Slovenija
6609 ogledov

Ja, takšni packi smo

Vhodna vrtača - Divaška jama Borut Lozej: Vhodna vrtača (Divaška jama)
Tako onesnažujemo naravne danosti.

V Sloveniji je odkritih in registriranih več kot 13.000 podzemnih jam, kar dobra petina pa jih je onesnaženih z različnimi odpadki, tudi nevarnimi. Kot je za STA povedal predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko, so v okviru raziskave med onesnažene uvrstili prek 2500 jam. Večinoma gre za jame blizu naseljenih območij.

"Težavo predstavljajo predvsem nevarni odpadki, kot so odlagališča različnih proizvodnih obratov, klavniški odpadki, v jamah je mogoče najti celo tako nevarne odpadke, kot so uporabljene injekcijske igle ali stari avtomobili, iz katerih iztekajo motorne tekočine," je dejal Benko.

Raziskavo onesnaženosti jam je ob pomoči slovenskih jamarjev opravil jamar in raziskovalec Jure Tičar na celotnem območju Slovenije, ki je pokrito s kraškim terenom.

Raziskava je služila za pripravo Tičarjeve doktorske naloge, zato je v katastru Jamarske zveze Slovenije pregledal tudi zapise dobre polovice registriranih jam. Ob tem je ugotavljal, pri katerih so avtorji zapisnikov označili, da so onesnažene.

Martelova dvorana Novo odkritje Popotnik Nova jama: Za to ime so se odločili v torek na kavi

Tudi klavniški odpadki in kadavri

Velika verjetnost onesnaženja je predvsem pri tistih podzemnih jamah in breznih, ki so lahko dostopna, torej ob cestah in v bližini naselij. Pri številnih breznih se tako na primer globina, zabeležena pred desetletji, zaradi velike količine odpadkov močno razlikuje od trenutne globine.

Kot je za STA povedal Tičar, je po njegovem mnenju med najbolj onesnaženimi jama Ravnica v okolici Pivke, kjer naj bi bilo po ocenah jamarjev več kot 4000 kubičnih metrov odpadkov.

Po Benkovih besedah v zadnjem času opažajo, da v jamah vse pogosteje končajo tudi klavniški odpadki. Rejci namreč živino velikokrat koljejo doma, kar pa je prepovedano in zato odpadkov ne morejo oddati na legalna odlagališča.

Prav tako v breznih večkrat končajo poginule živali. Ti kadavri zaradi morebitnih nalezljivih bolezni predstavljajo nevaren odpadek. Deževnica, ki teče preko teh odpadkov, se nabira v podtalnici in ogroža vire pitne vode bližnjih naselij.

Odpadki ob cesti v Besniško dolino Onesnaževanje Slovenija Pri Ljubljani gora smeti, če krivca najdejo, mu grozi smešna globa

Denarja ni

Podzemne jame bi bilo potrebno očistiti, vendar lastnica jam - država - za to nima sredstev. "Pravzaprav ne vemo niti tega, na kakšen način bi jih najhitreje in najbolje očistili," je ob tem opozoril Benko.

So pa na ministrstvu za okolje povedali, da pripravljajo seznam okoljsko degradiranih območij, ki so potrebna sanacije, nanj pa bodo uvrstili tudi kraške podzemne jame.

Planinska jama | Avtor: Tomaž Penko Tomaž Penko

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jozef89 11:34 05.november 2019.

    Te packone bi morali res ostro kaznovati,a dokler se bo sosed soseda bal prijaviti,se ne bo nič zgodilo.

  • Avatar Leon
    Leon 09:16 05.november 2019.

    Ne metati vse v en koš in dajati potuho tistim ,ki so odgovorni za nadzor in sankcije ! Pravi krivec so INŠPEKTORJI . Kljub obvestilom se ne premaknejo in si izmišljajo paragrafe in zakone da ne gredo na teren . ...prikaži več Minister Zajec je njihov šef njega pokličite .