za migrante. Čistilke za minimalno plačo delajo tudi po 16 ur dnevno, večina državnih institucij za čiščenje najema čistilne servise, nad katerimi ni nadzora, niti kdo vstopa v prostore, je navedel.

V enem od pomembnejših ministrstev je po besedah zagovornika v Svetovalnici za migrante Gorana Zrnića čistilka kar dve leti delala na črno. Med drugim je čistila tudi ministrovo pisarno, kar pomeni, da je imela popoln dostop do nje, nihče pa ni imel nadzora nad tem, kdo prihaja v prostore ministrstva.

Lukić ob tem kaže na dobro prakso, ki se je izkazala pri gozdarjih na Postojnskem, kjer so po odkritju izkoriščanja agencijskih delavcev te zaposlili neposredno pri podjetju. Meni, da bi lahko državne institucije, ki so čiščenje svojih prostorov prepustile trgu, kjer si mnogi ob tem manejo roke in izkoriščajo delavke, ponovno same zaposlile čistilke in jim tako vrnile socialno varnost.

Zaposlene za štiri ure, delajo 16 ur

Na današnji novinarski konferenci sta se Lukić in Zrnić osredotočila na članek v zadnji številki tednika Mladina, kjer so razkrili izkoriščanje čistilk v čistilnem servisu Manicom.

Delavke so v tem podjetju zaposlene in plačane za štiri, šest ali največ osem ur, delajo pa tudi do 16 ur dnevno, je poudaril Zrnić. Med drugim Manicom čisti prostore več državnih in drugih institucij. Med drugim poslujejo z Mestno občino Ljubljana, ministrstvom za notranje zadeve, Mestno občino Kranj in drugimi.

Čistilka | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

Kot je razvidno iz Supervizorja, so v zadnjih 13 letih Manicomu za čiščenje plačali 20 milijonov evrov, to isto podjetje pa je Fursu dolžno 621.000 evrov. Zrnić meni, da se prav v tem znesku "skrivajo prispevki, vrtci, penzije".

Za mesec dela vključno z vikendi 400 evrov

Lukić je dodal, da se ob tem razkrivajo še številne druge, zelo podobne zgodbe. "Ne samo čistilni servisi, tu so še sektor varovanja in različne druge kvazi agencije," je poudaril in dodal, naj se država opere te sramote in naj to področje uredi čim prej.

V svetovalnici so prepričani, da je matematika takih agencij preprosta - najboljši plačnik so državne institucije.

Na novinarski konferenci je bila tudi ena izmed nekdanjih delavk v enem od čistilnih servisov, ki je podizvajalec Manicoma. Povedala je, da jo je nekdanji delodajalec pripeljal iz Bosne in Hercegovine in jo zaposlil za osemurni delavnik za eno leto. Čistila pa je vsak dan, vključno z vsemi vikendi, za 400 evrov mesečnega plačila. Ko je po treh mesecih dela zbolela, jo je odpustil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • encijan 15:02 24.maj 2016.

    Kdo je le kriv?!?

  • ntf 08:22 24.maj 2016.

    Ja lepo da se kdo spomni in opozarja na te probleme, ki so si podobni in imajo razne variacije in deviacije. Sam že dolgo opozarjam na to vse to se dogaja v državni upravi in to Slovencem ki se nimamo ...prikaži več kam obrnit za pomoč. https://www.facebook.com/groups/ntf.fakulteta/http://www.publishwall.si/ntf.fakulteta

  • jakec1575 19:29 23.maj 2016.

    Inspektorji ne hodijo v taksne firme. Inspektorji hodijo v trgovinske centre in podobne stvari, kjer so lahko cel dan, spijejo kavico, gredo po nakupih. Za taksno firmo, ki se ne boji ocitno nikogar rabi imeti inspektor se podporo specilane policijske ...prikaži več enote, ce me razumete, kam merim. Da pa država prepusca taksnim podjetjem riziko varovanje pomebnih podatkov ministrstev pa samo kaze kako neresna država smo v resnici. Vse obvescevalne vedo vse o nas, če hocejo. zaposlijo na crno pri takem podjetju svojega agenta. O tem cloveku ni ne duha ne sluha. Tudi interesne skupine prav tako lahko posljejo svojega vohljaca, da vedo kaj sporociti svojim lobistom, ko se rokujejo ti z ministri. Ta država je rs banan republika. ze vseh 25 let.