Slovenija
37 ogledov

Izsiljevanje z intimnimi posnetki

Žurnal24 main
Na nas se je s primerom obrnila bralka, ki je po naključju izvedela, da je njen nekdanji partner na spletu objavil njene intimne fotografije, ki pa jih je v istem dnevu s spleta umaknil.

Izsiljevanje bivših partnerjev z intimnimi fotografijami pri nas že dolgo časa ni nič novega.

"Pri nas se tovrstna izsiljevanja dogajajo, ne bi pa rekel, da je primerov kaj več kot kje drugje po svetu," meni odvetnik Aleksander Čeferin, ki dodaja, da je imel sam več tovrstnih primerov.

"Glavni problem dokazovanja je, kdo dejansko
je fotografije objavil. Zanimiv je bil primer, ko je razočaran in zapuščen fant objavil intimne fotografije svojega bivšega dekleta na spletu, sebe pa je izrezal. Tako ni bilo težko dokazati, da je bil ravno on tisti, ki je objavil te fotografije," je povedal Čeferin.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kaj storiti?
"Žrtve naj najprej na pristojno tožilstvo ali policijo vložijo ovadbo zaradi kaznivega dejanja izsiljevanja oziroma zaradi kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja, kamor spada tudi neupravičeno prikazovanje fotografij tretjemu. Možna je seveda tudi odškodninska tožba," svetuje Čeferin, ki pravi, da je najbolj pomembno paziti, kdo ima v posesti vaše intimne fotografije.

Prepričan sem, da bo tega vse več, saj je svetovni splet postal kraj, kjer je možno neverjetno število hudih zlorab.
Aleksander Čeferin, odvetnik

Na policiji so za Žurnal24 dejali, da ne vodijo evidenc na način, da bi nam lahko posredovali statistične podatke o tovrstnih primerih. Povedali so le, da so lani obravnavali 280 kaznivih dejanj izsiljevanja, med katerimi so bili tudi posamični primeri, ko so bile vsebine intimne fotografije.

Žrtvam pravica do zaščite

"Policija v primeru zaznanih razlogov za sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje (npr. izsiljevanja) stori vse potrebno, da se odkrije storilec kaznivega dejanja, da se zavarujejo dokazi in zberejo vsa potrebna obvestila. Priče in oškodovance se lahko zaščiti, kar omogoča zakonodaja," je o postopku pregona povedal Drago Menegalija, predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Zagrožena kazen za izsiljevanje je do pet let zapora, če pa gre za združbo, ki je storila to dejanje, je zagrožena kazen najmanj enega leta zapora in največ deset let zapora. Za neupravičeno slikovno snemanje je zagrožena kazen do enega leta zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.