Slovenija
49 ogledov

Janković prišel in takoj odšel

Jure Janković Peter Čeferin
1/4
Anže Petkovšek
Kljub pričakovanju, da bo pred preiskovalno komisijo DZ o gradbenih poslih pričal Jure Janković, se to ni zgodilo zaradi nesklepčnosti komisije.

Predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) je sejo zaradi nesklepčnosti odpovedala. Jure Janković se je na zaslišanje odzval. Skupaj z odvetnikom Petrom Čeferinom pa sta po manj kot petih minutah zapustila sejno dvorano. Jerajeva je sejo komisije prestavila na petek, a se je omenjena dva zaradi prekratkega roka ne bosta mogla udeležiti, ji je pojasnil Čeferin. "Se vidimo ob kakšni drugi priložnosti," jima je dejala Jerajeva.

Jankovićev odvetnik Peter Čeferin je po prihodu iz sejne dvorane dejal, da "z odpiranjem računov pri tujih bankah in nakazovanjem denarja samo po sebi ni nič narobe". Dodal je, da tudi če bi Jure Janković storil kakšno napako, ne ve, kakšno povezavo ima to z Zoranom Jankovićem. Je pa Čeferin zanikal, da Janković ni prijavil računov v Švici. Kopije prijave računov davčni upravi imajo po njegovih besedah v odvetniški pisarni. Na vprašanje, ali je Janković odprl podjetje na Cipru, je Čeferin odvrnil, da o tem ne ve nič. Odpiranje podjetij samo po sebi pa ni kaznivo dejanje ali prekršek.

Seja odpadla zaradi nesklepčnosti

Na tiskovni konferenci po seji komisije je njena predsednica pojasnila, da "seje ni bilo, ker nismo bili sklepčni, kljub temu da so poslanci še včeraj zagotovili, da se bodo seje udeležili: g. Anton Urh (Desus), g. Silven Majhenič (SNS) in drugi."

Jankovića so nameravali zaslišati na odprtem in zaprtem delu seje, saj so od določenih organov pridofbili dokumente, ki imajo oznako interno. "Mislim, da bi lahko razjasnili razne posle družine Janković in s pričanji potrdili, kar dokazujejo dokumenti, ki jih imamo. Ali pa zavrnili, čeprav sem bolj prepričana, da bi jih potrdili," je povedala Jerajev. V petek naj bi zaslišali Aleksandra Dragaša, ki je bil direktor treh podjetij, katerih lastnik je Jure Janković. Jerajeva ne more reči, ali se bo Dragaš zaslišanja udeležil ali ne. Predvideno je še zaslišanje nekaterih zaposlenih v Tax Groupu.

"Koalicija onemogočala naše delo"

"Ker nesklepčnost komisije najbrž ni slučajna, ugotavljam, da je nekdanja koalicija ves čas onemogočala naše delo. Kot kaže, so tudi naše kazenske ovadbe, ostale v predalih, kot mnoge, ki zadevajo Zorana Jankovića," ugotavlja Jerajeva. "Končno poročilo bo pripravljeno. Upam, da bo komisija v petek sklepčna in da bomo o njem opravili razpravo in ga tudi morebiti sprejeli."

"Preiskovalna komisija ima preveč argumentov in dokumentov, ne opozicijskih strank, ampak institucij, ki dokazujejo vse to, kar smo že napisali v vmesnem poročilu in kar bomo še dodali v končno," je povedal Franc Pukšič.

V kolikor bo po pripravi končnega poročila vložena še kakšna kazenska ovadba, bo komisija javnost o tem obvestila, je napovedala Jerajeva. Dodala je še, da glede Hotela Cubo še niso vložili kazenske ovadbe.

Vabila niso bila vročena

Zaslišana naj bi bila tudi Boštjan Trstenjak iz podjetja Cubo, turizem in gostinstvo ter Denis Pere iz podjetja Dema plus. Vabilo jima ni bilo vročeno, zato Jerajeva zanju ne more odrediti prisilne privedbe, saj ne more govoriti o izmikanju, je dejala.

V petek naj bi opravili tudi zaslišanja več prič iz podjetja Taxgroup, ki je ustanavljalo podjetja, tudi s Cipra.

Zaslišanje zaradi novih dokazov

Komisija je Jankovića želela zaslišati, ker so konec septembra prejeli dodatne dokumente z Davčne uprave RS. Dokumenti naj bi dokazovali domnevno sporno poslovanje Jureta Jankovića s podjetji iz Cipra in Liechtensteina. Vsaj eno od podjetij, ki so poslovala z njim, naj bi imelo v Ljubljani parcele, ki so zazidljive postale v mandatu njegovega očeta.

Jure Janković naj bi med drugim aprila 2009 v dveh dneh s svojega transakcijskega računa dvignil oziroma prenakazal 668 tisoč evrov, davčni upravi pa v štirih letih skupaj prijavil le 53 tisoč evrov prejemkov, so poročali slovenski mediji. Prek odvetnika je nato sporočil, da je denar res bil na njegovem računu in da lahko njegov izvor dokaže. Jankovićev odvetnik Aleksander Čeferin pa je nato zoper Jerajevo vložil kazensko ovadbo, saj je prepričan, da so omenjeni podatki o transakcijah v javnost prišli prav iz komisije.

"V odvetniški družbi Čeferin so se odločili, da sem bila jaz tista, ki sem posredovala dokumente javnosti. Nisem, zato to občutim kot zastraševanje. Če bi imeli resen namen ugotoviti, od kod je to prišlo, bi ovadbo naslovili na te organe," se je na ovadbo odzvala Jerajeva.

Komentarjev 3
  • gec 17:14 16.oktober 2011.

    vi lahko ustanavljate to v zagrebu,hrvoje...

  • privat 08:19 13.oktober 2011.

    vsi bojo kmalu odgovarjali...tudi odvetniki, poslanci,ministri...samo da ustanovimo ponovno TO

  • Veteran 20:03 12.oktober 2011.

    Seveda, "slučajno" so manjkali poslanci, kakšna beda. Poslance je povabil Jankovič na "pijačo" pa so se zaklepetali in seveda zamudili. Take poslance in stranke ne bi smelo biti nikoli več v parlamentu in če bilo kje ponovno kandidirajo ne volite ...prikaži več take izrodke narave.