Slovenija
64015 ogledov

Jakič pobesnel: "Dost' mam tega Hojsa & Co. Fu** off"

Protest Saša Despot
To Roman Jakič sporoča ministru Hojsu po četrtkovem dogajanju v središču Ljubljane.

"Javno verbalno obračunavanje visokih predstavnikov Vlade in Parlamenta (iz vrst SDS) z mediji in zoper medije je včeraj rezultiralo v krvavem pohodu izgrednikov in huliganov. Dost' mam tega Hojs & Co. Državo, ki smo jo gradili 30 let ste totalno zjebali v 8 mesecih. Fu** off!," se je prek Twitterja oglasil Roman Jakič

V četrtek je v središču Ljubljane prišlo do spopada protestnikov s policijo, ki je uporabila vodni top in tudi solzivec. Protestniki so metali granitne kocke, steklenice in ostale predmete. Na prizorišču je bila posebna enota policije, policisti na konjih, območje je preletaval policijski helikopter. 

Policijski sindikat okrcal vlado

Poškodovanih je bilo več ljudi, med ranjenmimi so bili tudi policisti in novinarji. V Policijskem sindikatu Slovenije so zaradi nasilja zaskrbljeni. Vlado pozivajo, naj s svojimi ravnanji ne spodbuja k dodatnim tveganjem za varnost in da podporo policistom izkaže s spoštovanjem stavkovnih sporazumov in kolektivnih pogodb. "Dokler tega noče ali ne zmore, naj si za trepljanje najde druga ramena," pravijo. Po njihovi oceni "neodgovorni posamezniki in skupine nasilnežev izkoriščajo trenutne razmere za doseganje nekaterih drugih interesov ali z namenom, da bi v državi povzročili izredno stanje".

V Policijskem sindikatu zavračajo očitke na račun uporabe prisilnih sredstev z odgovorom, da jim zakonodaja nalaga braniti življenje in premoženje ljudi. Okrcali pa so tudi ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je sinoči med protesti prišel na ulico, kot je sam dejal, da bi izrazil podporo policistom: "Zavračamo včerajšnje farizejsko prilizovanje vrha slovenske vlade, ki se pojavlja na nasilnih protestih in s tem dodatno izpostavlja policiste," so zapisali.

V četrtek zvečer so se na Twitterju oglasili v Sindikatu policistov Slovenije in izrazili skrb "zaradi neodgovornega ravnanja posameznikov, ki na protestih v Ljubljani izvajajo nasilje in se v teh težkih zdravstvenih okoliščinah ne zavedajo posledic svojega ravnanja". "S tem ogrožajo tudi zdravje policistk in policistov. Vsa podpora policistom," so zapisali.

Protest | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Proteste obsodila tudi Pahor in Janković

Predsednik republike Borut Pahor v izjavi v zvezi s četrtkovimi protesti v Ljubljani odločno zavrača nasilje za dosego političnih ali drugih ciljev. V Sloveniji kljub omejitvam zaradi epidemije delujejo vse demokratične institucije, je poudaril. "Njihova stališča ali ravnanja je legitimno kritizirati, proti njim na primeren način protestirati, vselej pa je nedopustno poseči po nasilju," je izpostavil.

"Tovrstnih protestov, ki jih ne odobravamo niti v Ljubljani niti jih ne odobravajo nikjer drugje, ne potrebujemo," je v video nagovoru meščankam in meščanom dejal Zoran Janković"V Ljubljani živimo skupaj in spoštujemo vse različnosti," je poudaril Janković. Zahvalil se je policiji za dobro opravljeno delo. "Pomagamo lahko vsem državljankam in državljanom, da vsi obsodimo nasilne proteste," je izpostavil. "Srečno, draga Ljubljana," je sklenil svoj nagovor.

Janšo bo povabil, da pojasni vlogo Sove na protestih

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaž Nemec je za prihodnji petek sklical sejo Knovsa. Nanjo bo povabil tudi premierja Janeza Janšo, da pojasni vlogo Sove na četrtkovih protestih z nasilnimi izgredi. Policija medtem še zbira informacije glede kršitev na četrtkovih protestih.

Janša je na Twitterju že četrtek zvečer izrazil podporo policiji za njeno "profesionalno opravljeno delo, za varovanje premoženja in ljudi". Zapisal je tudi, da so mirni protesti, ko ni epidemije in nevarnosti okužb, ustavna pravica. "Razgrajanje in fizično nasilje ter napadi na policiste pa so vedno in povsod kriminalna dejanja, ki bodo kaznovana," je dodal.

Objavil pa je tudi fotografijo nekdanjega zaposlenega na Zavodu za blagovne rezerve Ivana Galeta na prizorišču protestov, ki naj bi mu jo, kot je sklepati iz posnetka zaslona, poslal direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janez Stušek. Fotografijo je Janša pospremil s pripisom, da "miroljubni" protestnik s svojo tolpo razbija po Ljubljani. Objava je završala med nekaterimi opozicijskimi poslanci. Poslanka LMŠ Jerca Korče se je na Twitterju spraševala, ali je bila Sova zlorabljena za nadzor nad slovenskimi državljani

Gale je za časnik Dnevnik potrdil, da se je protestov udeležil, na Janšev zapis pa se je odzval z besedami, da ni bil še nikoli nasilen niti ni nikogar spodbujal k nasilju.

Protest | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na nasilne izgrede so se odzvali tudi v skupini Anonymous Slovenija, ki so proteste napovedovali. Na Twitterju so med drugim zapisali, da so določeni posamezniki oz. skupine "učinkovito izvedle diskreditacijo naših protestov", kot so tudi pričakovali. Menijo, da nasilje in sinočnji dogodki koristijo samo vladi, ki da bo sedaj imela izgovor za še strožje politične (in ne strokovne) ukrepe. Pozivali so k mirnim protestom in uporabi mask, so še zapisali.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za Odmeve dejal, da po zdajšnjih informacijah del izgrednikov prihaja iz kriminalnega podzemlja, del pa tudi iz navijaških skupin. Da bi bili med izgredniki tudi tuji državljani, Hojs nima informacij. Odgovornost za proteste je prevalil tudi na medije.

dezurni@zurnal24.si

 
 
Komentarjev 41
  • mina6 17:22 07.november 2020.

    Jakic, BESNIŠ ZARADI RESNICE!!! Sramota!!!

  • Žurnalček 10:41 07.november 2020.

    Zgleda , da so se tlele zbral vsi tisti , ki so razbijali po Ljubljani ! Na enega Jakliča , dve strani komentarjev ????? Uredništvo , čas je , da začnete brisati vse komentarje , ki so poslani od maloumnežev ...prikaži več do idiotov ! Imajo svojo 24 NOVO ali TV pa naj tam oddajajo svoje idiotizme !

  • Zikollino 08:57 07.november 2020.

    Če smo TO GRADILI 30 let je bolje, da propade ... s tabo na čelu izdajalec jedan ... lizal si dupe Ivanu, zdaj, ko te je z nogico v ritiko, pa ližeš dupe Jankoviću ... upam, da spregledajo ...