Slovenija
1856 ogledov

Janković in Erjavec v levem bloku ostajata osamljena

Zoran Janković in Karl Erjavec, Desus Saša Despot
Predvolilne igre Jankoviča in Erjavca.

"Zame sta v državi zanimivi le dve funkciji, obe operativni, župan Ljubljane ali predsednik vlade. Na funkciji, v kateri sem, trenutno zelo uživam," je po podpisu sporazuma o ustanovitvi levega bloka dejal Zoran Janković. Tudi po dolgi in izčrpni novinarski konferenci pa pravzaprav ni jasno, ali je ustanovitev levega bloka poskus Jankovićevega starta na mandatarsko mesto. "O tem se sploh nismo pogovarjali," je zatrdil Janković. 

Cilj zavezništva je premagati Janeza Janšo, ki mu zadnje ankete kažejo zmago na državnozborskih volitvah.

Janković ne more preboleti prodaje Mercatorja leta 2005, ko je bila na oblasti SDS. Janši očita odvzem tretjine proračuna Ljubljani v letu 2006 ter "zločeste" zakone za uravnoteženje javnih financ. Najhujše pa je po Jankovićevih besedah, da je Janša potem, ko že ni bil več premier, pozival k ukrepom trojke in "s tem ponujal suverenost Slovenije tujcem v roke".

kanditatura Janković Zoran Janković Slovenija Da bi uničil Janšo, sklenil pakt z Erjavcem

Cerar: Malo bomo še počakali

Glavni cilj levega bloka je preprečiti zmago na volitvah Janezu Janši oziroma SDS, a kot zaenkrat kaže, Janković in Erjavec v tej nameri ostajata sama. Marjan Šarec, nekoč sam član Jankovičeve stranke Pozitivna Slovenija, je sodelovanje zavrnil, prav tako se na vabilo še ni odzval SMC. "Bomo počakali na razvoj dogodkov, da vidimo, kam se bodo razvile te pobude," pravi Cerar. 

Mesec: "Levičarji samo pred volitvami"

V SD pravijo, da so na povezovanja pripravljeni po volitvah. V koaliciji bi po besedah Erjavca bila dobrodošla tudi Levica, Luka Mesec pa odgovarja, da je "smešno, ker je eden od dveh pobudnikov t.i. levega bloka človek, ki je bil v obeh Janševih vladah.  Ljudje, ki se pred volitvami povezujejo v anti-Janša koalicije, so levičarji samo pred volitvami." Alenka Bratušek pa dodaja: "Preseneča me, da da dva, ki sta omogočila Janši, da je prišel na oblast, zdaj oblikujeta koalicijo, da bi Janši preprečila, da prevzame oblast."

V stranki Solidarnost, ki jo vodi Uroš Lubej pa menijo, da gre pri napovedani povezavi med Erjavcem in Jankovićem za "povezavo med sorodnimi klientelističnimi in nepotističnimi interesi starih političnih strank, ki skušajo s strašenjem pred Janšo na vsak način obdržati svoje politične pozicije".

Zoran Janković in Karl Erjavec, Desus | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Pred volitvami si bodo premislili"

"Kolega iz koalicije sta oba neizkušena in nimata politične kilometrine," je komentiral Erjavec, ki je prepričan, da bodo v strankah spoznali, da je povezanje smiselno, ko se bo bližal dan volitev.  

Janković ponudil poročne dvorane

Janković vsem levim strankam ponuja tudi poročne dvorane na ljubljanskem gradu, glede neodzivnosti levih strank pa pravi: "Kaj pa lahko še naredim, kot ponudim sporazum, ki ne obvezuje k ničemur, razen temu, da ne gredo v vlado z Janšo?"

Stranke, ki bi se želele priključiti levemu bloku, se morajo pisno zavezati, da ne bodo šle v vlado z Janezom Janšo ter, da bodo v v svojih programih dali v ospredje človeka. "Te točki sem oblikoval jaz. Podpis ne dopušča več medlosti glede tega s kom v koalicijo. Govorim o SDS, ne o desni vladi," pravi Janković.

Skupna programska izhodišča po željah DeSUSa

Erjavec in Janković sta oblikovala tudi skupna programska izhodišča, s katerimi bi zagotovili "popravo krivic upokojencem", demografski sklad, katerega cilj je preprečitev prodaje državnih podjetij, del njihovih dobičkov pa se nameni tudi zagotavljanju dolgoročne stabilnost pokojninske blagajne ter zagotovitev, da NLB ne bo šla v prodajo. Gre za stališča DeSUSa, z nekaterimi morebitne zaveznice v bloku, lahko imele težave.

levi blok | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V skrajni sili bo Janković šel z Erjavcem na plakat

"Če bova sama ostala, bom šel z Erjavcem na njegov jumbo plakat," pravi Janković. Erjavec pa je prepričan, da bo sklenitev leve koalicije dal nov zagon in mobiliziral tiste volilce, ki bi sicer ostali doma.

Erjavec in Janković računata, da bosta z levo koalicijo vzpodbudila, da na volišče pridejo volilci, ki ne želijo, da na volitvah zmaga Janez Janša in bodo zato taktično glasovali proti njemu.

Kot razlaga analitik Andraž Zorko, smo v Sloveniji že od leta 2008 priča glasovanju "kdo lahko premaga Janeza Janšo". "Stranka SDS ima zaradi različnih vzrokov, od medijske demonizacije Janeza Janše v preteklosti, do nekaterih potez in pomika te stranke iz desne sredine še bolj desno v zadnjih letih, izredno visoko stopnjo zavračanja (ta se giblje med 45 in 55 odstotkov vseh volivcev), kar na dan volitev vodi v taktično proti-Janša glasovanje," pravi Zorko.
Dejan Židan in Janez Janša na soočenju predsednikov strank Taktike Slovenija Predvolilne ankete: Bi jih morali prepovedati?

Komentarjev 17
  • maresem 17:56 28.maj 2018.

    Prekleta bagra levičarska, le kdo bo nasedal vajinim spletkam... samo vama podobni. Prekleta mafija opankarska.

  • nostradamus 16:32 10.maj 2018.

    erjavec je s to potezo pljunil v lastno skledo osip volilcev se bo pokazal kmalu desus zna to se drago placati a kaj ko je korito tako privlacno in ce treba v spanovijo s hudicem ni problema le da se ...prikaži več se 4 leta napaja na racun izropanega naroda ja ja kahl enkrat kante drugic piranski zaliv tretjic ah skoda besed ..............

  • Avatar praufo
    praufo 14:34 10.maj 2018.

    glede na to, da nimamo večinskega volilnega sistema, pa glede na to, da letos niso uspeli nategnit folka tako kot pred letis s smc, bo ena mineštra in upam na čimveč politične mineštre v tem slovenistanu