Slovenija
15125 ogledov

Janković: Tako sem se odločil zaradi medijske histerije

Zoran Janković, Damijan Janković Mediaspeed.net
Napoved umika predloga za prisilko Electe Holdinga.

Direktor in polovični lastnik Electe Holdinga Damijan Janković se je, potem ko je Višje sodišče v Ljubljani razveljavilo potrditev poenostavljene prisilne poravnave, odločil umakniti predlog za poenostavljeno prisilno poravnavo družbe in je, kot je danes sporočil, solventnost zagotovil z drugimi ukrepi.

"Glede na ustvarjeno medijsko histerijo, ki onemogoča normalno poslovanje tako naših družb kot družb nekaterih poslovnih partnerjev in ki ji je podleglo tudi Višje sodišče s sklepom, ki je povsem v nasprotju z dosedanjo prakso, sem se odločil umakniti predlog za poenostavljeno prisilno poravnavo družbe Electa holding in sem z drugimi ukrepi zagotovil solventnost te družbe, kar bo razvidno iz računovodskih izkazov na dan 31. december 2019," je v izjavi za javnost zapisal Janković.

Višje sodišče je potrditev prisilne poravnave razveljavilo na predlog države, in sicer je ugotovilo, da so v notarskem zapisniku upniki, ki so glasovali za sprejetje poenostavljene prisilne poravnave, navedeni, a brez identifikacijskih podatkov, poleg tega pri vsakem od njih ni naveden skupni znesek njegove terjatve po stanju na dan začetka postopka prisilne poravnave ne način glasovanja o poenostavljeni prisilni poravnavi.

Zoran Janković, Damijan Janković 29 milijonov evrov Slovenija Zaradi odpisa dolgov nad družino Janković tudi policija

Vloženo avgusta

Okrožno sodišče je poenostavljeno prisilno poravnavo nad Electo Holdingom - ki je v polovični lasti sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića Damijana in Jureta Jankovića - potrdilo avgusta letos. Upniki podjetja, med katerimi je nekdanja avstrijska banka Hypo Alpe Adria, naj bi po njej do konca 2021 prejeli petodstotno poplačilo terjatev. Ta postopek je bil potrjen tudi za družbi Electa Inženiring in Electa Naložbe, skupni odpis dolgov vseh teh družb v višini okoli 29 milijonov evrov pa je sprožil buren odziv javnosti in politike.

"Družina Janković, Electa, povezane družbe, poslovni partnerji in vsi ostali vpleteni so v zadnjih treh mesecih doživeli edinstven medijski linč zaradi povsem zakonitih in legitimnih postopkov poenostavljene prisilne poravnave. Bilo pa je več kot 250 podobnih postopkov, z manjšimi in večjimi odpisi ..." je danes zapisal Damijan Janković.

"Kaj je botrovalo temu javnemu linču, lahko bi rekli kar sojenju v javnosti, lahko za zdaj le ugibam, vendar sem prepričan, da zagotovo ne skrb za avstrijske davkoplačevalce," je navedel Janković. Dodal je, da slovenski davkoplačevalci s prisilnimi poravnavami ne bodo oškodovani, saj edina terjatev Republike Slovenije v višini okoli 180.000 evrov, ki je navedena v seznamu obveznosti družbe Electa naložbe, skladno z zakonodajo ne more biti poplačana pod pogoji poenostavljene prisilne poravnave, ampak bi bila v primeru uspešne prisilne poravnave plačana v celoti. "V primeru, da bo za družbo predlagan stečaj, za poplačilo omenjene terjatve ne morem odgovarjati," je dodal.

Od tem je poudaril, da še vedno teče davčni postopek glede Electe Holdinga, "s katerim želi finančna uprava na vsak način obdavčiti družbo in mojega očeta z dodatno odmerjenim davkom na zakonito in legitimno vračilo posojila, in to kljub temu, da že razpolagamo s sodbo vrhovnega in upravnega sodišča, ki je odločbo finančne uprave enkrat že odpravilo". "Prepričan sem, da jo bo znova, v nasprotnem bom predlagal stečaj družbe," je napovedal.

Damijan Janković Slovenija Sodišče razveljavilo "prisilko", s katero bi odpisali sedem milijonov

Jure glede zadeve molči

Starejši od bratov Janković se je odločil, da v zvezi s to zadevo do nadaljnjega ne bo komuniciral z mediji, "saj večine resnica ne zanima, številni med vami pa, glede na pristransko in nekorektno poročanje, očitno delujete po naročilu oziroma s posebnim namenom".

Glede omenjenega davčnega postopka je spletni portal Siol ta mesec poročal, da ljubljanskemu županu grozi plačilo nekaj več kot 335.000 evrov dodatne dohodnine, Finančna uprava RS (Furs) pa da je na Jankovićevi družinski hiši na ljubljanskem Rudniku vpisala predzaznamovano hipoteko. Siol je pisal, da Furs takšen ukrep običajno uvede, ko namerava posamezniku na podlagi ugotovitev, zbranih v davčnem postopku, odmeriti plačilo dodatnih obveznosti. S tem mu prepreči prodajo ali obremenitev premoženja, še preden bi se davčni postopek končal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
 • Sonja1981 14:02 30.november 2019.

  Vsi ki DELAMO in smo odvisni sami od sebe.. kaksna bolniska?..rezemo kruh vsej javni upravi,kaj dobimo od njih?eden za drugega ne ve kaj pocne tam,seveda smo premajhni..ce bi bil dolzen 10€.blokada racuna.. ti na jankovici imajo malih kar nekaj na ...prikaži več vesti..pa jim je vse dovoljeno.ce si dolzan PLACAJ...pika

 • majab 09:37 29.november 2019.

  Folk dela za ušivih 866,56 € bruto na mesec tem svinjskim Jankovičem in ostalim gnidam se oprosti 29 MILIJONOV ZA KAJ!!!!!! Zakaj se to dogaja v Sloveniji?????? Kdo bo tem prascem na sodišču dopovedal da jih mi plačujemo ne ušivi Jankoviči?????

 • Avatar Minovak
  Minovak 08:52 29.november 2019.

  Vemo, da ne gre samo za 29 milijonov, ampak 45. V letu 2016, je bilo na enak način odpisanih 16 milijonov in ves ta denar JE BIL, sedaj pa ga ni več, torej so se lahko (ni dvoma) okoristili mnogi, ...prikaži več ki so bili zraven, prikazano pa, kot, da ga ni, zato lahko rečemo, da so dolžni nam, ker bo šlo iz proračuna ali naših žepov.