Slovenija
3813 ogledov

Jankovič: Proslava bo, in to brez ograj!

Zoran Janković Profimedia
Janković je zaradi odsotnosti praporščakov vabilo na državno proslavo sicer odklonil.

Preostra želja po zapiranju mesta

Ljubljanski župan Zoran Janković je današnjem odzivu na dogajanje ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu obsežno zapiranje središča mesta označil za pretirano in nerazumljivo. Ob tem je izrazil željo, da bi protivladni protesti še naprej potekali spoštljivo. Napovedal je tudi nadomestno proslavo ob dnevu zmage Ljubljane, ki bo 4. avgusta.

Kot je pojasnil Janković, se policija lahko sama odloči, kaj bo zaprla, mora pa o tem obvestiti lokalno skupnosti. Dokument, ki ga je pripravila policija in ga pred obeležitvijo dneva državnosti posredovala občini, je po besedah župana "izkazoval preostro željo po zapiranju mesta".

Odklonil vabilo na državno proslavo

Policija je po njegovih besedah namreč napovedala zaporo Kongresnega trga ter Trga republike in dostopa do njega. Brez napovedi pa so nato zaprli še Hribarjevo nabrežje, ki pa nima vpliva na Kongresni trg, na katerem je potekala proslava, je poudaril Janković.

Kritičen je bil tudi do močno okrepljene prisotnosti policije ob robu slovesnosti. Po njegovi oceni je bilo policistov več kot na kakšni tekmi med ljubljanskim in mariborskim nogometnim klubom ob prisotnosti gledalcev.

Janković je vabilo na državno proslavo sicer odklonil, saj na slovesnosti ni bila predvidena prisotnost praporščakov. Sicer pa se je pogovoril s pripravljavcem proslave, občina pa je odobrila tudi velik popust za uporabo odra.

Proslava bo na Stanovnikov rojstni dan

V današnjem odzivu se je dotaknil tudi protivladnih protestov, ki v Ljubljani in nekaterih drugih mestih potekajo že več petkov zapored. Želi si, da bi protesti ostali spoštljivi. Podpornike vlade pa je pozval, da si za izražanje svojega mnenja izberejo kak drug dan.

Ob tem je napovedal, da bo Ljubljana odpadlo proslavo ob dnevu zmage namesto 9. maja pripravila 4. avgusta, na rojstni dan preminulega častnega občana Janeza Stanovnika, ki mu nameravajo tudi postaviti spomenik. Proslava, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB, bo po Jankovićevih napovedih na Kongresnem trgu in ne bo ograjena.

Sicer pa je Janković danes zavrnil nekatere govorice o slabem zdravju.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 24
  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 19:23 29.junij 2020.

    to pa je potrebno dati na Bwin stavnice, sedaj ko ni več tekem, kako dolgo bo stal spomenik, sedaj ko so 2 meseca sistemanično hujskali in razdeljevali narod-

  • gregor51 19:21 29.junij 2020.

    naj crkne govedo srbsko

  • Ice1976 18:58 29.junij 2020.

    Glavno da ni bolan...Ljubljančani bodo ogromno izgubili, ko ga ne bo več...spet bo tako grda Ljubljana, kot je bila 20 let nazaj...nič se ne bo več gradilo in razvijalo, samo kradlo...