Slovenija
22 ogledov

"Janković poskuša zbrati ustavno večino"

Zoran Janković Anže Petkovšek
Janković se je danes sestal z Erjavcem. Pahor pravi, da se bo stranka pogajala za vstop v koalicijo. SLS se za zdaj ne vidi v koaliciji.

"Mislim, da bo Janković poskušal zbrati ustavno večino, PS, SD, DeSUS, SLS, Virantova lista in poslanca narodnosti je skupaj 60 glasov. Prva poteza utegne biti sprememba ustave, predvsem spremembe referendumske ureditve. V tem primeru ne potrebuje partnerstva z opozicijo," nam je povedal vir, blizu vrha SDS.

Zagotovil podporo

Stranka SD se je z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem pripravljena pogovarjati o sodelovanju v vladni koaliciji, je pojasnil predsednik stranke Borut Pahor. Če pa se zaradi razlik ne bi mogli dogovoriti za sodelovanje, bodo Socialni demokrati kljub temu podprli novo vlado in njene ključne projekte.

Pahor si sicer želi, da bi se z Jankovićem dogovorili za sodelovanje, a hkrati opozarja na medsebojne razlike, ki niso samo programske.

Z Jankovićem imata namreč zelo različen način vodenja, pri čemer je Jankovićev "deloma avtokratski". Pahor ugotavlja, da je to verjetno tudi razlog, da so ga volivci izvolili, in dodaja, da je avtokratski način vodenja v kriznih razmerah napačen.

Poleg tega pa je Janković pa Pahorjevem mnenju "bistveno manj suveren v svojih odločitvah, kot mislimo, da bo". "Janković je rekel: 'Uredil sem Mercator, uredil sem Ljubljano, uredil bom Slovenijo.' Pa poglejmo," še pravi Pahor, ki se je z jankovićem sestal že včeraj.

Z Erjavcem o programskih izhodiščih

V stranki Pozitivna Slovenija so vabilo na pogovore o morebitnem sodelovanju v koaliciji danes poslali vsem strankam. Janković pa se je danes že sestal s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem in sekretarjem stranke Ljubom Jasničem.

Po Jasničevih besedah so se pogovarjali o programskih izhodiščih strank, pogovori pa se bodo predvidoma nadaljevali prihodnji teden.

Še pred sestankom je Erjavec dejal, da bi DeSUS rad sodeloval v vladi, a le, če jih bodo obravnavali kot enakopravnega partnerja. Erjavec tudi meni, da bo Pahor sodeloval v koaliciji, "morda ne bo sodeloval v vladi, bo pa v državnem zboru podprl Jankovića". Ugotavlja, da so Pahorjeve izjave glede predsednika Pozitivne Slovenije Jankovića bolj taktičen manever. "Menim pa, da Jankoviću s Pahorjem ne bo lahko," je pristavil Erjavec.

S kom v koalicijo

Jutri se bo o možnem skupnem sodelovanju v vladi pogovarjal z Gregorjem Virantom. V njegovem štabu bodo današnji večer še izkoristili za posvete pred jutrinjim sestankom. Virant sicer meni, da Pozitivna Slovenija ne bi smela prevzeti notranjega in finančnega ministrstva, ker Jankovića preverjajo DURS in druge nadzorne institucije.

Med možnimi partnerji v morebitni novi Jankovićevi vladi se omenjata tudi SLS in DeSUS, ki sta se sicer pripravljeni pogovarjati o vstopu v koalicijo. Kot je Janković napovedal v ponedeljek, bo na pogovore povabil tudi SDS in NSi, a njun vstop v koalicijo je zelo malo verjeten. V SDS sicer pravijo, da so pripravljeni na sodelovanje, v NSi pa se v vladi vidijo le s pomladnimi strankami.

SLS odbija dvig DDV

Na kolegiju se je danes sicer sestalo tudi vodstvo SLS. Kot je povedal predsednik stranke Radovan Žerjav „v tem trenutku ni nobene možnosti da gremo v koalicijo“. Med razlogi za takšno stališče je omenil nestrinjanje z dvigom davka na dodano vrednost, saj je po njegovem mnenju treba državljane in gospodarstvo razbremeniti.

GZS: Potrebna bo izjemna modrost

"Nova vlada mora delovati konstruktivno in državotvorno. Zato njena sestava terja zlasti preseganje dosedanjih razlogov za nesodelovanje. To je pogoj za nujno partnerstvo med dosedanjo in novo pozicijo in opozicijo, ker brez tega ne bo mogoče izpeljati nujnih sprememb," so za zurnal24.si povedali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Od novoizvoljenih poslancev pa zahtevajo, da naj še letos sprejmejo intervencijski zakon. "To je nujno ne samo zaradi 300 milijonov evrov, ki bi v primeru, da zakon ne bi bil sprejet še letos, poglobili luknjo v državnem proračunu, ampak predvsem zaradi psihološkega učinka doma in v tujini.

S sprejemom zakona bo Slovenija poslala jasen signal, da je sposobna sprejemati odgovorne in državotvorne odločitve, ki morajo biti v zelo kratkem času usklajene med socialnimi partnerji. Nujna je tudi sprememba zakona o referendumih, saj brez tega ne bo mogoče izpeljati ne pokojninske ne zdravstvene reforme ne sprememb delovnopravne zakonodaje," so še povedali na GZS.

Nujni ukrepi po mnenju OZS

Generalni sekretar Obrtne zbornice Slovenije Dušan Krajnik je za zurnal24.si dejal, da bo Janković z ministrsko ekipo izpolnil obljube, ki jih je dal v času volilne kampanje. Obrtniki si po njegovih besedah želijo, da bo Janković težave reševal z dialogom, ter da bo imela OZS v Jankoviću dobrega sogovornika.

Ob tem dodaja, da bo imel novi mandatar v OZS korektnega partnerja, s katerim bo lahko iskal rešitve za iskanje izhoda iz krize. Krajnik je poudaril, da je prav "dober dialog" izredno pomemben v sedanjem času krize, saj bodo le tako lahko v vladi sprejeli ustrezne rešitve.

V OZS sicer med nujne ukrepe uvrščajo boj proti sivi ekonomiji, reformo delovno-pravne zakonodaje, ureditev plačilne nedisciplino ter uvesti "slabo banko", da bo rešila slabe terjatve malih podjetij, ki jih imajo zaradi propada velikih slovenskih gospodarskih sistemov.

Komentarjev 18
  • gec 19:08 07.december 2011.

    kje si majmune?a si dobil banano?

  • Žurnalček 14:10 07.december 2011.

    Potrebna je za spremembo zakona o referendumu. S takim zakonom se ne more sprejemati kapitalnih odločitev, ki so nujno potrebne za unčikovito delo vlade. Mim grede bomo pa izglasovali tudi ustavni zakon -Vsako mesto vsaj dve TITOVI ulici.

  • Žurnalček 14:05 07.december 2011.

    Ti kdo brani da postaviš na noge KPS. Evo mene kod tebe!