Slovenija
10054 ogledov

Furs od Jankovića terja 340.000 evrov

Zoran Janković Profimedia

Furs je po pisanju portala Necenzurirano ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću izdal odločbo, po kateri mora plačati skoraj 340.000 evrov dodatne dohodnine, za zavarovanje plačila pa je vpisal hipoteko na njegovih nepremičninah. Janković se je pritožil in za portal ocenil, da je odločba nezakonita.

Hipoteka na družinski hiši na Rudniku

Na Finančni upravi RS (Furs) so za zavarovanje odmerjenega davka vpisali hipoteko na družinski hiši v naselju Vinterca na Rudniku, po podatkih Geodetske uprave vredni najmanj 290.000 evrov, in na 5600 kvadratnih metrov veliki kmetijski parceli v Bovcu manjše vrednosti, navaja portal.

Damijan Janković Slovenija Sodišče Jankovića spoznalo za krivega

Furs je v preiskavi poslov skupine Electa po njihovih navedbah ugotovil, da je Janković od Electe leta 2013 na osebni račun prejel okoli 1,35 milijona evrov. Janković trdi, da mu je Electa vračala 7,89-milijonsko posojilo, ko je Electo prodal sinovoma.

Furs meni, da je šlo za navidezno prodajo

Ker njegova sinova nista imela denarja za plačilo deleža, so se dogovorili, da mu bosta kupnino poplačala v obliki posojila. Furs pa meni, da je šlo za navidezno prodajo in pozneje prikrito izplačevanje osebnih dohodkov. Zato je na nakazila obračunal 25-odstotno dohodnino, piše portal.

FURS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zoran Janković Slovenija Tožilstvo potegnilo kratko v primerih zoper Jankovića

saj da bo davčna odločba v pritožbenem postopku razveljavljena. Po njegovih besedah vse temelji na odločbi, ki je bila izdana v davčnem postopku proti enemu od podjetij v lasti njegovih sinov. To pa je vrhovno sodišče pred časom razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje na Furs, s čimer naj bi padle tudi predpostavke za odmero dohodnine v postopku zoper njega osebno.

Opozoril je, da mu očitajo zlorabo davčnih predpisov, ki v času sklepanja spornih pravnih poslov sploh niso veljali. Poleg tega naj bi na Fursu obnovili postopek odmere dohodnine po poteku zakonskega roka, v katerem lahko davčni organ po uradni dolžnosti obnovi postopek odmere dohodnine, še dodaja portal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • ode 22:12 28.februar 2020.

    Golob, ki bi se usedel na njegovo streho in se usral, bi mu naredil večjo skrb in škodo, kot sodišče.

  • arthur 19:47 28.februar 2020.

    Ajde sad, Zoki Županković. 340 cigla, sitnica.

  • maresem 19:03 28.februar 2020.

    Ćefurčki in levaki, minuse pa znate stiskat :-)))))